Težave za Olimpijo, bodo Stožice v oktobru zaprle vrata?

Nogomet 9. Sep 20227:001 komentar
Delite:

Potem ko gre Olimpiji na začetku sezone vse kot po maslu, so morda na obzorju kuhajo težave, na katere pa Albert Riera in njegovi varovanci nimajo pravega vpliva. Stadion Stožice bi lahko namreč v mesecu oktobru zaprl svoja vrata. Razlog? Prenova dotrajane travnate zelenice. Tako se poraja vprašanje - kje bo odigran večni derbi med Olimpijo in Mariborom?

“Ne spomnim se, kdaj je bilo igrišče v Stožicah tako v slabem stanju, kot je danes,” je po domači tekmi z Radomljami pred nekaj tedni razmišljal junak zadnjega obdobja Olimpije Mustafa Nukić. In res, vsi tisti, ki smo dokaj pogosto blizu travnate površine na največjem stadionu v državi, hitro opazimo, da ta ni v idealnem stanju. Prej nasprotno.

Poleti načrtovana revitalizacija igrišča je bila za nedoločen čas prestavljena. Mnogi so bili prepričani, da bodo z njo odgovorni počakali do zimskega premora, a te dne je po ljubljanskih nogometnih krogih završalo – po reprezentančnem obračunu med Slovenijo in Norveško (24. september) se Stožice zaradi prenove zelenice zapirajo, Olimpija pa se začasno seli v spodnjo Šiško, na stadion ŽAK.

Prav lahko se zgodi, da bodo Stožice del jeseni samevale.

Slaba novica za Olimpijo

Informacije smo preverili pri odgovornih. Upravitelj stadiona Stožice je Šport Ljubljana, kjer priznavajo, da igrišče nujno potrebuje revitalizacijo travnate površine. A časovnice, kdaj se bodo dela izvajala, še nimajo. Trenutno preigravajo različne scenarije, eden izmed njih pa je dejansko ta, da se napovedana dela izvedejo v tej jeseni.

To bi seveda pomenilo, da bo ljubljanska Olimpija začasno zamenjala domovanje. Kar morda zaradi apatičnosti ljubljanskega nogometnega občinstva sicer ni težava za navijače, pa je vse prej kot dobra novica za Alberta Riero. Če se bodo zmaji namreč dejansko preselili na stadion ŽAK, bo to pomenilo, da bosta na njem nekaj časa domovala dva ljubljanska prvoligaša. In če kje, potem pri Bravu dobro vedo, kakšno je navadno stanje zelenice na stadionu v spodnji Šiški, ko se poletje prevesi v jesen.

Bo na ŽAK-u odigran celo večni derbi?

Po aktualnem koledarju NZS je večni derbi med Olimpijo in Mariborom na sporedu v soboto, 15. oktobra. Če bi se dela na Stožicah v resnici začela že v prvih tednih oktobra, bi se morala tudi tekma vseh tekem preseliti na ŽAK. A po naših informacijah so možnosti za to minimalne. Če se bo prenova zelenice dejansko izvajala to jesen, se bo prilagodila večnem derbiju, ki bo odigran v Stožicah.

Bravo in Olimpija si bosta očitno nekaj časa delila domovanje.

Albert Riera bo morda moral celo spremeniti svojo filozofijo

Čeprav je bila travnata površina na ŽAK-u še posebej letošnjo pomlad na zavidljivem nivoju, bi strnjen ritem tekem na njej v naslednjih tednih pustil še kako vidne posledice. Trener Šiškarjev Dejan Grabić tu in tam potarna nad tem, da ne najbolje pripravljeno igrišče precej ovira način igre, ki ga želi gojiti njegova ekipa, še večje težave pa bi vse skupaj predstavljajo za Alberta Riero.

Španec na klopi Olimpije namreč goji nogomet, ki temelji na številnih podajah in držanju posesti žoge. Dolge žoge oziroma podaje po zraku so v njegovi nogometni filozofiji praktično nedopustne, če smo zelo pozorni, zeleno-beli še udarce s kota izvajajo s kratko podajo, iz katere se nato nadaljuje akcija. Vse to pa je na slabo pripravljeni zelenici sila težko udejaniti. Prilagajanje na drugačne razmere bi od Španca zahtevalo kar nekaj napora, selitev na ŽAK bi zanj predstavljala popolnoma nepotrebno oteževalno okoliščino.

Albert Riera bi v primeru selitve na ŽAK moral nekoliko drugače mahati s svojo “dirigentsko palico”. FOTO: Aleš Fevžer.

Domače tekme v Spodnji Šiški za Olimpijo ne bodo novost

Olimpija sicer že ima nemalo izkušenj z igranjem domačih tekem na stadionu ŽAK. Zadnjo so zmaji odigrali na začetku lanske sezone, ko so v 2. krogu kvalifikacij za Konferenčno ligo v Šiški gostili malteško Birkirkaro in z golom Mustafe Nukića slavili z 1:0. Neprecenljiva zakladnica podatkov Opta Žabarja pa nam razkriva, da so zmaji prvič na tem stadionu domačo tekmo igrali že leta 1946, ko je v Ljubljani gostoval mariborski Železničar.

Skupno je Olimpija na ŽAK-u odigrala 95 tekem. Domačin je bila kar 65-krat. Rezultatska uspešnost? 55 zmag, 18 remijev in 22 porazov. Navijači zmajev so tako vajeni domačih tekem v Šiški, avgusta 1965 se jih je na tribunah po podatkih Opte Žabarja zbralo kar 8.000. Zeleno-beli so na tisti tekmi gostili Velež, to pa je bil prvi nastop Olimpije v tedanji 1. Zvezni nogometni ligi Jugoslavije po enajstih letih.

Olimpija je na ŽAK-u domačo tekmo igrala na začetku lanske sezone.

Bo pomladi Olimpija Bravu “vrnila uslugo”?

V taboru zmajev bodo torej nestrpno čakali novice o tem, kdaj bo napovedana revitalizacija travnate površine v Stožicah dejansko izvedena, in ali oziroma kako bo to vplivalo na njihov nogometni koledar. Tudi pri Bravu seveda ne bodo najbolj navdušeni, če bodo morali svoje domovanje “posoditi” mestnemu tekmecu, po drugi strani pa tudi sami upajo, da bodo v drugem delu sezone domače tekme igrali v Stožicah. To bi namreč pomenilo, da ja na ŽAK-u naposled vendarle stekla dolgo napovedana temeljita prenova stadiona …

Komentari

Vaš komentar