V Domžalah jezo z Juga prenesli še na Čeferina

Nogomet 22. Mar 202212:51 > 12:582 komentarja

V ponedeljkovi oddaji Pod prečko smo s pomočjo referenta za sodniške zadeve na NZS Darka Čeferina analizirali sodniške odločitve v 28. krogu Prve lige Telemach. Njegova argumentacija regularnosti zadetka Olimpije na obračunu z Domžalami pa je pošteno razjezila najpomembnejše akterje kluba iz mesta ob Kamniški Bistrici. Čeferinu je ostro odgovoril športni direktor Domžal Matej Oražem.

28. krog Prve lige Telemach je postregel z derbijem ljubljanske kotline, ki v dneh po koncu tekme še vedno pretresa slovensko nogometno javnost. Z remijem (1:1) niso bili zadovoljni ne Ljubljančani in ne Domžalčani. Prvi so posegli po menjavi trenerja, ob Kamniški Bistrici pa javno delijo svoje nezadovoljstvo nad delom sodniške stroke.

V taboru Domžal so v dneh po tekmi največ jeze stresli nad Mateja Juga, ki jih je po njihovem mnenju oškodoval pri vodilnem zadetku Olimpije v zaključku prvega polčasa. Rumena družina je prepričana, da je bil stranski avt, po katerem je podajo Ivana Prtajina v zadetek pretvoril Mario Kvesić, izveden vsaj 10 metrov od mesta, kjer je žoga zapustila igrišče.

Čeferin: Tu gre za toleranco sodnika

Situacijo smo s pomočjo referenta za sodniške zadeve na NZS Darka Čeferina analizirali tudi v redni tedenski nogometni oddaji Pod prečko. Čeferin je pokomentiral: “V teoriji, naj bi se igra nadaljevala tam, kjer žoga zapusti igrišče. V praksi ni tako, sodniki dovoljujejo tudi izvedbo na drugih mestih. Pravila nogometne igre dejansko ne govorijo o odstopanju, kje je ta meja, da lahko sodnik dovoli nadaljevanja igre. Tu gre za toleranco sodnika. V tem primeru on odloča o tem. Žoga je šla po zraku, ni evidentno oziroma težko je razbrati, kje je zapustila igrišče.”

Domžalčani: Pravila so jasna

A Domžalčanov ta razlaga ni pomirila. Prej nasprotno. Na družbenem omrežju Facebook se je odzval športni direktor kluba Matej Oražem. Med drugim je zapisal: “Pravila so torej jasna, prekinitev se izvaja, kjer je storjen prekršek. To pravilo je tako jasno, da po besedah samega bivšega sodnika pravila ne določajo mej odstopanja. Bivšemu sodniku je pa povsem normalno, da se ta pravila konstantno kršijo, po prosti presoji sodnika. Do te mere, da se v nogometu pač dopuščajo razlike. Razlike med kriteriji za različne ekipe očitno. Razlike, ki povsem nenevarno situacijo spremenijo v nevarno, samo in zgolj zaradi kršenja pravil nogometne igre.”

“Odgovor, ki do obisti razgalja perverzijo in cinizem sodniške službe v Sloveniji. Že tako se vsa pravila prikrajajo v smeri, da se praktično napaka sodniku ne more pripetiti. Ko pa se, pa je pojasnilo, da se ta pravila enostavno ignorirajo in se med ekipami dela razlika, seveda ob upoštevanju “tolerance sodnika”, karkoli že to je.”

V komentarju se je oglasil tudi trener Domžal Dejan Djuranović, ki je zaradi protestiranja ob zadetku Olimpije prejel rumeni karton: “Bivši sodnik oziroma zdajšnja marioneta se mirno zlaže in zavaja nogometno javnost …” Ob tem pa dodal sliko pravil nogometne igre ob vmetavanju iz avta, ki pravijo:

V trenutku osvobajanja žoge izvajalec vmetavanja:

  • je z obrazom obrnjen proti igrišču,
  • del vsakega njegovega stopala je na vzdolžni črti ali na tleh izven igrišča,
  • žogo drži z obema rokama,
  • žogo vrže od zadaj in preko glave z mesta, kjer je zapustila igrišče,
  • žogo vrže z mesta, kjer je zapustila igrišče (odstopanje do 1 metra).
Komentari

Vaš komentar