Vprašanje, vredno naslova: Kdo lahko z vrha izrine Maribor?

Foto: Jure Banfi

In znova se je začela kotaliti. Nogometna žoga po slovenskih zelenicah, namreč. Poletni premor je bil kratek, a to je nekaj, na kar so slovenski prvoligaši že navajeni. Kandidatov za visoka mesta v novem tekmovalnem obdobju ne bo manjkalo. Ni malo tistih, ki s(m)o prepričani, da bo sezona 2022/2023 še bolj zanimiva, kot je bila lanska.

Naslov prvaka brani Maribor. Če je bil to stavek, ki je bil v prejšnjem desetletju malodane stalnica, je zdaj znova aktualen prvič po sezoni 2019/2020. Glavno vprašanje, na katerega so morali pod Kalvarijo odgovoriti v tem poletju, je bilo – kako nadomestiti odhod Ognjena Mudrinskega. Deloma pa tudi Đorđeja Ivanovića in Marka Alvirja. Jasno pa je, da vrzeli, ki jo je za sabo pustil sveži nogometni upokojenec Marcos Tavares, tako ali tako ni mogoče zapolniti.

Zdi se, da je Marko Šuler v tem kratkem premoru opravil dober posel. Roko Baturina je po “porodnih” krčih na svojem debiju proti Šahtorju iz Soligorska na povratni tekmi dokazal, da gre za izvrstnega napadalca. Ivan Brnić ima potencial, da je celo nadgradnja Ivanovića. Zelo podobno velja tudi v odnosu Marko BožićMarko Alvir. Maribor je prvi favorit za naslov. Tako je pravzaprav vselej, a zdi se, da imajo tokrat vijolice zares trdne temelje za uspešno sezono.

Lani nogometni anonimnež, letos glavni kandidat za državni naslov. Radovan Karanović je za zdaj najboljša poteza Marka Šulerja. FOTO: Jure Banfi.

Koper je bil lani glavni izzivalec Mariborčanov in povsem mogoče je, da bo tudi letos. Že skozi pripravljalno obdobje smo opozarjali, da se največja okrepitev Kopra morda skriva kar znotraj kadra. Če bo Andrej Kotnik celotno sezono ohranil formo, ki jo kaže v tem poletju, in če se res še pred napovedanim datumom vrne poškodovani Maks Barišić, potem bo na Koprčane vsekakor tudi letos potrebno zelo resno računati. Zdi se namreč, da gre za ekipo, ki lahko vedno doseže zadetek več, kot ga prejme.

Dodana vrednost ekipe se skriva v trenerju. Zoran Zeljković kljub mladosti namreč deluje kot nogometni strateg, ki že desetletja bije pomembne nogometne boje.

slavje
Predlani je Koper komajda obstal v ligi, lani vodstva kluba ni zadovoljil “samo” pokalni naslov. Ambicij Primorcem res nikoli ne manjka. Foto: Uroš Skaza

In smo pri tretjeuvrščeni ekipi lanske sezone. Olimpiji. Kaj sploh po vseh vrsticah, ki smo jih novinarji o zeleno-belih zapisali v zadnjih tednih še dodati? Lahko smo zelo dramatični in napovemo, da bodo navijači zmajev na koncu sezone zadovoljni že s tem, da bo klub sploh obstal oziroma finančno preživel v prvi ligi. Povsem enako verjetno pa je, da se bodo varovanci Alberta Riere celo borili za državni naslov. Kot se Olimpija tako ali tako mora v vsaki sezoni.

Kaos, kaos, kaos. Časa je v nogometu vedno zelo malo, a Ljubljančani so “svetovni prvaki” v tem, da se pri njih vse skupaj vrti še hitreje. “Še bolj noro in še bolj na poskok,” bi dejal “stric” Bedanc.

Če bi v tem trenutku izvedli anketo med ljubljanskimi navijači, koliko zaupajo v delo in sposobnosti Adama Deliusa, bi bili rezultati ankete bržkone porazni.

Povsem obratno sliko od ljubljanske te dni spremljajo v Murski Soboti. Čeprav je za Muro sezona sprememb, navijači stojijo za klubom, ki že dolgo ni bil tako organizacijsko in finančno stabilen. Kader Prekmurcev je resnično širok in daje vedeti, da Robert Kuzmič, Denis Rajbar ter sodelavci niso opustili upanja na to, da lahko Mura, četudi po težji poti od lanske, znova pride do evropske nogometne jeseni.

Prodaje so črno-belim (poleg evropskih nagrad) prinesle zares čvrsto finančno ogrodje. Še bolj pomembno je dejstvo, da kvaliteti kadra, s katerim razpolaga Damir Čontala, niso resnično škodovale. Mura je resen, zelo resen kandidat za državno krono. Luka Bobičanec, Žiga Kous, Mirlind Daku, Matko Obradović … Dodane vrednosti Prekmurcem zares ne manjka.

Pred Damirjem Čontalo je zrelostni izpit. V rokah ima odlično orodje, zdaj pa je potrebno z njim skovati kakšno lovoriko ali tlakovati pot v Evropo. Nihče mu ne bi zameril, če bi mu uspelo oboje.

Radomlje, Bravo in Domžale so ekipe, ki jih trenutno vidimo tam, kjer smo jih lani – na mestih med pet in osem. Šiškarji ostajajo zvesti svoji glavni odliki – stabilnosti. Dejan Grabić ima ustaljen sistem dela in uigrano moštvo, v katerem ima vsak svojo vlogo. Radomlje so sicer po besedah Nermina Bašića na novi prelomnici in bodo težko gradile na temeljih lanske izjemne sezone, a zdi se, da so mlinarji znova sestavili dovolj kvalitetno ekipo, da ne bi smeli imeti težav z obstankom.

Domžalčani so sicer na klop pripeljali vedno ambicioznega Simona Rožmana, a ob dejstvu, da bodo zelo pomembno vlogo v ekipi imeli tudi najstniki (Nick Perc, Emir Saitoski, Mitja Ilenić, Mark Strajnar) je težko verjeti, da se lahko ravbarji borijo za Evropo. Bodo pa zagotovo razmišljali o tem, kako ustvariti pogoje, da se bodo zanjo potegovali v naslednjih sezonah.

Če česa v Domžalah ne zmanjka, so to super talentirani najstniki.

Celjani? Ne glede na silne ambicije grofje v novo sezono znova vstopajo z dolgimi nosovi po minulih neuspehih. Je letošnja ekipa boljša od lanske? Je. Čeprav so nas v knežjem mestu zdaj že res naučili previdnosti v napovedih, si drznemo trditi, da enostavno ne morejo odigrati še ene tako klavrne sezone, kot je bila lanska. Vodstvo kluba pa znova zahteva najmanj Evropo.

Konkurenca bo huda, a za razliko od lanske sezone je celjska ekipa precej, precej bolj izkušena. Če bo Nino Kouter takšen, kot smo ga bili vajeni pri Muri in v slovenski reprezentanci, potem bo verjetno najboljši igralec sezone. Grofje pa vsaj blizu vrha lestvice.

Nino Kouter je ogromen, res ogromen celjski uspeh na nogometni tržnici. Verjetno celo večji, kot bi bil Ognjen Mudrinski. Foto: Uroš Skaza

Ko pogledujemo proti boju za obstanek, razmišljamo o tem, da sta kandidata za selitev med drugoligaše samo dva – Tabor in Gorica. Sežanci so sicer včeraj presenetili. Resnici na ljubo smo pričakovali “razbito vojsko” neuigranih posameznikov, dobili pa organizirano celoto, ki je očitno pod vodstvom Dušana Kosiča opravila zares dobre poletne priprave.

Do ponedeljka in tekme z Bravom bomo morali počakati na to, v kakšnem stanju je novo sezono pričakala Gorica. Prav veliko se v mestu vrtnic poleti ni spremenilo. Iz preteklih izkušenj pa vemo, da imajo ekipe, ki ob prehodu iz druge lige ne dodajo prvoligaške kvalitete, velike težave. A če kdo, jih lahko reši tako izkušeni nogometni strokovnjak, kot je Miran Srebrnić.

Obstanek med elito bi bil glede na okoliščine velik, zares velik podvig Mirana Srebrniča.

Če zaključimo, res je pred nami zelo zanimiva sezona. Ostane nam le še povabilo – pred male ekrane ali pa na nogometne stadione, da vsi skupaj od blizu pospremimo, kaj nam bo letos ponudil slovenski nogomet. Tudi letos je doma na Sportklubu.

Stališče avtorja ne odraža nujno stališča celotnega uredništva.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje