Slovenci do remija v Atenah in lige B!!!

Reprezentance 18. Nov 202019:18 > 19:24
NZS/Twitter

Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu lige narodov v Atenah igrala 0:0 z Grčijo in se iz lige C prebila v ligo B.

Grki so dvoboj začeli bolje. Že v četrti minuti je bilo nevarno po strelu Anastasiosa Bakasetasa. Ob izteku 5. minute pa je po podaji Georgiosa Giakoumakisa znotraj kazenskega prostora sprožil še Dimitrios Limnios, a meril natančno v dobro postavljenega Jana Oblaka. Grki so vseskozi napadali. Zelo aktivni so bili Giakoumakis, Bakasetas in Limnios. V 18. minuti pa so si Slovenci pripravili prvo pravo priložnost, ko so imeli na voljo prosti strel, a ga niso izkoristili. V nadaljevanju prvega polčasa so tudi naši reprezentanti pokazali lepo, kombinatorno igro, a zmanjkala je “zadnja” podaja. Več ali manj je napade vodil Josip Iličić, ki je v 27. minuti z roba kazenskega prostora med drugim meril krepko prek gola. 

Po dobre pol ure igre so imeli Grki v prvem polčasu najlepšo priložnost. Po podaji z leve strani je z glavo streljal Konstantinos Fourtounis, Oblak je bil že premagan, a je žogo na golovi črti izbil Miha Blažič. Do konca prvega polčasa so Grki še nekajkrat poizkusili, a je bila slovenska obramba vselej na pravem mestu.

V drugem polčasu se je prevlada Grkov nadaljevala in že v uvodnih minutah je moral nekajkrat posredovati Jan Oblak. V 65. minuti je z razdalje pod prečko sprožil Bakasetas, a se je znova izkazal eden najboljših vratarjev na svetu in žogo poslal v kot. V samem zaključku tekme so Grki pritisnili na vse ali nič. Najbolj vroče je bilo v 84. minuti, ko je Oblaka s “škarjicami” poizkusil presenetiti rezervist Vangelis Pavlidis, a se je znova izkazala škofjeloška hobotnica. 

Do konca tekme so Grki ostali brez izključenega Pantelisa Chatzidiakosa, ki je kot zadnji mož v obrambi storil prekršek nad Andražem Šporarjem, ki je v igro vstopil v drugem polčasu namesto Harisa Vučkića. 

Z neodločenim rezultatom (0:0) si je naša reprezentanco priborila prvo mesto v skupini in si priigrala napredovanje v višji rang tekmovanja – ligo B. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Gre za tekmo, ki bo dala končnega zmagovalca skupine 3 lige C, slednji pa se bo razveselil uvrstitve v višji rang tekmovanja. Za novo generacijo Matjaža Keka je to prva tekma z rezultatskim pritiskom.

Pred večernim obračunom je na vrhu lestvice Slovenija, ki ima po petih tekmah 13 točk, Grčija ima dve manj. Obe reprezentanci sta še neporaženi, za Grke pa to velja tudi na medsebojnih tekmah s Slovenijo (tri zmage in trije remiji).

Začetni postavi

Slovenija (4-4-2): Jan Oblak, Jure Balkovec, Miha Mevlja, Miha Blažič, Petar Stojanović, Damjan Bohar, Jasmin Kurtić, Jaka Bijol, Sandi Lovrić, Josip Iličić, Haris Vučkić

Grčija (4-2-3-1): Vlachodimos, Mavrias, Hatzidiakos, Tzavellas, Tsimikas, Zeca, Kourbelis, Limnios, Bakasetas, Fourtounis, Giakoumakis

V studiu so voditelj Miha Penko, selektor slovenske reprezentance do 19 let Agron Šalja ter športni novinar Andrej Miljković.

Sportklub Slovenija

To bo sedma medsebojna tekma med Slovenijo in Grčijo. Grki so pri treh zmagah, trikrat pa sta se ekipi razšli z neodločenim rezultatom. Nazadnje 3. septembra letos v Ljubljani, ko se je tekma končala z rezultatom 0:0.