Kvalifikacije za EURO 2016 na Sport Klubu: Danes na delu Srbija, Grčija in Danska

Reprezentance 11. Okt 201415:00 > 15:02
Potem, ko sta včeraj svojo prvo kvalifikacijsko tekmo odigrali reprezentanci Belgije in Izraela, zdaj kot zadnja med udeleženkami kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2016 svojo pot začenja Srbija, ki ima novega selektorja Dicka Advocaata. Srbija ima ta hip verjetno eno najbolj talentiranih mladih ekip v Evropi, v preteklosti pa z domačimi strategi, nazadnje s sinišo Mihajolovićem, ni znala vnovčiti. Septembra je v Beogradu Srbija igrala prijateljsko tekmo s Francijo in remizirala z 1:1, zato so bili tamkašnji mediji z debijem Nizozemca na klopi “Orlov” zadovoljni. Zdaj gre zares; Srbija danes naprej gostuje v Jerevanu pri Armeniji, v torek jo čaka še domači obračun proti Albaniji. Tekmo si boste lahko ob 18:00 v živo ogledali na kanalu SK 1, ob 20:45 pa bomo na istem programu prenašali še obračun Finske in Grčije. Na programu SK 2 ob 20:45 vas čaka tekma Albanija – Danska, na programu SK 6 pa prijateljsko srečanje med Francijo in Portugalsko. Evropski teden nogometa na Sport Klubu se nadaljuje, bodite v naši družbi tudi nocoj!


KAJ LAHKO STORI ARMENIJA BREZ PRVEGA ZVEZDNIKA MKITARJANA?
Armenija na treh uradnih tekmah proti Srbiji še ni zmagala; enkrat je remizirala in dvakrat izgubila. Doslej sta se v kvalifikacijah za evropski prvenstvo ti dve selekciji srečali samo v ciklusu za EURO 2008, ko je Orle vodil še Javier Clemente. Takrat je Srbija doma zmagala 3:0 po zadetkih Dejana Stankovića, Danka Lazovića in Nikole Žigića, na povratni tekmi v Jerevanu pa ni bilo zadetkov.
Frebruarja leta 2012 sta se izbrani vrsti srečali še na Cipru na prijateljski tekmi, ko sta za zmago z 2:0 zadela Zdravko Kuzmanović in Branislav Ivanović. Slednji tokrat zaradi poškodbe ne bo igral, pri Armeniji pa bodo manjkali prvokategorniki Henrik Mkitarjan, Movsisjan in Özbiliz.

Verjetni enajsterici:
Armenija: (4-2-3-1); 
Berezovski; Hovhanisjan-Harojan-Arzumanian-Mkojan; Hajrapetjan-Hovsepjan; Jedigarjan-Voskanjan-Manučarian; Gažarian
Srbija (4-2-3-1):
Stjković; Basta-Nastasić-Subotić-Kolarov; Matić-Jojić; Tošić-Tadić-Marković; Djordjević
CLAUDIO RANIERI POTREBUJE DOBER REZULTAT
Niso bili vsi navdušeni v Grčiji, ko je tamkajšnja nogometna zveza za novega selektorja po odhodu Santosa izbrala Italijana, ki v karieri ni osvojil večje lovorike. Grčija je svojo prvo kvalifikacijsko tekmo pod njegovim vodstvom septembra izgubila, potem ko je Romunija v Atenah zmagala z 1:0, Finska pa že ima tri točke, sa je v gosteh s 3:1 premagala Ferske otoke. Reprezentanci se v kvalifikacijskem ciklusu za veliko tekmovanje srečata petič, a prvič po letu 2001. Doslej sta reprezentanci med seboj odigrali 12 tekem, Grčija pa je zmagala sedemkrat. Finska je bila uspešna samo trikrat, dve tekmi sta se končali brez zmagovalca.
Spored kvalifikacij za EURO 2016, sobota na Sport Klubu:
SK 1 ob 18:00: Armenija – Srbija
SK 1 ob 20:45: Finska – Grčija
SK 2 ob 18:00: Škotska – Gruzija
SK 2 ob 20:45: Albanija – Danska
SK 3 ob 20:45: Severna Irska – Ferski otoki
SK 4 ob 18:00: Irska – Gibraltar
SK 6 ob 20:45: Francija – Portugalska

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images