SK 2 ob 20:30: Mehičani se želijo maščevati Robbnu in Nizozemski!

Reprezentance 12. Nov 201411:42 > 11:51
Pet mesecev po obračuno v osmini finala svetovnega prvenstva v Braziliji se nocoj reprezentanci Nizozemske in Mehike spet srečata. To pot na prijateljski tekmi na Areni Amsterdam, vsaj za Mehičane pa bo ta tekma vse prej kot zgolj prijateljskega značaja. Latinskoameriška nacija namreč še vedno ni prebolela poraza z 2:1, potem ko so njihovi nogometaši proti Tulipanom po golu Giovannija dos Santosa dolgo vodili z 1:0, a sta nato za preobrat poskrbela Wesley Sneijder z evrogolom za izenačenje in nato v sodnikovem dodatku še Klass Jan Huntellar z enajstmetrovko, ki jo je “priigral” Arjen Robben. Mehičani še zdaj obtožujejo Bayernovega zvezdnika, da je padec v kazenskem prostoru zaigral in Trikolore “ogoljufal”, 30-letnik pa vztraja, da je sodnik ravnal povsem pravilno, ko je pokazal na belo točko. Prav zato bodo Mehičani danes na Ajaxovem stadionu še toliko bolj motivirani … Četa Miguela Herrere vse od izpadal s svetovnega prvenstva ni izgubila niti tekme, Tulipanom pa gre pod vodstvom Guusa Hiddinka izjemno slabo, saj so izgubili tri od štirih tekem po mundialu. Današnja tekma jim služi tudi kot priprava pred nadaljevanjem kvalifikacij za EURO 2016, saj bodo konec tedna igrali pomembno kvalifikacijsko tekmo proti Latviji. Obračun Nizozemske in Mehike si lahko nocoj v živo ob 20:30 ogledate na našem drugem kanalu SK 2!

HERRERA: “NEPRAVIČEN IZPAD NAS ŠE VEDNO BOLI!”


Mehika je po svetovnem prvenstvu odigrala štiri prijateljske tekme, na katerih ni prejela niti enega samega zadetka; proti Čilu so Mehičani remizirali, premagali pa reprezentance Bolivije, Hondurasa in Paname. Miguel Herrera je odločen Trikolore popeljati na še eno svetovno prvenstvo, leta 2018 v Mehiki, najprej pa bo potrebno zaceliti rane po bolečem porazu v Braziliji. Herrera priznava, da se novo poglavje zanj in njegove nogometaše začenja šele danes, ko gostujejo v Amsterdamu … Že dolgo niso bili pred kakšno prijateljsko tekmo tako motivirani: “Še vedno trdim, da je sodnik napravil usodno napako. Lahko si predstavljate, kako smo se počutili ob izpadu z mundiala. Način, na katerega smo izgubili, nas je dobesedno zlomil. Zmaga v sredo zvečer bi zato morala biti prvi korak na poti maščevanja v naslednjih štirih letih!”

HIDDINK Z MISLIMI PRI LATVIJI, V PRIMERU PORAZA BO ODSTOPIL

Priložnost za maščevanje mord že dolgo ni bila tako verjetna, kot je to pot, saj so Nizozemci v veliki rezultatski krizi. Potem, ko je Luisa van Gaala, ta je odšel k Manchestru Unitedu, po mundialu zamenjal Guus Hiddink, so Tulipani močno padli v formi. Najprej so izgubili prijateljsko tekmo z 2:0 proti Italiji, nato tudi dva kvalifikacijska obračuna, proti Češki in Islandiji. Celo proti Kazahstanu so se Oranžni dolgo mučili in izgubljali z 0:1, preden so uprizorili preobrat za zmago (3:1) v zadnje pol ure igre. Nizozemska je posledično v svoji kvalifikacijski skupini A trenutno samo na tretjem mestu s tremi točkami, Islandija in Češka na vrhu razpredelnice pa obe bežita za šest točk. Naslednji nasprotnik v kvalifikacijah bo v nedeljo v Amsterdamu reprezentanca Latvije. To bo za Hiddinka že tekma za biti ali ne biti, saj je v primeru, da ne zmaga, že odpovedal svoj sestop s selektorskega položaja.
Hiddink je na tiskovni konferenci pred tekmo novinarjem jasno dal vedeti, da točka proti Latviji ne bo dovolj: “Če izgubimo proti Latviji, potem bom prišel do svojih zaključkov. O tem se z nogometaši sicer nisem pogovarjal. Niti točka proti Latviji zame ne bo dovolj. Se bo pa Nizozemska zagotovo uvrstila na evropsko prvenstvo!” Hiddink je svoje trenersko renome sicer prvič “zamajal” že jeseni leta 2009, ko je z Rusijo obstal v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Južni Afriki … Krvnik, kakopak, Slovenija. Hiddink je pozneje deloval še na klopi Turčije in Anžija iz Mahačkale, za 68-letnika pa je drugo obdobje na klopi Nizozemske tudi zadnje v trenerski karieri, kot je doslej že večkrat poudaril. Tulipane je nekdanji evropski prvak s PSV-jem sicer vodil že na svetovnem prvenstvu 1998 v Franciji, ko je prišel do polfinala, v tekmi za 3. mesto pa izgubil proti Hrvaški.

ROBBEN TRDI , DA JE BILA ENAJSTMETROVKA UPRAVIČENA. KO SE MEHIČANI SPRIJAZNEJO, PRIDE NA DOPUST

V nizozemskem taboru bosta sicer zaradi poškodbe manjkala Davy Klaassen in Nigel de Jong. Bo pa igral prvi zvezdnik Arjen Robben, ki si ga seveda tudi Mehičani še kako želijo videti na igrišču. 30-letnik je bil na tiskovni konferenci v središču pozornosti mehiške sedme sile, ki ga je “provocirala”, če ni prekrška na mundialu nemara zaigral, a je Bayernov zvezdnik odgovoril v svojem slogu: “V nogometu je vedno zabavno, ko nasprotnik izgubi in potem ni objektiven. Normalno je, da so bili Mehičani razočarani po izpadu s prvenstva, toda že v prvem polčasu na tisti tekmi bi nam morali piskati enajstmetrovko, pa je niso. Tudi dejanska enajstmetrovka je bila piskana povsem upravičeno. Čas je, da se ljudje s tem sprijaznijo!”
Robbna so Mehičani spraševali tudi, če bi si nekega dne upal obiskati Mehiko, kjer je nogometni sovražnik številka 1; Robben pravi, da bi definitivno to rad storil. “Morda pa bi bilo vendarle pametno, da počakam še nekaj let, da se ljudje malce pomirijo in ne bodo več jezni name. Vem pa, da je Mehika lepa dežela in bi jo bilo lepo obiskati,” se je še pošalil Robben.
V mehiškem taboru nimajo težav s poškodbami, poimensko pa najbolj izstopa napad, ki ga sestavljajo štirje nogometaši na delu v Španiji: Carlos Vela, Javier Hernandez, Raul Jimenez in Giovanni dos Santos. Manjka edinole Atlasov branilec Enrique Perez, ki si je tik pred zdajci poškodoval gleženj, zato ga je v reprezentanci zamenjal Carlos Rodriguez iz Pachuce.

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images