Visok poraz Glihe z mladimi nogometaši v Bolgariji

Reprezentance 27. Mar 201818:47 > 18:51
NZS

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je na svoji šesti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2019 v Stari Zagori izgubila proti Bolgariji z 0:3 (0:2). Izbrance Primoža Glihe naslednja tekma kvalifikacij čaka 7. septembra v Kazahstanu.

Bolgarija 3:0 Slovenija (2:0)
Vutov 20., Despodov 42., 82.

Bolgarija: Naumov, Ljaskov, Kerčev, An. Georgijev, Al. Georgijev (80′ N. Minkov), Despodov (86′ Kovačev), Velkov, Karabeljov, Krajev, Vutov (71′ Milev), Kostadinov. Selektor: Antoni Zdravkov.
Slovenija: Sorčan, Brecl, Badžim, J. Pišek, Kuhar, Kramarič (46′ Repas), Mate, Gliha, Vokić (74′ Fatkić), Bijol, Ožbolt (46′ Mlakar). Selektor: Primož Gliha.

Uvodne minute dvoboja so pripadle gostiteljem. V 11. minuti tekme je poizkušal Despodov, a zgrešil slovenska vrata, štiri minute kasneje pa se je izkazal Sorčan. Povratnik po poškodbi je dobro posredoval po udarcu Velkova, ki je streljal v neposredni bližini vrat. So pa Bolgari do zasluženega vodstva prišli v 20. minuti. Slovenska obramba je najprej pozabila na Despodova, ki pa mu je v osrčju kazenskega prostora spodrsnilo ob sprejemu dolge podaje, žoga je končala pri Krajevu, poskus katerega je končal v obrambnem zidu, nato pa je okroglo usnje v mrežo pospravil Vutov. Bolgari so po vodstvu umirili igro, reprezentanca Slovenije pa v uvodni tretjini srečanja ni sprožila udarca proti vratom Naumova.

Domačemu vratarju ni bilo potrebno posredovati niti v 34. minuti, ko je po kotu Erika Glihe z glavo streljal Jaka Bijol, vendar je žogo poslal preko vrat. Bolgari so odgovorili z nenatančno izvedenim prostim strelom, ki ga je Despodov poslal daleč od vrat Grege Sorčana. Slovenski vratar je dobro posredoval v 36. minuti, ko je po globinski podaji Georgijeva pravočasno zapustil svoja vrata. Sorčan je bil brez moči v 42. minuti, ko so gostitelji izvedli kot z leve strani igrišča. Odbita žoga je ob bližnji vratnici končala pri Despodovo, ki je sprožil v daljši vratarjev kot, ob levi vratnici pa se je žoga od Glihe odbila v slovensko mrežo.

Gliha je pred nadaljevanjem srečanja opravil dve menjavi. V slačilnici sta ostala Martin Kramarič in Alen Ožbolt, v lov na rezultatski zaostanek pa sta se podala Jan Repas in Jan Mlakar. Slovenci so v drugem polčasu prevzeli pobudo, vendar niso uspeli resneje ogroziti domačega gola, Bolgari pa so se osredotočili predvsem na protinapade, ki pa ravnotako niso ponudili pretiranega vznemirjenja. Drugače je bilo v 83. minuti, ko je Despodov zadel še drugič. Član sofijskega CSKA je na sredini igrišča izigral visoko postavljeno obrambo Slovenije, nato pa z žogo v nogah pobegnil še Timoteju Mateju, matiral Sorčana in postavil končni izid dvoboja.

Slovenija sicer še naprej zaseda drugo mesto v skupini z desetimi točkami.