NZS za leto 2018 načrtuje rekordne prihodke

sportklub

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na redni letni skupščini na Brdu pri Kranju med drugim sprejela finančni načrt za poslovno leto 2018. Krovna slovenska nogometna organizacija v njem predvideva rekordnih 15.599.499 evrov prihodkov ter prav tako rekordnih 15.149.124 evrov stroškov.

Pri prihodkih bo največ, 26 odstotkov, predvidoma prispevala Evropska nogometna zveza (Uefa), sledijo televizijske in medijske pravice s 23 odstotki, sponzorji pa s 15 odstotki. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) bo predvidoma prispevala osem odstotkov, iz javnih virov pa si NZS obeta štiri odstotke.

Mislim, da nogomet kot blagovna znamka raste po celem svetu, tu so nova tekmovanja, kar privablja oglaševalce, posledično raste tudi vse ostalo.Vlaganje v nogomet je vse večje, tako tudi mi kot majhna zveza predvsem pri Uefi dobimo delež iz solidarnostnih sredstev. Pa tudi trženje naše prve lige in članske reprezentance je zelo v redu, je pa res, da bomo potrebovali še nekaj boljših rezultatov, če hočemo prihodke s tega naslova še povečevati,” je vzroke za rekordne načrtovane prihodke pojasnil predsednik NZS Radenko Mijatović.

Največ stroškov bo padlo na vse reprezentančne selekcije (ženske in moške) s 34 odstotki stroškov, delovanje NZS in članic bo “odneslo” 21 odstotkov, klubska tekmovanja 18, futsal 12, nogometna infrastruktura in NNC Brdo pa skupaj šest odstotkov.

V letu 2017 so prihodki znašali 13.910.874 evrov, kar je bilo skoraj 1,7 milijona več kot leto poprej. Največ, 25 odstotkov, je prispevala Uefa, po 21 odstotkov pa sponzorstva ter medijske pravice in oglaševanje. Javni viri so prinesli štiri odstotke, Fifa pa osem odstotkov.

Odhodki so znašali 13.530.263 evrov, največ je stala A-reprezentanca (22 odstotkov), sledijo pa klubska tekmovanja z 19 odstotki in drugo (NNC Brdo, finančni odhodki, sofinanciranje infrastrukture, Medobčinske nogometne zveze, sodniške in trenerske zadeve) s 17 odstotki.

V letu 2018 so ključni vsebinski poudarki in cilji naslednji: prvo mesto članske reprezentance v svoji skupini lige narodov (v konkurenci Norveške, Bolgarije in Cipra), povečanje obiska na tekmah članske izbrane vrste, uvrstitev na EP ene izmed mlajših selekcij, povečanje števila evidentiranih igralcev na 55.000, nadaljnje vlaganje v infrastrukturo(530.000 evrov), klube (dober milijon) in drugo. (vir: nzs.si)