Čeferin bi rad manj kvalifikacij in več lige narodov

Evropa 9. Jun 202220:33 > 21:24 0 komentarjev
Catherine Ivill/Getty Images
Aleksander Čeferin. Foto: Catherine Ivill/Getty Images

Napredek predvsem ženskega nogometa v zadnjih letih ter presenetljiv uspeh novih tekmovanj, kot sta liga narodov in konferenčna liga, sta dve najprijetnejši sveži izkušnji v vlogi predsednika Uefe, je na današnji konferenci Sporto v Ljubljani dejal prvi mož evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.

Pogovor s Čeferinom, predsednikom krovne zveze Uefe, ter Katarcem Naserjem Al Helaifijem, predsednikom pariškega kluba PSG in predsednikom Združenja evropskih nogometnih klubov (ECA), je bil osrednji dogodek športno-marketinške konference Sporto, ki danes poteka v Ljubljani.

Kot je dejal Čeferin na vprašanje o prihodnosti lige prvakov, so reforme, ki bodo začele veljati leta 2024, pripravljali že dlje časa, pogajanja pa so bila težka, ker so bili včasih Uefa, klubi in nacionalne zveze vsak na svojem bregu.

“Kjer slabši lahko premaga boljšega”

A oba sogovornika sta poudarila, da je liga prvakov tudi tako prepoznavna blagovna znamka, da ne potrebuje kakšne revolucije.

“Ne potrebuješ denarja, da lahko igraš, in slabši lahko premaga boljšega, to je edini šport, kjer je to možno,” je o prednostih lige prvakov in nogometa v primerjavi z drugimi marketinško najbolj zanimivimi športi dejal Čeferin.

Al Helaifi pa je o prihodnosti elitnega nogometnega tekmovanja dejal, da je treba po eni strani upoštevati novo, bolj digitalno generacijo navijačev, ključno pa bo na stadione na nogometna tekmovanja spraviti več žensk in mladih.

Pri finančni stabilnosti nogometa je Čeferin poudaril, da bodo morali klubi po novem predlogu finančnega fair playa za plače igralcev nameniti največ 70 odstotkov proračunov. Al Helaifi pa je izpostavil, da si združenje ECA, v katerem je 240 klubov, seveda prizadeva za trdne temelje teh klubov, ne glede na to, kako veliki ali močni so.

“Ni pomembna velikost, navijači morajo imeti sanje. Slovenija je bila recimo dvakrat na SP, kar je za tako majhno državo fantastično,” je gostiteljem konference polaskal Katarec, ki je tudi ponosen, da bo njegova država jeseni gostila SP.

Skokovit napredek ženskega nogometa

Čeferin je kot največje pozitivno presenečenje izpostavil uspeh zadnjega uvedenega tekmovanja, konferenčne lige v klubskem tekmovanju, pa tudi lige narodov na reprezentančnem. “To je velik uspeh, a radi bi, da bi bila še bolj pomembna. V prihodnosti bi radi imeli manj kvalifikacij in več lige narodov.”

Oba sogovornika sta pohvalila skokovit razvoj ženskega nogometa. Čeferin je priznal, da sicer še vedno ni finančno vzdržen, da mora Uefa vanj še vedno vlagati, toda razlike v primerjavi s kakšnimi osmimi leti v preteklosti so ogromne. Al Helaifi pa je dodal, da prav njegov PSG veliko vlaga v ženski nogomet in da se zanimanje povečuje, tako da bo to v prihodnje lahko tudi velika investicija.

Aleksander Čeferin. Foto: Guliverimage

Prav tako sta našla veliko stičnih točk pri nogometu in sodelovanju z lokalnim okoljem in družbo nasploh.

Pomembnejši od politike

Čeferin je izpostavil vpliv nogometa na preprečevanje revščine in kriminala z vključevanjem otrok v klube, Al Helaifi pa je kot primer dobre prakse navedel fundacije svojega kluba in Uefe ter poudaril, da ima nogomet včasih veliko moč: “Nogomet je lahko močnejši kot politika, to lahko uporabimo na več področjih, tudi vzgoji in izobraževanju.”

Dotaknila sta se tudi zgodbe o (formalno sicer še ne povsem pokopani) superligi. Čeferin je dejal, da je vesel, da je do tega prišlo, ker so se zdaj zadeve razčistile, pohvalil pa je Al Helaifija, ker kot vodilni in vplivni odločevalec v klubu ni podlegel zgolj interesom denarja, ampak je prepoznal evropsko videnje o možnosti sodelovanja vseh.

Zapletena situacija terja “davek”

Govorca se nista mogla izogniti aktualnim političnim dogodkom, vojni v Ukrajini. Čeferin je poudaril, da Uefa nima nič proti Rusom ali ruskim klubom, da pa je zaradi kompleksnosti celotne situacije morala reagirati, kot je in suspendirati ruske udeležence tekmovanj.

In kakšna je po njunem mnenju prihodnost nogometa? Spremembam se povsem ne bo dalo ubežati, a je Čeferin pri tem odločen: “Rad bi, da nogomet ostane, kakršen je. Ne želimo digitalnega nogometa s kakšnimi čudnimi idejami.” Al Helifi pa je dodal, da se bodo seveda morali prilagoditi tudi novim generacijam navijačev, toda v osnovi bi morala igra ostati enaka.

Le pri ligi prvakov vidi možnost, da bi zadnje dejanje razširili v več kot samo enodneven dogodek.