Dvanajsto poglavje neenakovrednega sosedskega dvoboja

Nogomet 24. Mar 202216:30 > 20:04

Noč in dan, pes in mačka, Slovenec in Hrvat. Rivalstvo z južnimi sosedi je del slovenske športne folklore. In v prav nobenem športu Slovenci za Hrvati ne zaostajamo toliko, kot v najpomembnejšem - nogometu. Preverili smo, kaj se je dogajalo na dosedanjih obračunih slovenske in hrvaške nogometne reprezentance.

Zaostajali smo še preden smo postali samostojni

Prvi obračun obeh reprezentanc sega še v obdobje, ko Slovenija in Hrvaška še nista bili samostojni državi. 19. junija 1991 sta se izbrani vrsti srečali v Murski Soboti, pred 4.000 gledalci pa se so se zmage veselili gostje. Edini zadetek na tekmi je v 65. minuti dosegel rezervist Fabijan Komljenović, ki smo ga kasneje spoznali kot sodelavca Milana Mandarića pri ljubljanski Olimpiji.

Postava Slovenije: Simeunovič, Židan, Novak, Galič, Jančič, Englaro, Jermaniš, Čeh, Gliha, Zulić, Pate. Vstopila sta še Cvikl in Horvat. Selektor: Bojan Prašnikar

Zlata hrvaška generacija neusmiljena do Slovencev

Slovenci smo se s Hrvati na prvih uradnih tekmah pomerili v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu leta 1996. Južni sosedje so 24. aprila 1995 na stadionu Maksimir v Zagrebu slavili z 2:0, zadela sta legendarna Davor Šuker in novi trener Olimpije Robert Prosinečki. Pol leta kasneje so “vatreni” za Bežigradom pred nabito polnim Plečnikovim stadionom slavili z 2:1. Slovence je sicer v vodstvo popeljal Primož Gliha, a sta kasneje Šuker in veteran Nikola Jurčević poskrbela, da so tri točke odšle na Hrvaško.

Davor Šuker je v tistem obdobju “potapljal” tudi veliko večje reprezentance, kot je bila slovenska. Foto: Guliverimages

Hrvaška se je brez težav uvrstila na zbor najboljših evropskih reprezentanc, Davor Šuker pa je bil tudi najboljši strelec kvalifikacij za nastop na Euru v Angliji. Slovenija je z desetimi osvojenimi točkami v skupini končala le pred Estonijo. Na selektorskem stolčku je sedel dr. Zdenko Verdenik.

Tudi sanjski večer Primoža Glihe ni bil dovolj za prvo zmago

Prvi nekoliko lepši nogometni spomin na tekme s Hrvati sega v leto 1997. 2. aprila so Slovenci gostovali na splitskem Poljudu in takrat tekmo z južnimi sosedi prvič končali nepremagani. Junak? Primož Gliha, ki se ga je v septembrskem intervjuju za Sportklub spomnil tudi takratni selektor, legendarni Čiro Blažević: “Te tekme se spominjam, seveda se je. Kdo bi pozabil, ko mu tri gole zabije njegov igralec. On je bil nekdanji igralec Dinama. Moj igralec.”

A tudi trije zadetki Glihe niso bili dovolj, da bi Slovenija ugnala Hrvaško, za katero sta pred razprodanim Poljudom zadela enkrat Robert Prosinečki in dvakrat Zvonimir Boban. Oktobra 1997 so bili Slovenci za Bežigradom precej dlje od uspeha (1:3). Alen Bokšić, Davor Šuker in Zvonimir Soldo so poskrbeli, da je bil zadetek Zlatka Zahovića zgolj in samo časten.

Hrvaška je s tisto generacijo na svetovnem prvenstvu v Franciji spisala fantastično zgodbo in mundial končala na tretjem mestu. Slovenija je v kvalifikacijah osvojila eno samo točko – proti Hrvaški.

Imena Dado Pršo Slovencem raje ne ponavljajte

Po kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 1998 so Slovenci pod vodstvom Srečka Katanca spisali prvo slovensko nogometno pravljico, ki je trajala vse do leta 2002 in svetovnega prvenstva v Južni Koreji in na Japonskem. Slovenija in Hrvaška sta se v tem obdobju srečali enkrat – na prijateljski tekmi v Zagrebu je bilo 27. marca 2002 0:0.

Veliko borbe, malo nogometa – Slovenija 0, Hrvaška 0.

Kmalu je prišel bistveno pomembnejši obračun z južnimi sosedi – v dodatnih kvalifikacijah za nastop na Euru 2004. Slovenci so na stadionu Maksimir v Zagrebu 15. novembra 2003 izvlekli remi (1:1). Zadela sta Dado Pršo in Ermin Šiljak, tekmo pa so zaznamovali tudi navijaški izgredi pred in po tekmi obeh sosed.

Posledično je bilo naelektreno tudi vzdušje za Bežigradom, kjer so štiri dni kasneje Slovenci branili prednost gola v gosteh. A se ni izšlo, za enega izmed najtežjih porazov v zgodovini nogometne Slovenije je poskrbel Dado Pršo, ki je edini zadetek na tekmi dosegel v 61. minuti. Takrat so Hrvati že imeli na igrišču igralca manj, izključen je bil Igor Tudor, a Slovencem številčne prednosti do konca tekme ni uspelo izkoristiti.

Na Dada Prša Slovenci nimamo prav lepih spominov. Foto: Guliverimages

Nogometna lepotica v Ljudskem vrtu

Naslednji obračun Slovenije in Hrvaške je bil bolj sproščen. Avgusta 2008 sta se Slovenija in Hrvaška pomerili na razprodanem Ljudskem vrtu, navijači pa so v pravi nogometni poslastici videli kar pet zadetkov. Za Slovenijo sta zadela Marko Šuler in Mirnes Šišić, za Hrvate Darijo Srna in dvakrat Ivan Raktić. To je bila zadnja tekma Slovenije pred kvalifikacijami za nastop na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Te pa so se za Slovence končale sanjsko – z zmago nad veliko Rusijo in uvrstitvijo na svetovno prvenstvo. 

Zmaga zbudila upe, poraz pokopal sanje

Trinajst let smo nato Slovenci čakali na novo tekmo s Hrvaško. Ko smo jo dočakali, smo dočakali tudi prvo zmago na južnimi sosedi. Natanko pred letom dni – 24. marca 2021 – je z zadetkom Sandija Lovrića Slovenija v skoraj povsem praznih “korona” Stožicah premagala “vatrene” in sanjsko začela kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo to zimo gostil Katar.

Upanje, ki ni trajalo dolgo.

A evforija ni trajala dolgo, v naslednjem tednu so Slovenci izgubili tako v Rusiji kot tudi na Cipru in hitro je postalo jasno, da bomo v deželi pod Alpami morali še nekoliko počakati na naslednje veliko tekmovanje. Dokončno so sanje o Katarju razblinili ravno Hrvati, ki so na Poljudu 7. septembra varovance Matjaža Keka odpihnili s 3:0. 

12. poglavje nogometnega boja med Slovenijo in Hrvaško bo v sporedu v soboto, 26. marca, ko se bodo Slovenci z južnimi sosedi pomerili na pripravljalnem turnirju v Katarju. Tekmo bomo ekskluzivno prenašali na Sportklubu.

Komentari

Vaš komentar