Kdo je Tommaso Pobega, potencialna okrepitev Slovenije?

Nogomet 21. Dec 20219:24 > 10:05 6 komentarjev
Foto: Daniele Buffa via Guliverimages

V slovenskem nogometnem prostoru radi poudarjamo, da je naš bazen nogometašev premajhen, da bi lahko Slovenija resno konkurirala največjim nogometnim silam sveta. A če kaj, smo bili prebivalci dežele pod Alpami vedno zelo iznajdljiv narod in našli smo načine, kako nogometni bazen nekoliko razširiti. Rudi Istenič, Rajko Tavčar, Kevin Kampl in Sandi Lovrić so živ dokaz tega. Najpomembnejši akterji slovenskega nogometa pa so že našli novo, zanimivo ime, ki bi lahko obleklo dres s Triglavom na prsih.

Naša redna ponedeljkova oddaja “Pod prečko” je bila ta teden povsem reprezentančno obarvana. V naši družbi smo gostili selektorja slovenske nogometne reprezentance Matjaža Keka in predsednika Nogometne zveze Radenka Mijatovića. Gostoma se je v naši družbi pošteno razvezal jezik in beseda je nanesla tudi na možnost ponovne naturalizacije nogometašev s slovenskimi predniki.

“Če ima nekdo sorodstveno povezavo s Slovenijo, zakaj ga ne bi poklicali v reprezentanco? Jorginho je tudi Italijan, kajne? (smeh) Imamo že primer igralca, ki ga je zveza pripeljala in mu dala priložnost za igro, pa se je to pokazalo kot prava rešitev. Odrezati, odpisati pa ne smemo nikogar. V košarki gredo stvari veliko lažje v to smer, to je potrebno priznati, ampak zakaj ne bi poizkusili? Ne smemo pa razmišljati samo na ta način, ker imamo po Evropi in tudi doma veliko perspektive, ki opozarja nase,” je v oddaji o slovenskem nogometu razmišljal Matjaž Kek.

Če ima nekdo sorodstveno povezavo s Slovenijo, zakaj ne bi poizkusili? Foto: Rok Gregorić

Ker ste omenili Pobego, gre za zelo dobrega igralca. Seveda ključno je, če bi ga selektor vpoklical v reprezentanco …” je svojo misel o Pobegi začel Radenko Mijatović, Matjaž Kek pa ga je prekinil: “Bi, bi.”

Radenko Mijatović o Tommasu Pobegi

Kdo je Tommaso Pobega?

Imena Tommaso Pobega ljubitelji nogometa sicer verjetno niste slišali prvič. Veliko zanimanja je požel predvsem na letošnjem evropskem prvenstvu mladih reprezentanc v Sloveniji, ko je odlično igral v majici italijanske reprezentance, s katero je izpadel v četrtfinalu proti Portugalcem (na tisti tekmi je dosegel tudi zadetek).

Slovenske nogometne navijače je pritegnil predvsem njegov priimek, ki zveni zelo slovensko. Čeprav Pobega nikoli ni govoril o svojem slovenskem poreklu, lahko glede na debato in odgovore Radenka Mijatovića sklepamo, da so na Nogometni zvezi Slovenije pridobili določene informacije o tem, da bi fant, rojen v Trstu, lahko dobil slovensko državljanstvo.

Tommaso Pobega je na evropskem prvenstvu mladih reprezentanc dokazal, da gre za velik nogometni potencial. Foto: Guliverimages

V ničemer ne izstopa, a je dober v vsem

Tommaso Pobega je vsestranski vezist, ki je poleg odličnega opravljanja obrambnih nalog lahko nevaren tudi za nasprotnikov gol. Nenazadnje to dokazujejo štirje zadetki, ki jih je za Torino dosegel v letošnji sezoni italijanske Serie A. A za Torino bo Pobega igral le do poletja, uradno je namreč 22-letnik član slovitega Milana, ki ga je že leta 2013 v svoje vrste pripeljal iz matične Triestine.

Njegov trenutni trener Hrvat Ivan Jurić, je Pobego po zmagi nad Udinesejem konec novembra (2:1) opisal takole: “Tommaso je popoln vezist. Ni klasičen zadnji vezni oziroma samo organizator igre. V ničemer ne izstopa, a je dober v vsem in kaže odlične predstave na igrišču. Prišel je njegov čas, da nastopi za italijansko reprezentanco.”

Zaradi izjemnega potenciala bo Pobego torej težko zvabiti v slovenske vrste. Nanj namreč v resnici zelo resno računajo v italijanski reprezentanci, nenazadnje je bil 22-letnik že vpoklican v izbrano vrsto azzurov. Letos novembra ga je Roberto Mancini povabil med izbrance na kvalifikacijskih tekmah za nastop na svetovnem prvenstvu. Cikel so sicer naši zahodni sosedje končali dolgih nosov, saj si bodo morali vozovnico v Katar po remijih s Švico in Severno Irsko priboriti prek dodatnih kvalifikacij.


Pobega na reprezentančni akciji sicer ni zaigral, tako da uradnega nastopa za Italijo, ki bi dokončno zaključil zgodbo o potencialnem novem imenu v slovenski reprezentanci, še nima. Vseeno težko rečemo, da so vrata slovenske reprezentance zanj na strežaj odprta. Morda priprta. Če bo Pobega skozi to špranjico dejansko prišel v slovensko izbrano vrsto, bo to zagotovo velik, velik uspeh Nogometne zveze Slovenije. Prav verjeten pa ta scenarij ni.

Oglejte si celotno 6. oddajo “Pod prečko”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje