Kek po eksperimentu: Zgledali smo bolje kot v Splitu

Nogomet 26. Mar 202217:46 > 17:48
Foto: Nogometna zveza Slovenije

Slovenska nogometna reprezentanca se je v Katarju na prijateljski tekmi s Hrvaško razšla z 1:1, potem ko je v zaključku tekme za remi zadel Jaka Bijol. Slovenija je prvič po dolgih letih znova zaigrala s tremi branilci v zadnji vrsti. "Rezultat nas je nagradil, a če si objektiven realen, vidiš ogromno prostora, ki ga premore ta ekipa," je po tekmi povedal selektor Matjaž Kek.

Vrhunci in poročilo:

Sosedski derbi v Dohi ni ponudil veliko priložnosti in dobrega nogometa. Podobno kot Matjaž Kek se je tudi Zlatko Dalić poslužil enakega eksperimenta, obe reprezentanci sta namreč zaigrali v sistemu s tremi nogometaši v zadnji vrsti. Pričakovano je bilo zato še precej raztrgane igre, terensko premoč pa so večji del obračuna uživali hrvaški nogometaši (posest žoge v odstotkih: 66:34).

“Jasno je, da je bilo toliko novih stvari, da vse ni moralo biti idealno. Moramo se vrniti k borbi in organizaciji, nato te včasih nagradi, včasih ne. Moramo pa nekatere stvari odigrati bolje. Odigrali smo na popolnoma nov način z nekaterimi debitanti proti Hrvaški, kjer se vidi individualna kvaliteta. Rezultat nas je nagradil, a če si objektiven in realen, vidiš ogromno prostora, ki ga premore ta ekipa,” je po tekmi uvodoma povedal Matjaž Kek.

Edina slovenska zmaga pred skorajda natanko enim letom

Slovenija in Hrvaška sta se pomerili še enajstič. Dozdajšnji sosedski obračuni ostajajo močno na strani Hrvatov.

Slovenija je šest od enajstih tekem izgubila, štirikrat remizirala in le enkrat zmagala. Skorajda natanko eno leto nazaj, 24. marca lani.

Spomin na zaušnico v Splitu je še zelo svež, ko je Hrvaška Slovenijo nadigrala s 3:0 in ji tako zaprla vrata v boju za svetovno prvenstvo 2022. Tokrat so Slovenci pustili precej boljši vtis, je prepričan selektor.

“Zagotovo smo zgledali precej bolje kot v Splitu. Pri nekaterih je bilo preveč spoštovanja do teh imen svetovnega nogometa. Če bomo nekatere stvari še popravili, si upali več igrati in ne bomo premalo samozavestni, lahko gre to v dobro smer,” je dodal Kek.

Reprezentanca je v Katarju že šesti dan. V torek ob 19.30 se bo pomerila še z domačo izbrano vrsto. “Odziv igralcev je pozitiven in optimističen. Vsi smo v teh dveh, treh letih, kolikor to že traja, imeli težave. Tukaj je tega pritiska manj, je pa bila možnost, da nekaj preveriš. Kar se je pokazalo je, da lahko na visokem nivoju igra tudi nekdo iz slovenske lige, ki ga morda nekateri podcenjujejo.”

Celoten pogovor z Matjažem Kekom po tekmi:

Bijol junak Slovenije

Gol za končnih 1:1 je v 91. minuti dosegel Jaka Bijol. Na svojem 26. nastopu za izbrano vrsto je dosegel svoj prvenec. Žoga se je od prečke po strelu z glavo odbila tik za golovo črto.

“Zelo težka tekma v težkih pogojih, vroče je tukaj. Trpeli smo celo tekmo in nas je nagradilo na koncu. Najbolj ne moremo biti zadovoljni, a pozitiven rezultat je,” je ostal skromen eden od treh osrednjih branilcev Slovenije, ki so začeli tekmo.

Kek je v zadnjo vrsto ob Bijola postavil še Davida Brekala in Miho Blažiča. “Prva tekma s tremi branilci, težko se je navajati na nekaj novega. Ko to naštudiraš, je super za igrati, a bo potrebnega nekaj časa. To so idealne priložnosti, da se takšne stvari preizkusijo,” je dodal branilec moskovskega CSKA-ja, ki verjame, da bi lahko bil ta sistem v prihodnje zelo uspešen.

Celoten pogovor z Jako Bijolom:

Komentari

Vaš komentar