Koga je pred reprezentančnim junijem gledal Matjaž Kek?

Nogomet 12. Maj 20229:37 > 9:38 1 komentar
Foto: Uroš Skaza

Tekma finala Pokala Union med Bravom in Koprom je v Celje privabila številne eminentne nogometne goste. Med njimi je bil tudi slovenski selektor Matjaž Kek, ob njem je na tribuni sedel tudi njegov pomočnik Milivoje Novaković. Je 60-letni strateg na tekmo prišel le zaradi vabila Nogometne zveze Slovenije ali je morda na igrišču spremljal katerega izmed potencialnih slovenskih reprezentantov?

Pred slovensko nogometno reprezentanco je nov tekmovalni ciklus, ki v juniju prinaša prve štiri tekme tretje izvedbe Lige narodov. Slovence v vsega dvanajstih dneh čakajo kar štiri tekme, na nasprotni strani bodo stale reprezentance Švedske, Srbije in Norveške. Marsikdo razmišlja o tem, da bo Matjaž Kek zaradi strnjenega ritma za junijsko akcijo nekoliko razširil svoj seznam, tudi na včerajšnji tekmi pa je morda spremljal kakšno novo ime na spisku slovenskih reprezentantov.

Izmed vseh nogometašev, ki so včeraj stopili na zelenico stadiona Z ´ Dežele, je igranje v dresu z državnim grbom okusil le Andraž Kirm. 37-letnik je za slovensko reprezentanco odigral kar 71 tekem in bil pomemben člen zadnje zlate slovenske generacije, ki se je leta 2010 uvrstila na svetovno prvenstvo. A veteran počasi končuje svojo bogato nogometno kariero in čeprav je v zadnjem obdobju dokazal, da je lahko še kako pomemben člen zasedbe Brava, njegovega ponovnega vpoklica v slovensko reprezentanco ne gre pričakovati.

Na seznamu zagotovo ne bo niti Maksa Barišića, za katerega je Matjaž Kek priznal, da bi ga vpoklical za marčevski pripravljalni turnir v Katarju. Nogometaš Kopra, ki je tako zelo zablestel v prvem delu sezone, je finalni obračun spremljal ob robu igrišča, rehabilitacija po hudi poškodbi, ki jo je staknil ravno na marčevski prvenstveni tekmi proti Bravu, bo trajala še nekaj časa.

Kdo so torej potencialni kandidati?

Ko smo na tribunah opazili Matjaža Keka, se nam je v razmislek o tem, koga nocoj spremlja na tribunah, najprej prikradel Žan Žužek. 25-letnik je v tej sezoni steber obrambe kanarčkov, poleg mirnosti in zanesljivosti v zadnji vrsti ga, verjetno tudi zaradi dejstva, da je bil večji del nogometnega razvoja vezist, odlikujeta tudi zavidljivo tehnično znanje in dober pregled nad igro. Že v zimskem prestopnem roku je bil sicer nekdanji nogometaš Domžal pred prestopom v tujino, ta bo v igri tudi v prihajajočem nogometnem poletju. Morda še pred tem pride nagrada tudi v obliki prvega vpoklica v izbrano vrsto.

Tudi v zasedbi Brava najdemo nogometaša, ki morda vsaj sramežljivo pogleduje proti izbrani vrsti. Mitja Križan je eden izmed stebrov najboljše obrambe Prve lige Telemach in bi lahko s svojo višino dodajal novo dimenzijo slovenski izbrani vrsti. A precej bolj resno kot nogometaši, ki so še vedno del zasedbe Šiškarjev, lahko o vpoklicu razmišlja nogometaš, ki je sezono sicer začel pri Bravu, a se v zimskem prestopnem roku prvič v karieri podal v tujino. Sandi Ogrinec se je hitro prilagodil na zahteve avstrijskega Tirola in v tamkajšnji Bundesligi tudi že dosegel prvi zadetek.

Parada mladih reprezentantov

Če česa ni manjkalo na obračunu med Koprom in Bravom, potem so to mladi slovenski reprezentanti, ki jih je Matjaž Kek morda spremljal že s pogledom, uperjenim v prihodnost. V vrstah novopečenih pokalnih prvakov je ritem igre Primorcev znova diktiral vse boljši in boljši Luka Vešner Tičić, pri Šiškarjih sta na igrišče stopila Žan Trontelj in Almin Kurtović, Mark Španring je tokrat obračun spremljal s klopi za rezerviste. Glede na konkurenco v članski izbrani vrsti vendarle ne gre pričakovati, da bi se kdo od omenjenih nogometašev že čez nekaj dni znašel na Kekovem seznamu. V prihodnosti pa …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje