Na “gostovanju” v Celju dokončno ostali brez Eura

Nogomet 30. Mar 202212:30 > 13:32
Selektor mlade reprezentance Milenko Ačimović je z novimi pravili zagotovo zadovoljen. FOTO: Aleš Fevžer.

Pred kvalifikacijskima tekmama mlade reprezentance s Kosovom je bila matematika jasna. Izbranci Milenka Ačimovića so v marcu potrebovali šest točk, ki bi podaljšale upanje na nastop na Evropskem prvenstvu v Romuniji in Gruziji. Po dveh remijih z 0:0 je jasno, da so mladi Slovenci ostali brez velikega tekmovanja.

Čeprav sta se petkova tekma v Prištini in včerajšnja v Celju končali z identičnim izidom (0:0), pa sta si bili tekmi precej različni. Na gostovanju so Slovenci pokazali precej boljši obraz kot doma, delovali razigrano in napadalno ter zapravili kopico priložnosti, zaradi česar lahko obžalujejo izgubljeni točki. Včeraj v Celju pa so nogometaši Kosova z agresivno igro in borbenim pristopom presenetili slovenske nogometaše, ki so le poredkoma zapretili vratom nasprotnikovega vratarja.

“Pričakovali smo več, a igra enostavno ni stekla. Gostje so bili agresivni, niso nam pustili razvijati igre. Tekma, po kateri se lahko nogometaši marsikaj naučijo. Na tem nivoju ni lahkih tekem in lahkih točk. Fantje iz Kosova so delovali bolj sveže in spočito, pretili so z dolgimi žogami. Moramo biti pošteni, da je remi pravičen rezultat,” je po tekmi razmišljal slovenski selektor Milenko Ačimović.

Izjava Ačimovića za kamere Sportkluba:

Ostaja le še boj za tretje mesto

Z roba igrišča se nismo mogli znebiti občutka, da so si včeraj gostje bolj želeli zmage. Morda tudi zato, ker je bilo vzdušje na tribunah za reprezentanco Kosova pravzaprav kot domače. Večja skupina navijačev te reprezentance je svoje ljubljence skozi 90 minut glasno spodbujala in zdelo se je, kot da Slovenci v Celju pravzaprav gostujejo. Še posebej bizarno je bilo ob koncu tekme, ko se je med nogometaši obeh ekip nekoliko zaiskrilo na igrišču, s tribun pa so navijači zmerjali nogometaše s Triglavom na prsih.

“Res je, danes so bili zelo motivirani, mi smo bili nekoliko bolj v Prištini. Ne vem, zakaj je tako, da nam doma nekaj zmanjka, to se ni zgodilo prvič. Igralci so dali svoj maksimum, ampak danes se za več kot točko ni izšlo,” ocenjuje selektor mlade reprezentance. Je bil razlog za večjo motiviranost gostov tudi v tem, da so se zaradi navijaškega vzdušja počutili kot doma? “Tega ne bom komentiral, na to nimam vpliva.”

Slovencem do konca kvalifikacij ostane le še boj za tretje mesto, vozovnici na evropsko prvenstvo bosta vzeli reprezentanci Anglije in Češke. Milenko Ačimović kvalifikacij (še) ne ocenjuje kot neuspešnih.

“Težko potegnem črto, saj sta pred nami še dve tekmi. Čehi so pred nami, Angleži so pred nami, skupina je zelo izenačena, nikjer ni lahko osvojiti treh točk, niti v Andori. Čez dva meseca nas čaka nova tekma, čaka nas boj za tretje mesto. Želeli smo ostati v igri za nastop na evropskem prvenstvu do junija, a žal ni šlo. Igrali smo napadalno, manjkajo pa zadetki. Nekaj gre na račun kvalitete, nekaj tudi na račun sreče, da dosežemo kakšen gol in se potem tekma obrne drugače.”

Luka Vešner Tičić po tekmi s Kosovim:

Osem tekem in le sedem doseženih zadetkov. Razlog, zakaj Slovenija v teh kvalifikacijah ni bila uspešna, je očiten. Odgovor, zakaj zadetke mlada reprezentanca tako težko dosega, pa je precej težje najti.

“Ustvarjamo si priložnosti, zadetkov pa ni. V Prištini in Tirani smo imeli skupno 22 strelov. Enostavno nam ne gre in zato smo izgubili pomembne točke, čeprav smo igrali dobro. Bo pa to za te mlade fante dobra šola za naprej.”

Komentari

Vaš komentar