Namesto v prve bojne vrste vendarle z Ukrajino na Brdo

Nogomet 6. Maj. 202219:38 > 07. Maj. 2022 0:354 komentarji
Delite:
Selektor Ukrajine Oleksandr Petrakov. Foto: Uroš Skaza

V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se je zbrala članska reprezentanca Ukrajine, ki je sprejela vabilo predsednika Uefe Aleksandra Čeferina in bo v pripravah na junijsko kvalifikacijsko tekmo za SP 2022 proti Škotski uporabljala igrišča slovenske izbrane vrste. Selektor Oleksandr Petrakov in nogometaš Taras Stepanenko sta na Brdu pred večinoma tujimi novinarji spregovorila o težkih časih, ki jih že več kot dva meseca preživljajo Ukrajinci.

V Ukrajini se je življenje vseh na glavo obrnilo 24. februarja, ko je Vladimir Putin napovedal “posebno vojaško operacijo.” Začela se je vojna, ki traja še danes in je povsem zaustavila tudi vse športne dogodke.

“S Šahtarjem sem bil v Turčiji na pripravah za nadaljevanje prvenstva, ko sem izvedel za razvoj dogodkov v Ukrajini. Za vojno. Naslednji mesec sem bil s svojo družino in poskušal najti kraj, kjer bomo varni. Ta čas tudi nisem mogel trenirati,” se grozljivih dni spominja Taras Stepanenko, eden od 23 nogometašev v izbrani vrsti, ki vsi prihajajo iz ukrajinske lige in jih na Brdu spremljajo tudi najbližji.

Taras Stepanenko. Foto: Uroš Skaza

Vezist Šahtarja se je nato uspel začasno pridružiti romunski ekipi, da je vzdrževal pripravljenost. Svojemu moštvu se je znova pridružil v Turčiji, od koder je nato pripotoval v Slovenijo.

Želel si je v prve bojne vrste

“Težko je, ker se ni uspelo vsem takoj rešiti iz Ukrajine, kjer so se zaradi zračnih napadov skrivali po kleteh,” grozljivo realnost nekaterih ukrajinskih nogometašev in še več civilistov še opiše Taras.

Ukrajinska izbrana vrsta se je zdaj znašla v povsem drugem okolju. V idiličnem Brdu pri Kranju, v mirnem objemu slovenskih gora. Na novinarski konferenci v prostorih Nogometne zveze Slovenije so bili v ospredju sicer tuji novinarji. Fizično so bili prisotni s Škotske, Francije in Ukrajine, še več jih je sodelovalo po videopovezavi.

Iz pogovora ob igrišču med popoldanskim treningom smo še izvedeli, da se je selektor Oleksandr Petrakov komaj pustil prepričati v prihod v Slovenijo. Vztrajal je namreč, da Kijeva ne bo zapuščal, temveč se bo pridružil vojakom v prvih bojnih vrstah. Nogometni strokovnjak, ki je izbrano vrsto prevzel leta 2021, sicer šteje 64 let.

Selektor Ukrajine Oleksandr Petrakov. Foto: Uroš Skaza

Prišli na povabilo Čeferina

Na Brdo je Ukrajince povabil predsednik Uefe Aleksander Čeferin. “Dobro ga poznam, bil je že v Ukrajini. Zelo lep predlog za nas, hvaležni smo za to priložnost, tako Čeferinu kot Nogometni zvezi Slovenije. Obiskali smo tudi prostore zveze in se srečali z generalnim sekretarjem, kjer smo se mu zahvalili za gostoljubje,” je o povabilu iz Slovenije spregovoril Petrakov.

Ukrajina je zaradi vojne ostala brez obračuna dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ga bo letos gostil Katar. Uefa je naknadno za dvoboj med Ukrajino in Škotsko določila 1. junij, tekmo bo gostil Hampden Park v Glasgowu. Zmagovalec se bo nato štiri dni pozneje v Cardiffu z Walesom udaril za zadnjo vozovnico za SP 2022.

“Klubi so nam dali dovoljenje, nato tudi ukrajinska vlada, da za določeno obdobje zapustimo državo. Zelo si želimo v Katar,” je odločen selektor.

Tekma upanja za vso Ukrajino

Medtem ko je Taras razložil, zakaj bo tekma s Škotsko za Ukrajince večja od nogometa: “Včasih je težko, ker vsak dan prebiraš novice in gledaš posnetke dogajanja v naši državi. Razumemo, kaj ta tekma pomeni za nas in moramo storiti vse, da bomo dali od sebe maksimum. Vsak dan prejemamo sporočila naših vojakov, številni obožujejo nogomet. Prosijo nas le eno, ‘prosim storite vse, da pridete na svetovno prvenstvo.’ To je za državo trenutek upanja in priložnost za praznovanje. Igrati moramo ne le za nogomet, temveč za srce in dušo. Izjemno pomembna tekma, ki bo za vso Ukrajino zelo čustvena.”

Ukrajinci se bodo v pripravah najprej pomerili z nemško Borussio Mönchengladbach, dodatne tekme bodo sporočili naknadno. Ko bodo s sezono zaključili tisti ukrajinski legionarji, ki si kruh služijo na tujem, bo selektor kader še nekoliko prilagodil. Ukrajina je sicer na svetovnem prvenstvu sodelovala le v Nemčiji leta 2006, ko se je prebila vse do četrtfinala.

Komentari

Vaš komentar