Tako se igra za grb, za reprezentanco, za Slovenijo

Nogomet 8. Okt 202111:05 > 11:55 6 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Čeprav je bil včerajšnji nogometni večer v Celju, v vremenskem smislu, dobesedno turoben, to pri slovenskih ljubiteljih nogometa ni kaj prida vplivalo na prešerno razpoloženje. Mlada slovenska reprezentanca je namreč dokazala, da se lahko s pravim pristopom, pogumom in borbenostjo Slovenija kosa z vsakim nasprotnikom. In da lahko osvoji točko (2:2), ter izziva celo vse tri, tudi proti ekipi, ki je sestavljena iz zvezdnikov Premier lige.

V prvem polčasu včerajšnje kvalifikacijske tekme za nastop na evropskem prvenstvu mladih reprezentanc se je zdelo, da Anglija spada v nek povsem drug svet kot Slovenija. Gostje so bili hitrejši, natančnejši, odločnejši, močnejši, popolnoma so dominirali v vseh elementih nogometne igre. A v drugem delu smo še enkrat več dobili vpogled v to, kako čudovit šport je nogomet. Ko je pristop pravi, se lahko dogajajo velike stvari in mlada slovenska reprezentanca ni bila prav daleč od senzacionalne zmage proti zvezdnikom Premier lige.

“Moji fantje so rasli iz minute v minuto. Na začetku je bilo prisotno neko spoštovanje do Angležev, ki so takoj izkoristili svoji priložnosti, nato pa smo šli na vse ali nič, izenačili, predvsem pa odigrali eno pravo, moško tekmo. Tako se igra za ta grb, za reprezentanco, za Slovenijo. Zadnjih deset minut smo zaradi poškodbe igrali še z igralcem manj, a so fantje zdržali, za kar jim je potrebno res čestitati,” je v pogovoru za Sportklub razmišljal slovenski selektor Milenko Ačimović.

Celotna izjava slovenskega selektorja Milenka Ačimovića

V deževnem in vetrovnem Celju, razmerah, ki so na kožo pisane takih pogojev vajenih Angležev, so slovenski mladeniči v prve pol ure igre resnično trpeli. Angleži so se sprehajali skozi slovensko obrambo, s hitrimi prenosi žoge držali visok ritem igre, bili odločnejši v duelih, hitrejši na t. i. drugih žogah, dosegli dva zadetka in imeli tekmo res popolnoma pod svojim nadzorom.

Gol Angležev za 2:0

A v drugem polčasu je na igrišče stopila neka nova, prerojena Slovenija. Že od začetnega udarca so Ačimovićevi fantje pritisnili nasprotnika, prestavili vsaj dve prestavi višje in bili za to hitro nagrajeni.

“Angležev ne bodo spoštovali samo Slovenci, njih spoštujejo tudi precej večje reprezentance. Ko smo dosegli prvi zadetek, smo se prebudili, po izenačenju pa iskali celo tretji gol. Zares sem ponosen na svoje fante, kajti zavedati se moramo, kako močni so Angleži, mi pa smo z njimi odigrali 2:2,” poudarja Ačimović.

Zadetek Slovenije za znižanje vodstva Angležev

Oba zadetka je Slovenija pravzaprav dosegla na tipično angleški način – iz prekinitev. Mark Španring je v 49. minuti izkoristil zmedo v gostujočem kazenskem prostoru in kaznoval neodločne goste, gol za izenačenje pa je z glavo v 63. minuti dosegel Dušan Stojinović. Slovensko nogometno javnost je navdušila predvsem vnema, s katero so slovenski mladeniči vstopili v drugi polčas, tudi po izenačenju se niso ustavili, “presekala” jih je šele poškodba Benjamina Markuša deset minut pred koncem tekme, ko je Ačimović že izkoristil vsa tri okna za menjave in so Slovenci ostali le z deseterico.

Gol za izenačenje

Točka proti Angliji je seveda velika vzpodbuda za nadaljnje izzive mlade slovenske reprezentance. “Vse, kar smo pokazali v tem drugem polčasu, moramo vzeti s seboj na tekmo v Albanijo. Čez nekaj dni nas čaka nova zahtevna tekma proti odlični reprezentanci, zato se moramo najprej dobro spočiti, nato pa pripraviti na naslednjo tekmo,” razmišlja slovenski selektor.

Mlado slovensko reprezentanco v ponedeljek ob 18:30 čaka gostovanje v Albaniji. Slednja ima na svojem računu po treh tekmah 6 točk, vse je osvojila proti reprezentanci Andore.

Koga velja posebej izpostaviti?

Tamar Svetlin se je že v prvem polčasu zdel najbolj motiviran nogometaš slovenske izbrane vrste. Pritiskal je na obrambo Angležev in priganjal svoje soigralce, naj mu sledijo. Ko je v drugem polčasu igra stekla, ji je ton dajal ravno nogometaš, ki je v letošnjem poletju iz Domžal za zajetno odškodnino prestopil v Celje. Nepopustljivi vezist je kradel žoge, razigraval soigralce in iztržil nekaj pomembnih prekrškov v zaključku tekme, ko so zdesetkani Slovenci potrebovali dodaten oddih.

Kaj pravijo v taboru Angležev?

Zvezdniki Premier lige, ki so zvezdniško tudi odprli tekmo, so se v drugem polčasu ob motiviranih domačinih popolnoma ugasnili, kar so znali Slovenci s pridom izkoristiti. “To je bila tekma dveh polčasov. V prvem smo dominirali, igrali hitro, tekoče, dosegli dva zadetka in imeli vse pod nadzorom. V drugem polčasu smo ta nadzor izgubili, postali smo preveč pasivni. A to je reprezentanca, ki je v izgradnji, še veliko se moramo naučiti in to je bila dobra izkušnja za nas. Ko v gosteh vodiš z 0:2, domačinom nikakor ne smeš dovoliti, da se vrnejo v igro,” je za angleške medije po tekmi povedal gostujoči strateg Lee Carsley.

Komentarji (6)

Prikaži vse komentarje