Riera proti Krznarju: Deset vprašanj pred večnim derbijem

Nogomet 15. Okt 20226:58 0 komentarjev
Grafika: Uroš Kokol, N1

Pred vami ni navaden intervju. Že samo zato, ker je dvojni. Skozi deset identičnih vprašanj smo pred današnjim večnim derbijem namreč soočili trenerja večnih rivalov Alberta Riero in Damirja Krznarja. Usoda oziroma kartoni trenerja Maribora so določili, da si danes ne bosta pred in po tekmi segla v roki. Zato pa simboličen pozdrav in uverturo v derbi najdete v naslednjih vrsticah.

Večni derbi je posebna tekma. O njej se razumljivo veliko govori. Mediji dvigujemo temperaturo pred tekmo vseh tekem, navijači si preko že tolikokrat omenjenih Trojan pošiljajo takšna in drugačna sporočila, igralci pa nestrpno čakajo, da lahko dokažejo svoje znanje na največjem slovenskem nogometnem odru.

Tudi za trenerje je derbi drugačen kot ostale tekme. V dneh pred njo radi pravijo, da je edina stvar, s katero nimajo dela, motivacija igralcev, ki pride sama po sebi. So pa zato sami v sebi toliko bolj odločni in osredotočeni na to, kako prebrati in ugnati moža, ki stoji na drugi strani. Zmaga na derbiju resda prinaša samo tri točke, ampak gledano z vidika trenerja pa prinaša tudi ogromno “kredita” za mirnejše delo v prihodnosti.

Beseda tedna? Fokus

Ob našem obisku sta bila oba precej sproščena. Še posebej, ko sta izvedela, za kakšno stvar gre. In tako sta skozi odgovore razkrivala svoje spomine na večne derbije, izbirala Samuela Eto ´ oja in Luko Modrića, nevede uporabila isto besedo, ki jo kot mantro ponavljata pred derbijem, se ukvarjala z vprašanjem prvega vratarja in z nasmehom na ustnicah omenjala plastenko vode ter ležanje v kadi.

V naslednjih vrsticah boste tako bolje spoznali, kdo sta in kako razmišljata Albert Riera in Damir Krznar, trenerja, ki Olimpijo in Maribor peljeta v tokratni večni derbi. Uživajte, najprej v pogovoru in nato, upamo in verjamemo, še v tekmi vseh tekem.

Foto: Jure Banfi

V čem je Olimpija / Maribor boljši od vašega prihoda na klop?

Albert Riera: Glavna sprememba je ideja, s katero se pripravljamo na vsako tekmo. Na vsaki tekmi želimo biti superiorni v primerjavi z nasprotnikom. Tudi ko se branimo, se želimo braniti z žogo v nogah. Ko igraš tako, si bliže zmagi.

Damir Krznar: V Maribor sem prišel v težkih trenutkih. Ekipa je bila na zadnjem mestu lestvice in v seriji nekaj zaporednih porazov. To je bil izziv, kako ekipo in igralce, ki niso navajen biti zadnji, prepričati v to, da to ni realna situacija in da so boljši, kot kaže lestvica.

V igralce smo morali vrniti zmagovalno mentaliteto. Na začetku smo več delali na psihi igralcev in dvigu morale kot na sami taktiki. Zdaj počasi lovimo to mentaliteto zmagovalca in ekipe, ki se lahko bori za vrh.

Odkar je Krznar prevzel Maribor je bilanca vijolic – 7 tekem, 4 zmage, 2 remija in poraz.

Kateri derbi iz vaše igralske kariere vam je najbolj ostal v spominu?

Albert Riera: Galatasaray – Fenerbahče. Igral sem veliko derbijev, tudi derbi med Liverpoolom in Evertonom je fantastičen, nekaj posebnega je tudi tekma med Olympiacosom in Panathinaikosom. Ampak atmosfera na velikem turškem derbiju je nekaj posebnega.

Še posebej se spomnim svojega zadnjega. Igrali smo ga v gosteh, tekma se je končala ob 20:00, mi pa smo stadion zapustili šele ob 5:00 zjutraj. Enostavno zaradi razigranih navijačev ni bilo mogoče prej oditi s stadiona. To vzdušje je res nekaj neverjetnega.

Albert Riera v majici Galatasaraya odigral 5 turških derbijev. Dvakrat je zmagal, dvakrat iztržil neodločen izid in le enkrat izgubil. Foto: Guliverimages

Damir Krznar: Odigral sem veliko večnih hrvaških derbijev med Dinamom in Hajdukom. Dva sta mi še posebej ostala v spominu. Prvi z začetka moje kariere pri Dinamu leta 1995, ko smo slavili, mislim da 4:0 ali 4:1. Fantastični Marko Mlinarić je dobil na voljo prosti strel 20 metrov od vrat nasprotnika. Žogo je povlekel pet metrov nazaj in ko smo ga začudeno gledali je rekel – vem, kaj delam. Zadel je pod stičišče vratnice in prečke.

Drugi pa je zmaga z 2:0 leta 1997, ko sem na derbiju dosegel prvi gol. Dober strel s tridesetih metrov v zgornji kot. To je moj najljubši derbi.

Kaj najbolj spoštujete pri nasprotniku na večnem derbiju?

Albert Riera: Zgodovino kluba. Igralci, trenerji, predsedniki, vse to pride in gre. Dosežki in klub pa ostanejo. In to moramo spoštovati.

Damir Krznar: Spoštujem trenerja Riero in njegovo hrabrost, da malce eksperimentira. To ni prepotentnost. Je tipičen Španec, ki se dobro počuti z žogo v nogah in želi, da ekipa tako igra. V grobem sta najina principa precej podobna.

Če bi lahko izbrali enega nekdanjega soigralca in ga uporabili na tokratnem derbiju. Koga bi izbrali?

Albert Riera: Uh, dobro vprašanje. V obrambi ali napadu? Ni pomembno? Hm … Samuel Eto ´ o.

Riera in Eto´o sta med letoma 2001 in 2003 skupaj igrala za Mallorco. Foto: Guliverimages

Damir Krznar: Res je, da sem precej star, a še vedno igra nogometaš, s katerim sva delila igrišče. Tako, da bom izbral njega. To je Luka Modrić.

V Inter iz Zaprešića sem prišel, ko sem končal svojo kariero v Dinamu, on pa kot posojen nogometaš Dinama. V tisti sezoni sem bil celo nekako njegov mentor. Res ga ne bi bilo slabo imeti v svoji ekipi. Malo za šalo – če bi se dalo, bi za Luko žrtvoval tudi dva igralca. Da igram z deseterico, a je v njej Luka (smeh).

Kaj bo tisto, kar bo odločilo tokratni derbi?

Albert Riera: Odločili bodo detajli. Takšni pač so derbiji. Za nas bo najbolj pomembno, da nadzorujemo tekmo in da smo zbrani v obdobjih, ko bo nasprotnik pritiskal na nas. Predvsem pa, da bomo mirni v ključnih trenutkih tekme. Derbiji so polni tenzij in takrat pogosteje sprejemaš slabe odločitve. Temu se bomo morali izogniti.

Damir Krznar: Uf, če bi vedel, bi to naredil (smeh). Derbi je specifičen. Ne samo položaj na lestvici, včasih nista pomembna niti taktika in izbor igralcev. Odloči ga lahko malenkost. Ko govorimo o Mariboru in Olimpiji se vse, kar je bilo doslej, pozabi. Ena malenkost, ena poteza individualne kvalitete ali velika napaka. To je tisto, kar bo odločilo.

Zadnji večni derbi so odločile (tudi) prekinitve. foto: Jure Banfi

Besede, ki jih v tem tednu najpogosteje uporabljate v pogovorih z vašimi varovanci?

Albert Riera: Fokus. Samo to.

Damir Krznar: Fokus, še posebej, ko gre za derbi. Ponos, ne glede na okoliščine. Ponos do Maribora. In pa ponižnost. Da si hvaležen za to, da si tu, kjer si. In pa najpomembnejša – ekipa. Ekipa je tista, ki dobi ali izgubi tekmo. Ekipa je nad vsemi.

Kako umirite tiste nogometaše, ki so najbolj vezani na rivalstvo med Olimpijo in Mariborom, da ne pregorijo v želji?

Albert Riera: Opozarjam jih, naj verjamejo vase. Letos so že pokazali, da zmorejo. Tudi če naredimo napako, ne menjamo načina naše igre.

Damir Krznar: Navadno trenerji razmišljamo o tem, kako nogometaše motivirati za tekmo. Na derbiju je ravno obratno, razmišljamo, kako bi jih umirili. Rešitev je fokus, koncentracija na posamezne, male segmente tekme. Potem so bolj osredotočeni na tekmo, kot če jih nagovarjamo z nekimi velikimi, splošnimi frazami, kot je – gremo na zmago.

Nemanja Mitrović je eden izmed tistih nogometašev, ki je zaradi svoje zgodovine na vsakem derbiju pod posebnim drobnogledom. Foto: Jure Banfi

Se bo na derbiju med vratnici vrnil prvi vratar ekipe, ki je bil v zadnjem obdobju poškodovan?

Albert Riera: Če so bo počutil 100 % nared za tekmo, bo Vidovšek na igrišču od prve minute.

Damir Krznar: Razmišljam, ali naj odgovorim iskreno. No, pa bom. Ne vem, kdo je moj prvi vratar. Situacija je res čudna. Pridgar je suspendiran, Zalokar se vrača po bolezni, Jug in Menno po poškodbi … Vrgli bomo kocke (smeh).

Imate kakšen poseben ritual pred ali med tekmo?

Albert Riera: Vedno imam v levem kotu svojega trenerskega prostora plastenko vode. To je, reciva temu, malce vraževerja.

Damir Krznar: Imel sem rituale kot igralec, a sem ugotovil, da me to bolj obremenjuje, kot da mi pomaga. Katero majico naj zjutraj oblečem, kako naj sedem v avto … Prenehal sem s temi praznoverji, ker samo izgubljam koncentracijo.

Rituale in vraževerje je Damir Krznar pustil za sabo. FOTO: Jure Banfi.

Ancelotti ima cigaro, Alex Ferguson je imel kozarec vina, kako vi proslavite velike zmage?

Albert Riera: Tudi v tem primeru najprej spijem stekleničko vode, potem pa … odvisno od občutka. Ni pomembno samo to, da zmagaš, pomembno je tudi, kako. Proti Taboru smo zmagali, a nisem bil zadovoljen. Pridejo pa tudi porazi, ko sem zadovoljen s fanti. Torej, proslava bo odvisna od tega, kako bomo zmagali.

Damir Krznar: Nič nimam proti pivu in pršutu, a po tekmi rad ostanem sam. Sedim v kadi, ugasnem luč, zamižim in poslušam glasbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!