Šimundža poslal posebno vabilo za večni derbi (VIDEO)

Nogomet 5. Maj 20247:00 0 komentarjev
nogomet nk maribor ante šimundža
Foto: Jure Banfi

Maribor je pred tekmo aktualnemu prvaku iz Celja izkazal spoštovanje s špalirjem, nato pa na zelenici Ljudskega vrta potrdil status najbolj vroče ekipe v spomladanskem delu Prve lige Telemach. Trener Ante Šimundža je bil s predstavo svoje ekipe na štajerskem derbiju zelo zadovoljen.

Vijoličasti so glavnino dela opravili v prvem polčasu. Že v 28. minuti je Hilal Soudani zadel za 2:0 in gostiteljem, ki so zadnjič igrali pred praznimi tribunami Ljudskega vrta, priigral mirnejše nadaljevanje štajerskega derbija. Celjani, ki so v prvem polčasu delovali povsem razglašeno, so sicer vtis popravili v nadaljevanju, ko je trener Damir Krznar taktično reorganiziral svojo ekipo. Ne glede na vse skupaj pa je Maribor na koncu več kot zasluženo slavil s 3:1.

“Zastavljenega cilja pred tekmo nismo dosegli enostavno. Pomembne so osvojene točke in način, na katerega smo se predstavili proti državnim prvakom,” je po tekmi razmišljal Ante Šimundža in nadaljeval: “Igranje proti prvaku je sama po sebi dovolj velika motivacija. Vseeno pa smo upravičili vlogo favorita, ki na domačih tekmah vedno pripada Mariboru.”

V drugem polčasu, ko so Celjani, zaigrali s štirimi v zadnji vrsti in postali nevarnejši, so Mariborčani s pridom izkoriščali več prostora na polovici nasprotnika. Pri izidu 2:0 so zapravili ogromno obetavnih napadov, a za zapravljene priložnosti tokrat niso bili kaznovani. “V glavi se mi je vrtela tekma iz Domžal, ko smo zapravili veliko priložnosti. Rezultat 2:0 je zelo varljiv, saj se lahko stvari hitro zapletejo,” je o igri v napadu razmišljal Šimundža in med drugim dodal: “Bili smo osredotočeni in nasprotniku onemogočili pokazati kvalitete.”

Zmaga na štajerskem derbiju je Mariboru zagotovila željeno izhodišče v boju za drugo mesto. Vijoličasti bodo na zadnjih dveh tekmah sami odločali o svoji usodi, odločal pa bo večni derbi, ki je na sporedu prihodnji teden. Pred največjo tekmo v slovenski ligi je Šimundža odgovornim na NZS poslal posebno sporočilo: “Veselimo se tekme, ravno zaradi kulise, ki se bo, tako vsaj upam, ustvarila. Tudi z moje strani bi povabil g. Jegliča, g. predsednika Nogometne zveze Slovenije in g. Pavlina, da vidijo, za kaj in za koga se igra nogomet.”

nogomet nk maribor ante šimundža nk celje damir krznar
Špalirju Mariborčanov in prijateljskemu stisku rok Šimundže in Krznarja je sledila zelo dobra predstava Maribora, ki je državnega prvaka ugnal s 3:1. Foto: Jure Banfi

O čem je po tekmi še govoril Ante Šimundža?

O dobri igri v napadu in zapravljenih priložnostih:

Res sta izstopala, ampak napad se je začel od vratarja. Imeli smo veliko priložnosti. V glavi se mi je vrtela tekma iz Domžal, ko smo zapravili veliko priložnosti. Rezultat 2:0 je zelo varljiv, saj se lahko stvari hitro zapletejo. Bili smo osredotočeni in nasprotniku onemogočili pokazati kvalitete. Škoda da nismo že prej zadeli, Božićeva stativa je bila izjemna, pa Jojotova akcija evropskega formata. Imamo sposobne igralce, tako po kvaliteti, kot tudi glede na fizično in metalno pripravljenost. To je zelo pomembno. V tem segmentu smo bili dobri. Žal nismo vseh priložnosti izkoristili, kar je seveda logično. Veseli me, da smo ostali osredotočeni, ne glede na prejet zadetek.

O poigravanju Hilala Soudanija in Josipa Iličića s Celjem:

Ne bi rekel, da je šlo za poigravanje. Tekme jemljemo resno in z velikim spoštovanjem do nasprotnikov. Imata kvaliteto in veliko podporo obrambnih in veznih igralcev ter vseh na igrišču. Pihler ne igra na svoji poziciji, a po dolgi odsotnosti igra odlično. Ko imaš za sabo takšne igralce, je lažje. Govorimo pa o dveh igralcih, ki sta dala skozi vse, a je pomembno, da tudi onadva veliko data ekipi. Vsa doprinese svoje. Počutita se pomembne in uživata v tem delu. Garata v fazi obrambe. V preteklosti je to bilo sporno, zdaj temu ni tako.

O različnem sodniškem kriteriju v prvem in drugem polčasu:

Rečem lahko, kaj bi lahko potem mi dejali po tekmi z Bravom? Vsake oči imajo svojega ‘malarja’. Če je bil prvi polčas za obe ekipi identičen, je bil potem takšen tudi drugi. Meni je sicer lažje govoriti o tem, ker smo zmagali.

O menjavi Martina Milca po prvem polčasu:

Začutil je zategovanje v zadnji loži in nismo želeli tvegati.

O Beharju Feti in razlogih, zakaj dobiva prednost pred Markom Strajnarjem in Gregorjem Sikoškom:

Iz razloga. Trenira odlično. Na treningu je na tej poziciji. Sikošek še ni pripravljen za takšno število minut. V reprezentanci igra na levi strani.

O zapravljeni priložnosti Beharja Fete:

Mladost, želja je velika. To mu ne sme vzeti volje, mora mu le dati motivacijo. Še veliko večji igralci so zgrešili še večje priložnosti, tudi prazne gole. Izredno se je vključil na podajo Jojota, naslednjič bo zabil.

O tem, kakšen teden v luči priprav na večni derbi čaka Maribor:

Delovno bo, zelo delovno. Veselimo se tekme, ravno zaradi kulise, ki se bo, tako upam, ustvarila. Tudi z moje strani bi povabil g. Jegliča, g. predsednika Nogometne zveze Slovenije in g. Pavlina, da vidijo, za kaj in za koga se igra nogomet.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!