Šimundža pred večnim derbijem opozarja na pasti polnega Ljudskega vrta

Nogomet 9. Maj 202416:00 0 komentarjev
Ante Šimundža skupaj z Markom Šulerjem zaključuje prvi del prenove kadra NK Maribor. Foto: Uroš Skaza

Vročica pred zadnjim večnim derbijem v sezoni narašča. Ne glede na vse dogajanje okrog vstopa potencialnega turškega investitorja Acuna Ilicalija v Maribor so priprave na tekmo vseh tekem v Sloveniji mirnejše v vrstah 16-kratnega prvaka. Veliko zaslug za mirnost priprav na tekmo ima trener Ante Šimundža.

Šimundža ima z derbiji veliko izkušenj, ki jih je nabral že med igralsko kariero in nadgradil še v trenerski. Tokrat se zdi, da v štajerski prestolnici pozornost posvečajo predvsem pripravam na polne tribune Ljudskega vrta, ki bo prvič po 17. marcu odprl vrata za navijače. “Končno so vrata Ljudskega vrta odprta. Vsi vemo, da nismo bili zadovoljni z odločitvijo, a smo jo sprejeli in gremo naprej. Veselimo se odprtja. Pričakujem pozitivno atmosfero na največjem slovenskem derbiju,” o praktično razprodanem Ljudskem vrtu razmišlja Šimundža in opozarja na pasti, ki jih prinaša poln stadion: “Ne govorim o navijačih, oni imajo pravico biti evforični in imajo pravico ponesti ekipo. Tega so sposobni, kar so že dokazali. Pri nas pa ne sme biti evforije pri odločitvah, izvedbi, branjenju in teku.”

Po prihodu Anteja Šimundže je Maribor dobil oba derbija in skozi spomladanski del Prve lige Telemach začel kazati obraz, ki je vijoličasto ekipo krasil v zlatem obdobju kluba. Priprava na večni derbi je sicer tokrat z vidika Šimundže vsaj nekoliko otežena, saj je Olimpija v zares čudni situaciji. Na odločilno tekmo v boju za drugo mesto se zmaji podajajo brez pravega trenerskega štaba. Kako na to gleda Šimundža? “Te stvari nas ne zanimajo. Nasprotnika preveč spoštujemo, da bi se ubadali s tem.”

O poškodovanih igralcih pred večnim derbijem: “Stanje je pozitivno. Martin Milec je dobro treniral, priključil se je tudi Etiene Beugre. Z izjemo Uskokovića in Mitrovića so vsi pripravljeni.

Klubski predstavnik Stipe Jerić je na novinarski konferenci potrdil, da bo vzdušje na stadionu sijajno. Zadnji večni derbi v sezoni 2023/24 je praktično že razprodan. Tik pred začetkom novinarske konference je bilo na voljo le še okoli 50 vstopnic, novost je tudi ta, da navijaška skupina Viole tokrat na južno tribuno Ljudskega vrta vabi nove člane. To pomeni, da bo tudi na južnem delu stadiona obisk številčnejši kot na zadnjih večnih derbijih.

nogomet nk maribor nš mura Ante Šimundža
Ante Šimundža o pripravah na soboto: “Derbi je privilegij. Igramo proti Olimpiji, drugemu največjemu klubu v državi. Vedno je dobro tekmovati z njimi in igrati takšne tekme.” Foto: Jure Banfi

O čem je pred večnim derbijem še govoril Ante Šimundža?

O dogajanju v ekipi Olimpije in o oteženi taktični pripravi na nasprotnika:

Te stvari nas ne zanimajo. Nasprotnika preveč spoštujemo, da bi se ubadali s tem. Razmišljamo le o nas samih in kako iz ene skrajnosti z navijači slediti pravi smeri.

Rekel bom, da se na derbi ni težko pripraviti. Derbi je privilegij. Igramo proti Olimpiji, drugemu največjemu klubu v državi. Vedno je dobro tekmovati z njimi in igrati takšne tekme.

O razlogih za boljše predstave na zadnjih dveh derbijih, ki jih je Maribor dobil:

Fantje vedno bolje izpolnjujejo zahteve in razumejo DNK Maribora ter pomen derbija mestu. Sama izvedba tekme je njihova, mi jim pomagamo s pripravo. Razmerje vsega skupaj me veseli. Večkrat poudarimo, da ni vsaka tekma v vseh trenutkih le dobra. Stvari pripravimo na način, da smo pripravljeni na vse situacije.

Dvig rezultatov z mojim prihodom je nekaj, kar me veseli. Igralci so sprejeli moje ideje in začeli verjeti. To, da si najboljši na derbiju, je privilegij in hkrati odgovornost. Ta pojma sta pomembna, fantje so jih dobro sprejeli in se tega zavedajo. Do uspeha pridejo s kvaliteto in znanjem. Derbi je sicer derbi, a so tudi vse ostale tekme enake in pomembne. Če vsako tekmo vzameš kot derbi, je to dobro, hkrati pa se moraš zavedati, da je derbi poseben. Mi to vemo.

Kakšno nevarnost predstavljajo polne tribune in zakaj:

To je zelo velika nevarnost, zaradi evforije. Imel bi problem, če bi bil to zame prvi derbi. A to ni tako, izkušnje imam kot igralec in kot trener. Doživel sem te zadeve, doživel evforijo. Tu ni govora o evforiji navijačev, oni imajo pravico biti evforični. S tem lahko ponesejo ekipo. Tega so zmožni, to se je večkrat dokazalo. Pri nas ne sme biti evforije pri odločitvah, izvedbi, branjenju in teku. Tu moramo biti vsi s sodelavci in igralci mirni ter pragmatični, a seveda zelo nevarni.

O različnem poteku zadnjih večnih derbijev:

Bolj si želim poteka s prvega večnega derbija po mojem prihodu. S tem bi bil zelo zadovoljen. A res pričakujemo eno težko tekmo, tudi zaradi vseh zunanjih vplivov. Tekma ima izreden pomen, tekmovalni naboj bo izjemen. Na vse to se pripravljamo.

O pomenu kapetana Martina Milca, ki je podaljšal pogodbo z Mariborom, za slačilnico:

S svojimi izkušnjami in prezentacijo, ki jo daje, je zelo pomembno, da je z nami. Najbolj pomembno je, da je zdrav. Tudi za obdobje po karieri. Takrat pride na vrsto življenje. Počuti se dobro. Vedeli smo, da bodo vzponi in padci. Zame je pomembno, da s svojim odnosom, kot številni starejši, veliko doprinese celotni ekipi. Izkusil je vse, veliko pozitivnega in negativnega, na ekipo pa dobro vpliva. Kar je pomembno, je tudi to, da ima izkušnje s takšnimi situacijami. Obvladovanje evforije bo zato odvisno tudi od njega.

Zadnji večni derbi v sezoni 2023/24 je na sporedu v 35. krogu Prve lige Telemach. Sobotni obračun v Ljudskem vrtu se začne ob 20.15.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!