Slovenija mora še bolj ambiciozno loviti rezultate

Nogomet 29. Mar 202213:00
Foto: Zajem zaslona

16. oddajo Pod prečko smo namesto iz Ljubljane pripravili kar iz Katarja. V njej smo v daljšem pogovoru gostili Miho Zajca, slovenskega reprezentanta, ki že nekaj let igra za turškega velikana Fenerbahče. Skozi debato smo se dotaknili sprememb v slovenski nogometni reprezentanci, prihajajočega turnirja Lige narodov, igranja za velikana, kakršen je Fenerbahče, pa tudi dogajanja v slovenski nogometni ligi, ki jo Miha Zajc še vedno redno spremlja tudi s pomočjo naše oddaje ...

Slovenska nogometna reprezentanca se te dni v Dohi pripravlja na junijske tekme Lige narodov, ko bodo nasprotniki naše izbrane vrste nogometaši Srbije, Švedske in Norveške. Eden izmed tistih, ki je v reprezentančni tabor prišel v najboljši formi, je Miha Zajc.

“Zadovoljen sem, da smo tu v Katarju. Dobrodošla sprememba, da nismo z reprezentanco ves čas v Sloveniji. Vreme je super, ni tako vroče, kot sem pričakoval. Pogoji so odlični, stadion, na katerem smo igrali proti Hrvaški je bil izjemen. Mislim, da nam Doha daje pravo okolje za napredek,” v uvodu pogovora z Mihom Penkom v oddaji Pod prečko razmišlja 27-letni Primorec.

Tudi Miha Zajc, čeprav igra v Turčiji, spremlja oddajo o slovenskem nogometu Pod prečko. “Vesel sem, da imamo v slovenskem prostoru nogometno oddajo, ki sledi dogajanju v prvi ligi, A reprezentanci in mlajših reprezentancah.”

Profesionalni športniki – profesionalna prehrana. Slovenski reprezentanti v teh dneh niso uspeli kaj prida spoznati lokalne kulinarike. Sicer pa so s pogoji v Katarju zadovoljni. “Naš jedilnik je jedilnik nogometašev, Katarja še nismo zares okusili. Sicer pa je nastanitev dobra, pogoji so takšni kot morajo biti,” ocenjuje Miha Zajc.

Potrebujemo več ideje in kreativnosti z žogo

V sklopu priprav se je slovenska reprezentanca v nedeljo najprej udarila z izbrano vrsto Hrvaške. S starimi znanci, ki so jih Slovenci v zadnjih kvalifikacijah doma premagali (1:0), v gosteh pa s Hrvati izgubili (0:3), so se tokrat razšli brez zmagovalca (1:1).

“Generalno gledano moramo biti z rezultatom zadovoljni, to je pozitiven izid. Glede same igre moramo biti nekoliko bolj kritični. Nekatere stvari so bile dobre, sploh zato, ker smo prvič igrali v novi postavitvi oziroma sistemu, nekatere zadeve pa so bile precej slabše in na tem moramo delati. Ko imamo žogo, potrebujemo več ideje in kreativnosti. To moramo popraviti,” ocenjuje naš sogovornik.

Vrhunci tekme s Hrvaško:

Slovenija tako sledi modernim smernicam nogometne igre, ko se vse več ekip odloča za sistem s tremi osrednjimi branilci ter dvema precej napadalno usmerjenima bočnima branilcema. Kakšne so prednosti tega sistema, kako poteka privajanje nanj?

“Zame ta sistem ni nov. Igral sem ga letos na začetku sezone pri Fenerbahčeju in lansko celotno sezono pri Genovi. Vsak sistem ima svoje prednosti in slabosti. V tem sistemu bolje nadzoruješ dogajanje v obrambi, z visoko postavljenima bočnima branilcema pa dodajaš v napadu. Vsak sistem moraš tudi prilagajati glede na specifike igralcev, ki so na voljo. A rdeča nit, kaj si želiš skozi igro, mora ostati enaka,” pojasnjuje Miha Zajc.

Celoten pogovor z Miho Zajcem:

Po končanih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju se je v nogometni javnosti veliko govorilo o tem, da Matjaž Kek ne bo več slovenski selektor. Po tem obdobju se veliko ni spremenilo, jedro reprezentance je bolj ali manj enako, nov pomočnik v reprezentanci pa je Boštjan Cesar. Kako ste to doživljali igralci?

“Igralci se s tem ne ukvarjamo preveč, za imenovanje selektorja in sestavo strokovnega štaba so zadolženi drugi ljudje. Mi smo tu zato, da igramo. Boštjan Cesar zagotovo odlično pozna ekipo in posameznike, je legenda slovenskega nogometa z veliko izkušnjami, tako da se lahko vsi veliko naučimo od njega. To so pozitivne spremembe, na koncu pa smo igralci tisti, ki moramo pokazati, kar znamo.”

FOTO: Guliverimages.

Fenerbahče ima en sam cilj – biti prvak

V zadnjem obdobju se je Miha Zajc ustalil v začetni postavi Fenerbahčeja, tudi turški velikan pa je začel nizati nekoliko boljše rezultate in se ustalil na “spodobnem” 3. mestu turške Superlige. Slovenski reprezentant je zadnjih pet tekem odigral od prve do zadnje minute ter se tako trdno zasidral v začetni enajsterici novega trenerja Ismaile Kartala, da so zaradi tega na stranskem tiru celo nekateri veliki zvezdniki svetovnega nogometa.

“V Turčiji se dobro počutim. Imel sem težja obdobja, zdaj so prišla nekoliko boljša. Fenerbahče je velik klub, potrebno je nekaj časa, da se privadiš na mentaliteto kluba, tudi na celotno kulturo v državi. Trenutno igram v dobri formi, celotna ekipa je v vzponu. A nismo še tam, kjer si želimo. Za Fenerbahče je v sezoni en sam cilj – biti prvak. Vse ostalo je manj od pričakovanj. A letos bo težko, prvo mesto je bolj ali manj oddano, lovimo pa drugo mesto, da se uvrstimo v kvalifikacije za Ligo prvakov.”

V Fenerbahčeju ima Miha Zajc tudi zelo zvezdniškega soigralca. Mesut Özil trenutno sicer ni v najboljših odnosih z vodstvom kluba, a ne glede na to, da v majici turškega velikana (še) ni dal tistega, kar od njega vsi pričakujejo, je dejstvo, da gre za igralca s posebnim statusom.

“Z njim imam pozitivne odnose oziroma izkušnje. Je igralec, ki pritisk prevzame nase in ga drugi čutimo manj. Je super zvezdnik, ne samo v Turčiji, ampak v celotnem nogometnem svetu. Igral je za madridski Real in nosil številko 10, kar je nekaj posebnega. Od njega se lahko ogromno naučiš,” razmišlja gost oddaje Pod prečko.

Slovenija mora ambiciozno loviti še boljše rezultate

Misli slovenskih reprezentantov se počasi že usmerjajo proti juniju, ko našo izbrano vrsto v dobrem tednu dni čakajo kar štiri tekme v Ligi narodov. Nasprotniki so atraktivni. Švedi z Zlatanom Ibrahimovićem, Norvežani z Erlingom Haalandom, Srbi z Dušanom Vlahovićem

“To bo zagotovo posebna zgodba. Prvič bomo imeli v reprezentančnem obdobju kar štiri tekme v tako kratkem času. Fizično bo zagotovo naporno. Slovenci morda res nimamo široke baze, kot jo imajo drugi, a imamo igralce, ki so vajeni igranja vsakih nekaj dni. Tudi sam sem igral državno prvenstvo in Ligo Evropa. Za marsikoga to ni nič novega. O tem ne smeš preveč razmišljati, dobro se moramo pripraviti in izvleči pozitiven rezultat.

Miha Zajc
Miha Zajc

Kaj bi bil ta pozitiven rezultat za Slovenijo, ki debitira v drugem kakovostnem rangu Lige narodov? “Mislim, da se nam ni potrebno bati nikogar. Resda smo najnižje rangirana reprezentanca v naši skupini, zato nismo v vlogi favorita. A nimamo kaj izgubiti, pokazati se moramo v najboljši luči. Tudi glede rezultata moramo biti ambiciozni in loviti dobre rezultate.”

Prihod Prosinečkega je dobra stvar za Olimpijo

Čeprav že vrsto let igra v tujini, Miha Zajc še vedno podrobno spremlja dogajanje v Prvi ligi Telemach. “Cenim slovenski nogomet, vsi smo zrasli z njim. Izkušnje, ki sem jih nabral v slovenski ligi, znanje, ki so mi ga predali slovenski trenerji, mi še danes pride prav. Slovenske lige ne smemo podcenjevati. Pridejo vzponi in padci, osredotočiti pa se moramo na pozitivne stvari.”

Foto: SPS

V slovenski prvoligaški druščini se je Miha Zajc uveljavljal v dresu Celja in Olimpije. Kako spremlja predvsem dogajanje v taboru zmajev, za katere je krajše obdobje igral že leta 2012, nato pa kot polnopravni član prve ekipe med letoma 2014 in 2017. 

“V slovenskem nogometu seveda navijam za Olimpijo, po mojem mnenju je dobrodošla sprememba prihod gospoda Roberta Prosinečkega. Igral sem proti njegovim ekipam v Turčiji, vem približno, kaj pričakovati od njega. Mislim, da bo dobra stvar za Olimpijo,” pogovor zaključuje Miha Zajc.

Današnjo prijateljsko tekmo med Katarjem in Slovenijo, ki bo na sporedu ob 19.30, si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK1.

Komentari

Vaš komentar