Takoj po vrnitvi dokazal, da pri nas boljšega enostavno ni

Nogomet 13. Mar 202212:00
Foto: Jure Banfi

Življenje Mure po Anteju Šimundži se ni začelo ravno idealno. Ampak to smo nekako pričakovali. Ko odide trener, ki je s klubom v slovenskem prostoru osvojil vse, kar se osvojiti da, to potegne določene posledice oziroma premike, ki zahtevajo določen čas, preden se lahko klubsko nogometno življenje vrne v ustaljene tirnice.

Pri vračanju bo imel v novem obdobju ključno vlogo povratnik Luka Bobičanec, ki je zaradi zahrbtne poškodbe izpustil nekaj čudovitih nogometnih mesecev prekmurskega ponosa, zdaj pa že dokazuje, da je še vedno takšen, kot je bil pred poškodbo – eden najboljših posameznikov slovenskega nogometnega prvenstva.

“Zagotovo menjava trenerja v našem primeru ni bila enostavna. Z Antejem smo preživeli čudovita štiri leta in pol. To je velika sprememba, ampak starejši igralci se zavedamo, da moramo v tem obdobju nositi večje breme odgovornosti in pomagati novemu trenerju. Vsi si želimo čim prej nanizati nekaj dobrih rezultatov, ko se bo to zgodilo, potem bo lažje tako igralcem kot tudi trenerju,” je prepričan najboljši posameznik 26. kroga Prve lige Telemach.

Foto: Jure Banfi

Takoj potrdil, da bo največja zimska okrepitev

“Trenerju Damirju Čontali sem obljubil, da v januarju ne bom pretirano spreminjal ekipe,” nam je skozi pogovor zaupal športni direktor Prekmurcev Denis Rajbar, ko smo Muro obiskali na pripravah v turškem Beleku. Snovalec kadrovske politike pri črno-belih se je namreč dobro zavedal, da ob prehodu v novo obdobje ne sme porušiti temeljev, na katerih se je v zadnjih letih zgradila šampionska Mura.

Dejstvo, da v drugem delu prihaja pomembna okrepitev – v obliki zdravega Luke Bobičanca – je Rajbarju precej olajšalo sestavo ekipe za nadaljevanje sezone. A vseeno se nogometna pomlad ni začela tako, kot bi si aktualni prvaki želeli. Porazu proti Olimpiji so sledili le remi proti Bravu, minimalna zmaga proti Aluminiju in nepričakovana ničla proti Radomljam. A na tekmi s Celjem se je zgodil preobrat. V ekipi je nekaj “kliknilo” in od takrat naprej črno-beli znova precej bolj spominjajo na ekipo, ki si je lani pokorila slovenski nogometni prostor.

“Potrebovali smo določen čas, da ujamemo pravi ritem in da vzpostavimo določene avtomatizme v igri. Že prejšnja leta je bilo tako, da smo slabše začeli, potem pa skozi tekme rasli, sestavili pravo kemijo v ekipi in mislim, da nam zdaj gre tako, kot smo si želeli,” zadnje obdobje oceni Luka Bobičanec.

Foto: Jure Banfi

Pripravljen, da v drugem delu sezone z ekipo ujame priključek k vrhu

V prvem delu sezone je 28-letnik evropsko jesen svojega kluba večinoma spremljal s tribun. Z zelenic ga je namreč oddaljila poškodba, zaradi katere je bil prisiljen izpustiti nekaj velikih, najbolj prestižnih tekem v zgodovini prekmurskega kluba. Mu je zdaj, ko se je tako hitro vrnil na raven pred poškodbo, še bolj žal izgubljenih mesecev?

“Na to na žalost ne morem vplivati. To je del kariere nogometaša. Pošteno sem izkoristil ta premor, se odpočil, hkrati pa popravil še nekatere stvari, ki so mi v preteklosti nekoliko manjkale. Predvsem sem želel na višji nivo dvigniti “duel igro”, to je bilo nekako tisto, za kar je zmanjkalo časa med sezono, ko si tekme sledijo druga za drugo. Mislim, da sem dobro izkoristil te tri mesece in pol ter dobil nov zagon, ne samo za to sezono, ampak tudi za nadaljevanje kariere,” optimistično razmišlja Luka Bobičanec.

Lestvica nikoli ne laže in Mura se je prvemu mestu približala na enomestno število točk. Se v črno-beli slačilnici že čuti adrenalin boja za naslov prvaka, ki ga večina ekipe zelo dobro pozna iz lanske sezone?

“V lanski sezoni smo imeli še večji zaostanek za vrhom, a smo z borbenostjo vse do zadnje tekme ostali v tem boju in se na koncu tudi veselili. To že nekaj časa poudarjam skozi pogovore v slačilnici – nikoli se ne smemo predati, hitro se lahko stvari obrnejo tudi v našo korist. To se zdaj uresničuje. Pred nami je tekma z Mariborom, ki je trenutno zasluženo na prvem mestu lestvice, ampak če osvojimo tri točke, smo znova povsem zraven. So pa tu še Olimpija, Koper, tudi Domžale, Bravo. S serijo treh, štirih zmag si lahko hitro blizu vrha in do konca bo zelo zanimivo,” je prepričan prvi zvezdnik Mure.

Razmišlja o naslednjem koraku, a ne za vsako ceno

O Luki Bobičancu že nekaj časa razmišljamo kot o nogometašu, ki je morda že presegel okvirje slovenskega nogometa. A zaradi različnih razlogov, tudi zaradi jesenske poškodbe, še vedno navdušuje v majici Mure, s katero je pred sezono pogodbo podaljšal do junija 2024. A kot večina drugih nogometašev tudi naš sogovornik že razmišlja o naslednjem koraku v svoji karieri.

“Zagotovo sem pripravljen na naslednji korak, ampak že v prejšnjih sezonah, ko so se vedno znova pojavile določene težave, sem se naučil, da ne smem gledati predaleč naprej. Imam visoke cilje, a se mi ne mudi. Če pride nova priložnost, super, če ne pa tudi nič hudega. V Murski Soboti se odlično počutim, tu sem že popolnoma domač. Zagotovo pa je moj cilj, da mi uspe še kakšen preboj v močnejše lige,” o prihodnosti razmišlja 28-letnik.

Se je v zadnjem obdobju kaj slišal s svojim nekdanjim trenerjem Antejem Šimundžo? “Nisem. Pogovarjala sva se, ko je odhajal. Vesel sem, da mu gre dobro, je odličen trener. Bolj redno se slišim z Žanom Karničnikom, ki je svojo kariero okronal z lepim prestopom, znova je vpoklican v reprezentanco, tako da sem res vesel zanj. S trdim delom si je to zagotovo zaslužil.”

Foto: Jure Banfi

O reprezentanci razmišlja zelo realno

Konec marca sledi reprezentančni premor, tudi o Luki Bobičancu pa smo nekajkrat že razmišljali kot o posamezniku, ki bi ga lahko z “naturalizacijo” izkoristila tudi slovenska reprezentanca. A v bližnjem hrvaškem Čakovcu rojeni nogometaš nima informacij o tem, da bi se na tem področju kaj dogajalo.

“Že večkrat sem dejal, da sem tu in da sem na voljo. V Murski Soboti sem štiri leta in pol, tu se počutim kot doma. A ne bežim od dejstva, da je pred mano še nekaj nogometašev, ki so trenutno še vedno za kakšen nivo boljši,” pogovor zaključuje Luka Bobičanec.

Komentari

Vaš komentar