“To je Maribor, ki te dela posebnega in boljšega”

Nogomet 12. Maj 20240:32 2 komentarja
nogomet ante šimundža nk maribor
Foto: Jure Banfi

Maribor je dobil večni derbi in se pred zadnjim krogom Prve lige Telemach zavihtel na drugo mesto. Ante Šimundža, trener NK Maribor, je bil po tekmi zelo zadovoljen z zmago, manj pa s samo izvedbo.

V razprodanem Ljudskem vrtu je nogometaše pričakala sijajna kulisa. Ante Šimundža je pred večnim derbijem opozarjal, da bodo morali biti njegovi varovanci sposobni odmisliti dogajanje na tribunah, kar jim je na koncu uspelo dovolj dobro, da so vpisali novo zmago. “Izredna kulisa in izredno vzdušje, to je Maribor,” je po tekmi razlagal trener vijoličastih in nadaljeval: “Tako je v Mariboru izven igrišča. Na igrišču pa ravno zaradi te skrajnosti, ko smo videli preskok iz praznega na poln stadion, morda naša izvedba pod nivojem, ki smo ga sposobni.”

Tretjič zapored so vijoličasti slavili na večnem derbiju in potrdili, da so z Antejem Šimundžo ob robu igrišča na za navijače najpomembnejših tekmah znova postali uspešni v igri na rezultat. Olimpija je sicer imela nekaj zelo dobrih minut in si priigrala lepe priložnosti, na koncu pa ostala praznih rok. “To je derbi. Za vse bi bilo dobro, če bi se odigrali čim več takšnih tekem. Vsi akterji, tu mislim tako na igralce kot sodnike in strokovno vodstvo, bi se dvignili na višji nivo,” je o pomembnosti takšnih tekem za razvoj slovenskega nogometa pripomnil Šimundža.

Junaka Maribora sta bila tokrat Hilal Soudani in Pijus Širvys. Slednji se je z zadetkom za zmago podpisal tudi pod svoj prvenec v vijoličastem. Nase je znova opozoril Josip Iličić, ki se je podpisal pod dve asistenci, razdajal pa se je tudi v obrambi. “Igralci, ki so začeli in vstopil is klopi so odigrali top tekmo,” je sicer o svojih varovancih dejal Šimundža.

Dokončno se bo bitka za drugo mesto razpletla v zadnjem krogu, ko se Maribor odpravlja v Koper, Olimpija bo doma igrala z Bravom. Varovanci Anteja Šimundže za potrditev drugega mesta na Bonifiki potrebujejo vsaj točko.

Navijači so pripravili sijajno vzdušje. Foto: Jure Banfi

O čem je po večnem derbiju še govoril Ante Šimundža?

O poteku in razpletu večnega derbija.

Izredna kulisa in izredno vzdušje, to je Maribor. Tako je v Mariboru izven igrišča. Na igrišču pa ravno zaradi te skrajnosti, ko smo videli preskok iz praznega na poln stadion, morda naša izvedba pod nivojem, ki smo ga sposobni. Derbi je vedno derbi. Težka tekme s kvalitetnim nasprotnikom, ki je igral dobro. Pričakoval sem takšno tekmo. Na srečo, oziroma bolje rečeno hvala bogu, smo osvojili tri točke, kar je zelo pomembno. Želja, karakter in odnos, vse to je botrovalo k temu, da smo osvojili vse tri točke.

O predstavi Olimpije in o pomembnosti večnega derbija za razvoj slovenskega nogometa.

Tudi Olimpja ni bila v top izvedbi. To je derbi. Za vse bi bilo dobro, če bi se odigrali čim več takšnih tekem. Vsi akterji, tu mislim tako na igralce kot sodnike in strokovno vodstvo, bi se dvignili na višji nivo. S tem je vsak posameznik na koncu pripravljen na zelo težke tekme. Upam in verjamem, da bomo vsi v ekipi še boljši. V prihodnosti se zagotovo lahko pripeti nekaj podobnega, kot se je.

O reakciji po prejetem zadetku.

Takoj po prejetem golu so imeli še eno (pol)priložnost zaradi naše napake. To se zgodi na derbiju, ki je zelo čustven. Doživiš lahko stvari, ki jih nikoli ne pričakuješ. Igralci, ki so začeli in vstopili s klopi so sicer odigrali ‘top’ tekmo.

O igri Maribora na začetku večnega derbija.

Nisem bil zadovoljen. Že v prvem polčasu smo bili preveč raztegnjeni in puščali prostor. Nismo izpeljali akcij, kot smo si želeli. Res da smo še dvakrat zadeli, a sta bila gola razveljavljena. Za naše težave je glavni razlog ta, da nismo uresničili in izvedli ideje branjenja.

O neverjetnem ligaškem nizu brez poraza na igrišču.

Fantom to daje samozavest. Vidijo, da stvari, ki jih delajo na treningih, pijejo vodo. V delu uživajo. Tudi ob takšni slabši izvedbi tekme smo se držali principov in reda. V drugem polčasu smo to delali bolje kot v prvem. Na koncu ni nič težko. Mi z veseljem analiziramo vse skupaj, igralci pa oddelajo in odtečejo. Dobra stvar je, da prepoznajo, da lahko tako kot posamezniki in kot ekipa napredujejo.

O poškodbi Jana Repasa in težavah Martina Milca.

Repas ima v ponedeljek ultrazvok, ne kaže dobro. Milec pa ima svoje standardne težave, a upam, da bo lahko nasleddnji teden treniral, kolikor bo možno, in da bo pripravljen na tekmo.

O evforiji v mestu pred večnim derbijem.

Zlagal bi se, če bi rekel, da se nas to ni dotaknilo in da tega nismo čutili. To je normalno. To je Maribor, ki te dela posebnega in boljšega, da si lahko pripravljen na svoje največje dosežke. Čutiš željo, si vznemirjem. Kar se tiče same tekme, sem bil imun na dogajanje izven igrišča. Bakel in koreografije si nisem zapomnil. Pri igralcih pa ni tako enostavno, dokler ne odigrajo več takšnih tekem. Starejši odreagirajo bolje, mlajši malce slabše. Vsak to dojema po svoje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje