Uefa bo navijačem vrnila denar

Liga prvakov 30. Maj 202219:53 > 20:09
Na ponedeljkovi novinarski konferenci v Parizu sta bili na ogled prava (levo) in ponarejena vstopnica za finale Lige prvakov. Foto: AP Photo/Rob Harris via Guliver

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je evropska nogometna zveza (Uefa) začela postopek, s katerim bo 2700 lastnikom vstopnic za finale lige prvakov, ki so bili zaradi logističnih težav primorani izpustiti obračun, vrnila denar. To je danes na tiskovni konferenci dejala francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera.

Začetek sobotnega finalnega obračuna med Realom iz Madrida in Liverpoolom (1:0) je bil preložen za 36 minut, saj je ob pregledovanju vstopnic in spuščanjem navijačev na stadion prišlo do kaotičnih razmer v veliki skupini angleških pristašev.

Prišlo je tudi do izgredov, številne navijače pa so francoski organi pregona poškropili tudi s solzivcem.

Številni so nato lahko prišli na stadion, ko se je tekma že začela, Uefa pa je vseeno zabeležila 2700 vstopnic, ki jih navijači niso aktivirali na registracijskih terminalih.

“Uefo, ki se je strinjala z nami, smo prosili, da te osebe natančno identificira in jim takoj nameni odškodnino za vse frustracije, ki so jih v soboto utrpeli,” je med tiskovno konferenco dejala francoska ministrica za šport.

Oglasil se je tudi britanski premier

Francoska vlada je na svoj račun prejela množico kritik britanskega tiska in politikov zaradi ravnanja policije na sobotni tekmi, na kateri je na tisoče navijačev Liverpoola z vstopnicami imelo težave pri vstopu na stadion.

Tiskovni predstavnik predsednika vlade Borisa Johnsona je novinarjem v Londonu povedal, da so bili številni navijači Liverpoola v francoski prestolnici pravočasno.

“Zelo smo razočarani nad tem, kako so bili obravnavani,” je dodal tiskovni predstavnik. “Navijači si zaslužijo vedeti, kaj se je zgodilo.”

Toda francoski notranji minister Gerald Darmanin je po kriznem sestanku na ministrstvu za šport kljubovalno vztrajal, da so krive prevare z vstopnicami in obnašanje navijačev Liverpoola.

“Potrjeno je, da je šlo za obsežno, industrijsko in organizirano goljufijo s ponarejenimi vstopnicami. To je bil glavni vzrok za zamudo tekme,” je dejal Darmanin in dodal še, da so bili navijači Liverpoola slabše organizirani kot njihovi španski kolegi.

Spomin na leto 1989

Darmanin je zagovarjal dejanje policije in dejal, da so policisti preprečili smrtne žrtve, ki bi jih lahko povzročila gneča pred stadionom.

Priznal je, da so nekateri policisti neprimerno uporabili solzivec, potem ko so bile na družbenih omrežjih objavljene slike, na katerih so bili vidni tudi otroci. “Sprejete odločitve so preprečile smrtne žrtve,” je dodal francoski notranji minister.

Kaos je neizogibno obudil boleče spomine Liverpoola, kluba, ki ga preganja tragična nesreča na Hillsboroughu leta 1989, ko je na stadionu umrlo 97 ljudi.

Komentari

Vaš komentar