V reprezentanci standarden, v Mariboru na stranskem tiru

Nogomet 23. Nov 20228:00
Foto: Aleš Fevžer

V zadnjem obdobju je Gregor Sikošek eden najbolj standardnih nogometašev slovenske članske reprezentance. Drugačen pa je njegov status v klubu, kjer ima v Mariboru trenutno vlogo rezervista. Kje tiči razlog za to, da je bočni branilec v Ljudskem vrtu trenutno odrinjen na stranski tir?

V letu 2022 je Gregor Sikošek v majici slovenske reprezentance na igrišču preživel kar 676 minut. Le šest nogometašev se lahko v tem obdobju pohvali z izdatnejšo minutažo v izbrani vrsti, bočnega branilca Maribora je Matjaž Kek na osmih od desetih tekem v letošnjem koledarskem letu postavil v začetno enajsterico Slovenije.

“Zdaj sem zbral že nekaj nastopov za reprezentanco in razumljivo je, da si z vsakim nastopom in vsakim naslednjim zborom bolj samozavesten. Fantje smo vse bolj povezani in mislim, da smo ustvarili res dobro moštvo. Vse bolje se razumemo tako na igrišču kot tudi izven njega. To je pomembno in to moramo obdržati ter graditi na tem v zelo pomembnem letu, ki prihaja,” se na svoj status v A reprezentanci po zmagi proti Črni gori ozira Gregor Sikošek.

Foto: SK

Zakaj je v Mariboru Sikošek obsedel na klopi?

Matjaž Kek je v teh dneh večkrat poudaril, da je v reprezentanci kar nekaj nogometašev, ki bodo morali pozimi rešiti svoj klubski status, če bodo želeli imeti v kvalifikacijah za Euro 2024 pomembno vlogo v izbrani vrsti. Nekoliko nepričakovano je eden izmed teh nogometašev tudi Gregor Sikošek.

Za slednjega se je lansko zimo ob zelo dobrih predstavah v majici Maribora zanimalo precej uglednih klubov, tudi Crvena Zvezda, a ga vijolice v lovu na državni naslov niso želele izpustiti iz svojih rok. Pred letošnjim zimskim premorom pa je njegov status v klubu precej slabši. Po izključitvi ob porazu proti Domžalam (0:3), je eno tekmo izpustila zaradi suspenza, nato pa ob visokih zmagah proti Muri (5:1) in sežanskem Taboru (4:0) na igrišče vstopil s klopi.

Foto: Jure Banfi

Prednost pred njim na levi strani obrambe dobiva Argentinec Ignacio Guerrico, pojavlja pa se vse več vprašanj, zakaj je 24-letnik, ki je bil v določenem obdobju v Ljudskem vrtu že povsem odpisan, iz začetne enajsterice aktualnih državnih prvakov izrinil slovenskega reprezentanta. Verjetno ni naključje, da se to dogaja v času pred zimskim premorom, ko bo Sikoškova prihodnost v vijoličastem postavljena pod velik vprašaj. Po koncu sezone se namreč izteče njegova pogodba z NK Maribor, pogajanja o novi pa so po naših informacijah obstala na mrtvi točki.

“Strinjam se, da moram najprej igrati v klubu, da bom imel svoje mesto tudi v reprezentanci. Smo v fazi reševanja tega. Mislim, da bo moj status do marca urejen,” v prihodnost pogleduje Sikošek.

Mariborčane do konca prvega dela sezone čakajo še tri domače tekme. Nasprotniki bodo Bravo, Radomlje in Gorica.