PL: Veljati so začela pravila o Brexitu

Nogomet 1. Jan 202121:27 > 21:43
Mike Hewitt/Getty Images Sport
Mike Hewitt/Getty Images Sport

Na prvi dan novega leta je v Veliki Britaniji v popolnosti začel veljati takoimenovani Brexit. Kot je bilo napovedano v letu 2020 bodo posledice vidne tudi v športu.

Prestopi v Premier ligi bodo glede na nova pravila med Veliko Britanijo in Evropsko unijo najbolj na udaru. Že v tem prehodnem obdobju bomo videli kako bo vse skupaj potekalo tudi v praksi in kakšne bodo omejitve glede prihodov igralcev iz Evropske unije na Otok.

Kakšen vpliv bo imel Brexit na Premier ligo?

Z eno besedo – velik. Začel je veljati strog sistem po katerem bodo nogometaši lahko prišli v premierligaški klub v primeru, da bodo imeli dovolj točk. Točke bodo zbirali z igranjem v reprezentanci in močnih ligah kar praktično pomeni, da bodo v Premier ligi lahko igrali le najbolj izkušeni. Tisti, ki bodo dovolj blizu potrebnih točk pa bodo lahko zaprosili za posebno dovoljenje, da podpišejo za klub iz Premier lige.

Prav tako ekipe iz Premier lige v svoje vrste ne bodo več mogle pripeljati igralcev mlajših od 18 let. Doslej so klubi pogosto v klub pripeljali nogometaše stare od 16. let naprej, ki so se nato kalili v njihovih akademijah.

Je kaj pozitivnega?

Potencialno bodo na boljšem angleški nogometaši, akademije pa naj bi bile postale še pomembnejše. Težko pa bodo domači igralci tudi odšli v druge lige saj bodo tam veljali za tujca.

Kaj to pomeni za prestop angleških igralcev v primeru prestopa v državo, ki je znotraj Evropske unije?

Druge države se bodo zagotovo odzvale na spremembe v Angliji. Španija je v petek že opozorila, da pravilo po katerem bodo angleški igralci veljali za tujce v veljavo stopa 1. januarja. Enako pa bodo verjetno storili tudi v drugih državah.

Komentari

Vaš komentar