Veteran Brava, ki je star komaj 22 let

Nogomet 26. Jan 202211:30 > 11:572 komentarja
Žan Trontelj med pogovorom za Sportklub. FOTO: Uroš Skaza.

Žan Trontelj je star komaj 22 let, toda pri ljubljanskem nogometnem prvoligašu Bravu je že pravi veteran. Mladi slovenski reprezentant je član Šiškarjev že več kot desetletje, a tam ne namerava ostati za vedno. "Imam najvišje cilje," je povedal v pogovoru za Sportklub.

“Seveda pri Bravu ne nameravam ostati za vedno. Ko bo prišel klub, ki si me bo res želel in bo zgodba ’prava’, bom odšel. Toda ne za vsako ceno. Ne želim si nekam, samo zato, da grem in se potem po enem letu vrnem. To je brez veze. Treniram zato, da bom šel nekam, kjer bom obstal. Na čim višjo raven. Imam najvišje cilje. To me ni strah priznati. Kaj je realno, je drugo vprašanje, a vedno moraš imeti čim višje cilje,” pravi Žan Trontelj, ki je član Brava že 12 let.

Z nogometom se je začel ukvarjati v Grosupljem in se v Ljubljano preselil z desetimi leti. Šel je skozi vse njegove selekcije in od ’znotraj’ spremljal nogometni vzpon Brava, ki je še pred nekaj leti igral v tretjeligaški konkurenci, zdaj pa je že nekaj časa stabilen prvoligaš. Najprej je bil v prvi ligi šesti, potem peti, v tej sezoni pa je prezimil na četrtem mestu in kot polfinalist pokala.

FOTO: Uroš Skaza.

Bravo napreduje iz leta v leto

“Klub napreduje iz leta v leto. Če se spomnim tretje lige, ko sva bil tukaj od zdajšnje zasedbe samo jaz in Almin Kurtović, je to povsem drugačen klub. Spreminjajo se majhne stvari, a se vedno nekaj doda, spremeni na bolje. Takrat smo imeli samo glavnega in kondicijskega trenerja. Zdaj je strokovni štab veliko večji, v klubu imamo organizirano prehranjevanje, ljudi, ki skrbijo za opremo, za finance,” je povedal o transformaciji nogometnega kluba, ki tekme igra na stadionu ZŠD Ljubljana.

“Največji plus Brava je garderoba. Smo prava klapa. Če vprašate kogarkoli, ki je igral tukaj, bo rekel, da je to ena najboljših ’garderob’, kar jih je doživel. Vsi držimo skupaj, od najmlajših pa do Andraža Kirma, ki je star 37 let. Ravno pred kratkim sem se pogovarjal z njim. Govoril mi je o tem, kako je bilo na svetovnem prvenstvu. Tudi on je dejal, da je bilo leta 2010 glavno orožje slovenske reprezentance klapa,” je nadaljeval Trontelj in dodal, da je Andraž Kirm, nekdanji dolgoletni slovenski reprezentant, eden od nogometašev, ki jih najbolj ceni.

“Zato, ker mi je podoben. Je delavec. Do vsega, kar je dosegel, to pa je zelo veliko, je prišel z garanjem,” je pohvalil 15 let starejšega soigralca.

V prvi slovenski ligi je do zdaj odigral 60 tekem in dosegel en gol.

Želijo čim višje, seveda bi tudi ligo prvakov

Potem smo se dotaknili zdajšnje sezone, s katero so nogometaši Brava lahko zelo zadovoljni.

“Smo četrti, a si seveda želimo še višje. Na koncu lestvica pomeni vse. Kar smo prikazali, smo prikazali. Na koncu šteje le rezultat. Seveda bi vsi igrali ligo prvakov, če bi bilo možno, ampak realnost je drugačna. Želimo biti visoko, najvišje, a se s tem ne obremenjujemo. Gremo iz tekme v tekmo, pa kar bo, bo. Drugače ne gre. Če se obremenjuješ z jutrišnjim dnem, ne bo nič. Treba je gledati samo na danes,” ima precej jasno začrtane nogometne smernice branilec Brava.

“Smo sredi priprav, ki so se za nas začele slabo. Imeli smo številne težave, zboleli so praktično vsi razen mene in še dveh. Borili smo se, a smo se sestavili. Zdaj počasi prihajamo tja, kjer si želimo biti,” je nekaj besed pripravam Brava namenil gostobesedni in simpatični mladenič, ki se najbolje znajde na desni strani obrambe.

Za Bravo je v vseh tekmovanjih do zdaj odigral 102 tekmi.

Zaradi poškodbe je ostal brez evropskega prvenstva

“V prvem delu sezone smo bili zelo dobri v obrambi, a samo takrat, ko smo igrali tako, kot smo se dogovorili. Čim smo začeli igrati po svoje in je kdo od posameznikov preigraval tam, kjer ne bi smel in počel stvari po svoje, smo se znašli v težavah. S svojimi igrami sem zadovoljen, bilo je okej, a mora biti vedno bolje. Po vsaki tekmi gledam, kako bi bil naslednjič še boljši,” pravi nogometaš, ki je v prvem delu sezone zbral 21 nastopov in prispeval tri asistence.

Trontelj je tudi mladi reprezentant, ki bi moral lani zaigrati na evropskem prvenstvu do 21 let na slovenskih tleh, ampak ni. Brez vrhunca slovenskega nogometnega leta 2021 je ostal zaradi poškodbe. “To je bil velik udarec, s katerim pa sem se moral sprijazniti. Poškodbe so žal sestavni del nogometa in športa,” je ugotovil in dodal, da tudi v zdajšnji mladi izbrani vrsti, ki jo vodi Milenko Ačimović, vlada zelo dobro vzdušje. “Tudi tam je v garderobi prava klapa, ki je sploh v reprezentančnem nogometu zelo pomembna,” je povedal.

V dvoboju z vezistom Olimpije Tomislavom Tomićem.

Zaljubljen v Everton, ampak če bi poklical Liverpool …

Prijeten pogovor z mladim bočnim branilcem Brava smo končali tam, kjer smo ga začeli. Pri njegovih nogometnih ambicijah.

“Želje so Barcelona, Bayern in preostali največji klubi, toda realnost je seveda drugačna. Nisem Lionel Messi, tega se zavedam. Delam pa na tem, da bi bil vsak dan boljši. Vseskozi razmišljam o tem. Nogomet, nogomet, nogomet. Če vprašate mojo punco, bo rekla, da sem zmešan. Vedno govorim samo o nogometu,” se je zasmejal Trontelj, ki od najboljših nogometašev na svetu najbolj ceni nemškega reprezentanta v vrstah Bayerna Münchna Joshuo Kimmicha.

“Zato, ker mi je podoben, čeprav seveda igra na veliko višji ravni,” je še povedal mladi nogometaš Brava, ki je, zanimivo, zaljubljen v Everton.

“Ne vem, zakaj, ampak kakšnih pet let nazaj sem začel navijati zanj. Dve leti nazaj sem tudi bil na Goodison Parku, na tekmi med Evertonom in Manchester Cityjem. Bilo je noro,” je povedal in dodal, da bi, če bi ga poklical Everton, tja nemudoma odšel kar peš.

Kaj pa, če bi prišel klic z druge strani nogometnega Liverpoola, z Anfielda? “Ne bi razmišljal, takoj bi odšel,” je za konec pošteno priznal in se ob tem iskreno zasmejal.

Komentari

Vaš komentar