Vse kar morate vedeti: Evropska superliga

Nogomet 20. Dec 202022:131 komentar
Foto: Twitter
Foto: Twitter

O takoimenovani evropski Superligi se govori že kar nekaj časa. Želja in sanje mnogih so, da bi najboljših klubi iz petih najmočnejših evropskih lig med seboj igrali pogosteje kot pa jim to recimo v tem trenutku omogoča liga prvakov.

Kmalu pa bi te sanje lahko postale realnost saj so leta 2018 prišli na plano dokumenti, ki so razkrili, da bo evropska Superliga kmalu uzrla luč sveta.

Ne samo, da bi to pomenilo, da bi se najboljši klubi iz Evrope med seboj večkrat pomerili, to pomeni tudi večje prihodke in večjo finančno stabilnost. Prav finance pa so postale velika tema med krizo, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa.

Pri španskem časniku Deportivo Carrusel so razkrili nekaj podrobnosti tega tekmovanj.

Splet
Splet

V ligi bo od 16 do 18 ekip, ki bodo izbrane iz 5 najboljših evropskih lig (Premier liga, Bundesliga, La Liga, Serie A in Ligue 1). To bi seveda pomenilo, da bi iz vsake države v tem tekmovanju igrale 3 do 4 ekipe.

Ideja je takšna, da naj bi bila liga usklajena z domačimi prvenstvi in da naj bi se skozi celotno sezono odigrali od 32 do 36 tekem.

V tem tekmovanju lahko pričakujemo imena kot so Bayern Munchen, Manchester City, Juventus, Paris Saint-Germain, Real Madrid, Atletico Madrid … in to so zgolj nekatera moštva, ki bi tekmovala v evropski Superligi.

Najbolj naklonjen tovrstnemu formatu pa je predsednik madridskega Reala Florentino Perez, ki je v zaključku govora po poročanju časnika AS na letnem srečanju dejal: “Nikoli ne bo več tako kot je bilo nekoč. Pandemija nas je zavezala, da nogomet naredimo bolj tekmovalen. Moramo biti inovativni in iskati formule, da bi nogomet ostal privlačen. Real Madrid je sodeloval pri ustanovitvi FIFA in Evropskega pokala. Trenuten model tekmovanja potrebuje prenovo. Nogomet potrebuje spremembo in Real Madrid bo pri tem v samem osrčju.”

Komentari

Vaš komentar