Usodna kava in obuditev stare ljubezni

Odbojka 8. Dec 202220:001 komentar
Iza Mlakar je znova popustila snubcu, ki sliši na ime odbojka. Foto: Instagram/Iza Mlakar

Iza Mlakar se po skoraj treh letih vrača na odbojkarska igrišča. "Ključna je bila ljubezen do športa, zelo sem pogrešala odbojko," kot največji razlog za vrnitev v tekmovalni ritem navede pred leti najboljša slovenska odbojkarica.

Pisal se je 21. maj 2020, ko je Iza Mlakar šokirala z besedami, da se pri zgolj 24 letih poslavlja od aktivnega igranja. “Najlepše stvari minejo najhitreje, a za vedno ostanejo v srcu. Bilo mi je v veliko čast biti del tega lepega športa na tekmovalnem nivoju, ki je v vseh pogledih obogatil moje življenje,” je v slovo pomahala dvakratna slovenska odbojkarica leta in šokirala slovensko odbojkarsko javnost.

Agentka Monika Potokar

Z njenim odhodom ni izgubila le klubska odbojka, pač pa tudi reprezentančna, saj je slovenska izbrana vrsta izgubila prvo korektorico, v ponedeljek pa je Nova KBM Branik oznanila, da se zdaj 27-letna odbojkarica vrača v tekmovalni pogon.

Monika Potokar in Iza Mlakar sta bili dolgo sodelovali tudi v reprezentanci. Foto: Aleš Fevžer

“Do vrnitve je prišlo povsem naključno. Enkrat sva šli z Moniko Potokar na kavo, ko je nanesel pogovor tudi na odbojko. Dejala mi je, pridi na kakšen trening, priti nas pozdravit in tako se je začelo. Sprva sem trenirala dvakrat na teden, nato trikrat, … Hitro sem se ponovno povsem zaljubila v odbojko,” v smehu prizna 184 cm visoka odbojkarica.

Dolgo se je otepala, a je odbojko preveč pogrešala

V zadnjih treh tednih z ostalimi igralkami Nove KBM Branik redno trenira in po pogovoru s trenerjem in vodstvom je padla odločitev, da se vrne iz športnega pokoja.

Nazadnje je nosila dres Nove KBM leta 2019. Foto: Aleš Fevžer

“Kot sem rekla, vse skupaj mi je bilo tako všeč, da sem že na treningih dajala vse od sebe. Dejala sem si, zakaj pa ne? Tudi po pogovoru z direktorjem Mitjo Koželjem in in trenerjem Brunom Najdičem smo na koncu prišli do te rešitve. Oba sta mi dejala, ‘če si to želim, če v tem uživam, se lahko dogovorimo.’ Čeprav sem se dolgo otepala odbojkarske žoge, je želja po tem pretehtala,” doda Iza. Potrdi, da se je z dekleti hitro super ujela, kakšno vlogo bo imela, pa je za zdaj še prehitro govoriti.

Kakšna bo njena vloga?

“Po tem, ko nisem trenirala skoraj tri leta, moram priti tudi v tekmovalno formo, v naporen ritem treningov. Moja želja je pomagati ekipi. Če mi to uspe, bi bila zelo vesela. Sama sem svojo kariero že naredila, to bo zdaj povsem drugačna zgodba. Novo poglavje v življenju. Tudi razmišljam povsem drugače kot sem prej. Odločitev o moji vlogi je v rokah trenerja,” razložil Korošica.

Kaj je počela v vmesnem obdobju?

V pokoju ji ni bilo dolgčas. Poleg študija se je ukvarjala še s številnimi zadevami, spoznala je ogromno novih ljudi in sklenila mnogo novih prijateljstev. “Veliko sem bila v hribih in gorah. Plezala sem po feratah, trenirala sem trail tek (op. p. tek v naravi) ter se udeležila tudi štirih tekem – v Soči, Vipavi, K24 in Kranjski Gori. Veliko sem hribolazila, a vse skupaj je bilo zelo nenaravno za moje telo, vedno mi je nekaj manjkalo. Iskala sem ta manko, razvila povsem druge mišice, kot sem jih imela, a vrnitev odbojka mi pomeni velik plus, zagotovo pa bom pa te stvari počela tudi v prihodnje.”

Foto: Instagram/Iza Mlakar

Odločitve ne obžaluje

Če pogleda nazaj, odločitve o svojem umiku iz odbojke ne obžaluje. Meni, da se je po sanjski izkušnji v najmočnejši italijanski ligi, kjer je bila eno sezono članica Novare, pomaha v slovo.

“Potrebovala sem pavzo. Usklajevati študij medicine iz tujine se ne da. Če si v Mariboru, je zgodba drugačna. Dan je sicer povsem poln, a se vseeno da. Takrat se mi zdi, da se mi je vse nabralo, od 15, 16 leta sem vseskozi igrala odbojka, vsega sem se zasitila. Morala sem se spoznati tudi zunaj igrišča in mentalno napredovati. Svoje odločitve o umiku ne obžalujem, je bilo kar prav,” pove novopečena članica Nove KBM Branik.

Pred pokojem je nosila dres velike Novare, ki je bila tisti čas aktualno evropska klubska prvakinja. Foto: Guliverimage

Pred nami vroče prvenstvo

Nekdanja kraljica slovenskih odbojkarskih igrišč je z bankirkami osvojila enajst lovorik, pet naslovov državnih prvakinj ter štiri pokalne in dva srednjeevropska naslova. Kot smo že zapisali, so jo navijači v letih 2017 in 2018 izbrali tudi za najboljšo slovensko igralko leta, zagotovo pa še ni rekla zadnje.

To se je dalo čutiti tudi v našem pogovoru. Priznava, da je Calcit Volley izjemna ekipa, a … “Kamnik ima vrhunsko ekipo, a naša ekipa se vsako leto bori in daje vse sebe. Tako bo tudi zdaj. Koliko bo ekipa dobila z mojim prihodom, bomo videli, a zagotovo ne bomo nobenemu nič podarile. Kamnik spoštujemo, prepričan sem, da bo zanimivo vse do konca,” še skleni nekdanja slovenska reprezentantka.

Ko se je na treningih spet začela smejati, je bila pogodba podpisana. Foto: Aleš Fevžer

Kamničanke v zadnjem času kraljujejo v slovenskem prostoru. Calcit Volley je osvojil tri zaporedne državne naslove, a bankirke bodo z Izo Mlakar zagotovo resna grožnja. Je prišel čas, da se Štajerke vrnejo na prestol? Glede na to, da se prvakinje soočajo z določenimi težavami, vse skupaj ni nemogoče. Kot je dejala Iza, zanimivo bo, ljubitelji slovenske ženske odbojke pa bodo prišli na svoj račun.

Komentari

Vaš komentar