Jan Kozamernik: Poljaki so strastni, a tole v Stožicah …

Odbojka 6. Sep 202218:05
Jan Kozamernik
Foto: Aleš Fevžer

Pred slovenskimi odbojkarji je obračun, ki bo odločal o tem, kdo se konec tedna v Katovicah na Poljskem boril za odličja na svetovnem prvenstvu. Nasprotnik je kar malce nepričakovano Ukrajina, ki na papirju zagotovo ne sodi v sam odbojkarski vrh, a predstava, ki jo je pokazala proti Nizozemcem, je lep opomin tudi za Slovence.

Čeprav sta danes na sporedu še zadnja dva obračuna osmine finala se že v sredo na svetovnem prvenstvu začenjajo boji za uvrstitev v polfinale. Najprej se bosta v Stožicah pomerili Italija in Francija, nato pa bo sledil še dvoboj med Slovenijo in Ukrajino, ki je v ponedeljek odpihnila Nizozemsko. “Iskreno sam nisem bil presenečen. Mogoče sem pričakoval bolj tesno tekmo, a Ukrajinci so pokazali, da niso naivna ekipa, da niso zaman tukaj, kjer so. Izkoristili so fizično moč, višino in in prebrisano ugnali Nizozemce,” se je ponedeljkove tekme, ki je mnoge presenetila z izidom, dotaknil slovenski bloker Jan Kozamernik.

Nizozemci pokazali, kako se ne igra

Ukrajina je proti tulipanom blestela predvsem na servisu in v bloku. Dosegli so 12 kar blokov, a Kozamernik meni, da ravno pristop in vstop v tekmo odločal v zmagovalcu: “Nizozemci so se napačno lotili tekme. Najbrž so se tako kot večina spraševali, kaj tukaj sploh počnejo Ukrajinci. Ukrajinci so tukaj, ker so vrhunsko odigrali že proti Srbom. Nizozemci so jih vzeli z levo roko in ko je tako, se lahko zgodi vse. In se je.”

Ukrajinci so v ponedeljek razbili Nizozemsko. Foto: FIVB

Slovenci favoriti, a …

Ukrajinci so proti Nizozemcem pokazali, izjemno odbojko. Da gre za ekipo, ko se razleti, da jo je težko ustaviti, a Slovenci so ne glede na vse našteto v tem obračunu velik favorit. Od tega ne bežijo: “Večkrat že prej v preteklosti in tudi na tem turnirju smo že bili v položaju, ko so vsi od nas pričakovali zmago. S tem se je treba soočiti in po tem na igrišču pokazati, kaj zmoremo. Težav z vlogo favorita nimamo, je pa ta tekma med Nizozemsko in Ukrajino lep opomin, kaj se lahko zgodi, če se tekme ne lotiš tako, kot je treba,” se je ponovno k osnovnim navodilom vrnil odlični bloker.

Slovenci so veliki favoriti. Foto: Aleš Fevžer

Razgrabili še zadnje vstopnice, Ukrajince bo pričakal pekel

V veliko pomoč bodo slovenskim odbojkarjem tudi polne Stožice. Organizatorji so predzadnji dan ped tekmo v prodajo dali še zadnjih 2000 vstopnic, ki jih je odbojke lačna Slovenija razgrabila v nekaj minutah. Veliko navijače je ostalo praznih rok, kar  le govori o tem, da bo v sredo v Stožicah ponovno kot v kotlu.

Še Francozom so se zatresle roke, zanimivo pa so Ukrajinci po uvrstitvi v četrtfinale in opozorilom, da jim bo v polnih Stožicah težko, odgovorili, da se veselijo polnih tribun. Dejali so, da so tega navajeni že s Poljske in jim vse skupaj ni predstavljalo težav.

Stožice so ponovno razprodane. Foto: Aleš Fevžer

“Poljaki zelo radi navijajo. Vemo, kako strastni so, a to, kar se v evforiji zgodi v Stožicah, sam nisem doživel nikjer drugje. Igralo smo tudi še pred več kot 11, 12 tisoč ljudmi, kot se jih zbere tukaj, pa ni bilo niti približno tako glasno kot v Stožicah. Nikomur ni lahko igrati, tudi Ukrajincem ne bo, bomo videli, kaj bodo imeli na to temo povedali po tekmi,” se je še pošalil Kozamernik ter odhitel na trening, ki je bil ponovno zaprt za javnost.

Obračun med Slovenijo in Ukrajino, ki bo odločal o tem, kdo se bo konec tedna na Poljskem boril za odličja, bo na sporedu v sredo ob 21. uri. Kdor nima vstopnice, si lahko tekmo ogleda tudi v neposrednem prenosu na Sportklubu.

Powered by Poll Maker

Komentari

Vaš komentar