Mednarodna odbojkarska zveza presenetila Slovence

Odbojka 5. Jul 20229:58 1 komentar
Slovenski odbojkarji so pred tremi leti na noge dvignili celotno Slovenijo. Jim bo to uspelo tudi septembra?

Z Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) so sporočili, da bo Slovenija svetovno prvenstvo za moške gostila od 26. avgusta do 7. septembra. V Stožicah bomo spremljali odbojkarske boje štirih tekmovalnih skupin, sledile bodo tekme osmine finala in tudi četrtfinalna obračuna.

Mednarodna odbojkarska zveza je danes objavila dolgo pričakovan razpored svetovnega prvenstva, ki ga bosta od 26. avgusta do 11. septembra skupaj gostili Poljska in Slovenija. Osrednje prizorišče skupinskega dela tekmovanja bo Ljubljana. FIVB je Sloveniji namreč dodelila organizacijo tekmovanja v kar štirih skupinah.

“Odločitev mednarodne zveze, da nam dodeli tekmovanje štirih skupin, je še za nas pravzaprav kar presenečenje. Glede na to, da smo sprva predvidevali, da bomo organizirali tekmovanje v dveh skupinah, se je vse skupaj razpletlo še precej bolje kot smo si želeli. Izkoristili smo enkratno priložnost, ki se nam je ponudila in to, da bomo pri nas spremljali 16 od 24 reprezentanc, je izjemno in zelo verjetno tudi neponovljivo. Ne samo v odbojki. V preteklosti se je OZS že večkrat dokazala z organizacijo največjih dogodkov in menim, da je imelo to velik vpliv na odločitev vodstva FIVB,” je dejal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret.

Foto: Aleš Oblak

Kot so sporočili iz OZS, sta zdaj pred njimi zares intenzivna meseca, a se po besedah Ropreta izziva ne bojijo. “Imamo utečeno ekipo z veliko izkušnjami in zanesljive partnerje, ki nam vse od evropskega prvenstva stojijo ob strani. Veliko stvari imamo že pripravljenih, zdaj, ko je v celoti znan potek tekmovanja, pa bomo začeli z vsemi predvidenimi aktivnostmi, torej s prodajo vstopnic, s pripravo začrtanih promocijskih projektov in vsega, kar sodi zraven. Pričakujem, da bomo izpeljali vrhunski dogodek na globalni ravni, na katerega bo ponosna vsa država.”

Slovenci najprej s Kamerunom

Slovenija bo v skupini B v Areni Stožice gostila Kamerun, Francijo in Nemčijo, v skupini B bodo igrali Brazilija, Japonska, Kuba in Katar, v skupini E Italija, Kanada, Turčija in Kitajska, k nam pa v okviru skupine F prihajajo še Argentina, Iran, Nizozemska in Egipt.

Foto: volleyballworld

Uvodno tekmo svetovnega prvenstva v Areni Stožice bosta 26. avgusta ob 11. uri odigrali Brazilija in Kuba, slovenski odbojkarji pa se bodo ob 20.30 uri pomerili s Kamerunom. Na Poljskem bomo najprej priča obračunu ZDA in Mehike, sledilo bo še srečanje med Poljsko in Bolgarijo, v Katowicah pa se bodo med seboj merile še reprezentance Tunizije, Portorika, Ukrajine in Srbije.

Skupinski del tekmovanje se bo zaključil 31. avgusta, tekme osmine finala pa bodo od 3. do 6. septembra. Četrtfinalna dvoboja bomo v Areni Stožice spremljali 7. septembra, v Gliwicah pa dan kasneje. Polfinalni tekmi bosta 10. septembra v Katowicah, ki bodo dan zatem tudi prizorišče bojev za odličja in naslov svetovnih prvakov.