Poraz, iz katerega lahko potegnejo milijon pozitivnih stvari

Odbojka 29. Avg 20221:45
Delite:
Jani Kovačić
Foto: FIVB

Slovenija je na svetovnem prvenstvu v odbojki vpisala prvi poraz. Ob fantastičnem vzdušju v ljubljanskih Stožicah so jim ga zadali olimpijski prvaki Francozi, ki so bili boljši s 3:2 (21, -22, -23, 32, 7). "Dokazali smo, da lahko igramo z njimi, četudi nismo imeli toliko napornih tekem," je po dvoboju dejal Tine Urnaut, ki je kljub neuspehu v igri Slovenije videl tudi ogromno pozitivnih stvari.

Tako blizu, a tako zelo daleč je bila sinoči zmaga Slovencev proti enim glavnih favoritov za naslov svetovnega prvaka Francozom. Evropski podprvaki so v fantastičnem navijaškem vzdušju v Stožicah imeli svoje priložnosti, da bi slavili, vodili z 2:1 v nizih, v četrtem tudi z 20:17 in imeli celo tri zaključne žoge za zmago, a jih niso izkoristili. Ko se je dvoboj nato zavlekel v odločilni peti niz, so olimpijski prvaki izkoristili psihološko prednost, slovenskim odbojkarjem dopustili le sedem točk in vpisali pomembno zmago, s katero so si že zagotovili nadaljevanje tekmovanja.

Zaključna žoga na tekmi:

“Francija je izjemna ekipa, tukaj nimamo kaj, a tudi mi smo se vrnili v igro po zaostanku in izgubljenem prvem nizu. Fantom sem dejal, da je to šele prvi niz, nato pa smo našo igro dvignili na zelo visoko raven,” je po tekmi dejal Romun na klopi Slovenije Gheorghe Cretu.

Foto: Aleš Fevžer

Porazu navkljub razočaranje selektorja le ni bilo preveliko, saj njegova ekipa še zdaleč ni v izgubljenem položaju in ostaja v igri za napredovanje. “Francozi so olimpijski prvaki, zmagovalci lige narodov, zato sem s predstavo fantov lahko zelo zadovoljen. Imeli so pravi pristop, pokazali so zobe tudi, ko je bilo težko in ko nas je nasprotnik potisnil v kot. Tekmo je odločil peti niz, Francozi so ga bolje odprli, bolje so servirali in na koncu zmagali,” je dejal 54-letnik.

Ngapeth ni pričakoval, da lahko Slovenci igrajo tako dobro

Njegovi igralci so sinoči še enkrat več navdušili z borbenostjo in nepopustljivostjo, odlično odigrali na bloku, nekoliko manj pa bili prepričljivi pri sprejemu. A ob tako vrhunskih odbojkarjih, kot so jim na drugi strani mreže stali tokrat, tega niti ni težko razumeti. To še posebej velja za njihovega glavnega zvezdnika Earvina Ngapetha, ki je tekmo končal pri neverjetnih 29 točkah.

Odbojka
Foto: FIVB

“Da je Ngapeth odličen igralec, vedo vsi, a menim, da smo tudi mi presenetili njega. Zagotovo ni pričakoval, da lahko Slovenija igra na tako visoki ravni. Tudi Kevin Tillie je dobro opravil svoje delo. Vedel sem, da bo v nekem trenutku vstopil nekdo, ki bo skušal spremeniti potek srečanja. Francozi imajo širok kader,” je pripomnil Cretu.

Fantastična atmosfera Slovencem dala dodatno energijo

Prav pomanjaknje širine kadra je po drugi strani nemara ena večjih slabosti slovenske vrste. Njen selektor je namreč skoraj celotno tekmo odigral z identično postavo, edino menjavo pa že na uvodu napravil na položaju podajalca, ko je Dejana Vinčića na igrišču zamenjal Gregor Ropret. Tudi zato izjava kapetana Tineta Urnauta, da jim je tekma vzela ogromno energije, ni presenetila.

“Bilo je izjemno naporno, saj je bilo treba raven igre dvigniti za nekaj stopenj višje, da smo sploh lahko igrali s Francozi. Fizično je to zelo težko, saj moraš dati nekaj več tako v skoku kot napadu. Pri tem nam je močno pomagala fantastična atmosfera v dvorani, ki nam je dala dodatno energijo,” izjemnih navijačev ni pozabil omeniti Korošec, prepričan, da je bila to daleč najboljša predstava Slovenije v letošnjem reprezentančnem poletju.

Foto: Aleš Fevžer

“Da smo tako odigrali proti Francozom, je velik korak naprej, čeprav bi si želel, da porazov nikoli ne bi več bilo,” je razlagal sprejemalec, ki je v neuspehu videl tudi veliko pozitivnega. V prvi vrsti zagotovo tudi to, da je bilo nihanj v igri precej manj kot le dva dni pred tem proti Kamerunu.

“S te tekme lahko potegnemo milijon pozitivnih stvari. Nismo pričakovali, da lahko v tem trenutku odigramo tako dobro proti najboljši reprezentanci na svetu zadnjih nekaj let. Še posebej glede na prikazane predstave v ligi narodov in raven nasprotnikov na prijateljskih temah. Dokazali smo, da lahko igramo z njimi, četudi nismo imeli toliko napornih tekem,” je zatrdil Urnaut, ki bo s soigralci svojo naslednjo in tudi zadnjo priložnost za napredovanje v osmino finala moral iskati v torek proti Nemčiji.

Foto: FIVB

Najprej se bodo spočili in umirili glave

“Pred nami je znova naporna tekma, zato moramo povrniti našo energijo in začeti razmišljati o Nemčiji, da jih premagamo in si zagotovimo uvrstitev v naslednji del tekmovanja,” je sklenil slovenski kapetan, ki razmišlja zelo podobno kot njegov selektor.

“Najprej se moramo po taki tekmi spočiti in umiriti glave. Bila je izjemno naporna ne samo psihično, tudi fizično. Šli bomo korak za korakom, ničesar ne bomo prehitevali, zavedamo pa se, da nas čaka nov težek obračun,” je ob poudarku, da na svetovnih prvenstvih ni lahkih ekip, sklenil Cretu.

Klemen Čebulj: Nič ni tragičnega

“Francozi so igrali zelo lepo in se vrnili po tistem ‘challengu’ v četrtem nizu. Nič ni tragičnega, izgubili smo proti trenutno eni najboljših reprezentanc na svetu. Od nas je odvisno, da zadržimo to raven in se ozremo proti naslednjemu nasprotniku.

“Nemčija še ni v naših misli, naša prva naloga se bo dobro spočiti, nato pa bomo razmišljaji o njej. Vemo, da ima zelo dobro ekipo, zato se bomo morali na ta obračun zelo dobro pripraviti.”

Komentari

Vaš komentar