Slovenci sredi Sofije potrdili dobro formo

Odbojka 31. Maj 202222:04 > 22:06
Slovenci so po Srbih ugnali tudi Bolgare. Foto: CEV

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na prvi pripravljalni tekmi v Sofiji z 1:3 (-21, 23, -23, -21) premagala gostiteljico Bolgarijo. Drugi obračun bosta izbrani vrsti odigrali jutri, ob 17. uri.

Slovenski odbojkarji so zadnji preizkus pred začetkom elitne lige prvakov začeli z odliko. V Sofiji so namreč na uradni pripravljalni tekmi, ki je bila odprta tudi za javnost, z 1:3 premagali Bolgare in v pripravljalnem obdobju ob dveh porazih zabeležili tretjo zmago. Slovenski selektor Mark Lebedew, ki je v bolgarsko prestolnico popeljal 14 odbojkarjev s svojega seznama, je obračun začel s podajalcem Gregorjem Ropretom, korektorjem Tončkom Šternom, sprejemalcema Rokom Možičem in Žigo Šternom, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem.

Slovenci so tekmo začeli prepričljivo in si tudi na račun dobrih servisov pri 3:8 hitro nabrali pet točk naskoka. V nadaljevanju so se Bolgari pod vodstvom Nikolaja Jeliazkova približali na 13:16, a je Ropret lahko računal na razpoložena Tončka Šterna in Možiča, ki sta prebijala blok domačih, ob mreži pa se je dobro znašel tudi Pajenk, tako da se razlika ni več zmanjšala. Naši odbojkarji so v končnico vstopili z enako prednostjo (21:18) ter zanesljivo, s 25:21, dobili uvodni niz.

Foto: CEV

Začetek drugega niza je bil bolj izenačen, ekipi sta bili na 7. točki še poravnani, nato pa so se Slovenci s serijo točk, ki so ji botrovali dobra igra Kovačiča v obrambi in uspešna zaključka Žige Šterna, pobegnili na 16:14. A Bolgari so prek Seganova in Nikolova najprej prišli do izenačenja, nato pa povedli z 21:20 ter tudi na račun večje zbranosti prvi prišli do zaključne žoge ter slavili s 25:23.

Bolgarija: Karjagin 6, Čavdarov 5, Kolev 8, Atanasov 6, Gotsev, Stankov, Dimitrov 1, Seganov 3, Grozdanov 13, Dimitrov D., Asparuhov 5, Parapunov 7, Ivanov V., Ivanov S. 2, Ragin, Kartev, Nikolov 13, Ivanov M. Selektor: Nikolaj Jeliazkov.

Slovenija: Štern T. 15, Pajenk 12, Kozamernik 5, Gasparini 6, Košenina, Štalekar 2, Koncilja 5, Klobučar 3, Kovačič, Štern Ž. 11, Ropret 2, Možič 18, Pernuš, Okroglič 4. Selektor Mark Lebedew.

Naši odbojkarji jim niso ostali dolžni. Kozamernik je dobro serviral, Tonček Štern in Možič pa sta skrbela za slovenske točke. Po zaslugi Pajenka je slovenska vrsta povedla z 8:6. Sledila je izmenjava točk na obeh straneh, Atanasov in Seganov pa sta gostitelje popeljala v ospredje, pri 16:15 so vodili z minimalno prednostjo. Na drugi strani sta vrnila Pajenk in Žiga Štern, naši so se v končnico podali z vodstvom z 21:20. Spremljali smo še en razburljiv zaključek, v katerem so se zmage s 25:23 veselili Slovenci.

Foto: SK

V uvodu v četrti niz so imeli več pobude Bolgari, ki so izkoristili nekoliko slabšo igro Slovencev na sprejemu in posledično tudi v napadalnih akcijah ter si priigrali vodstvo z 8:5. Naši fantje so se sicer približali, a vse do izenačenja na 17. točki niso uspeli pripraviti preobrata. Zanj so bili zaslužni Možič, Pajenk in Tonček Štern, svoje je dodal še Kozamernik in varovanci Marka Lebedewa so tako le prešli v ospredje in ritem igre narekovali tudi v končnici ter prišli do prepričljive zmage s 25:21.

Reprezentanci sta odigrali še dodaten niz, v katerem so priložnost za igro dobili še preostali slovenski odbojkarji.

Drugo tekmo bosta Bolgarija in Slovenija igrali v sredo, ob 17. uri.

Komentari

Vaš komentar