Šok: Mark Lebedew ni več slovenski selektor

Odbojka 8. Avg 202210:53 > 12:42 1 komentar
Mark Lebedew. Foto: FIVB

Osemnajst dni pred začetkom svetovnega prvenstva Avstralec Mark Lebedew ni več selektor slovenske moške odbojkarske reprezentance. Vodenje izbrane vrste na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Sloveniji je vodstvo Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) zaupalo Gheorgheju Cretuju.

“Ocenjujemo, da je bilo za izpolnitev naših ciljev, povezanih s svetovnim prvenstvom, potrebnih nekaj sprememb. Enotno smo se odločili, da zamenjamo vodjo strokovnega štaba, ki se mu na tem mestu zahvaljujemo za opravljeno delo,” pojasnjuje vodstvo OZS ter se Avstralcu zahvalilo za sodelovanje.

Lebedew, ki je pred začetkom letošnje reprezentančne sezone na slovenski klopi zamenjal Italijana Alberta Giulianija, je našo izbrano vrsto v Ligi narodov, v kateri so slovenski odbojkarji na dvanajstih tekmah petkrat zmagali in sedemkrat izgubili ter zasedli deseto mesto.

Menja priznani Romun

Namesto Lebedewa bo na slovensko klop sedel 54-letni priznani Romun Gheorghe Cretu. Slednji v letošnji sezoni s poljskim prvoligašem Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle osvojil prestižni naslov zmagovalcev elitne evropske Lige prvakov, ob tem pa tudi dve poljski lovoriki, v državnem prvenstvu in pokalu, po koncu sezone pa ga je pri poljski ekipi zamenjal finski strokovnjak Tuomas Sammelvuo. Finec je v pretekli sezoni pri Zenitu vodil tudi slovenskega kapetana Tineta Urnauta.

Gherogheja Cretuja smo pred časom videli tudi v Stožicah. Z Zakso je ubranil naslov klubskih evropskih prvakov. foto: CEV

Bil selektor Romunije in Estonije

Cretu, ki se je začela leta 1997, ko je imel pri dunajskem Sokolu vlogo trenerja in igralca, ima tudi selektorske izkušnje, ob Romuniji je kar pet let, med leti 2014 in 2019 vodil tudi Estonijo.