Strokovnjak: Italijani niso nepremagljivi, a so favoriti

Odbojka 10. Sep 202218:00 0 komentarjev
Foto: FIVB

"Če bo našim igra stekla in bo bolj stabilna od tiste proti Ukrajini in Nemčiji, kjer so dopuščali določeno število napak, je možno vse," pred nocojšnjim polfinalnim obračunom proti Italiji pravi odbojkarski trener Tine Sattler.

Do zgodovinske polfinalne tekme med Slovenijo in Italijo na svetovnem prvenstvu v odbojki nas loči le še nekaj ur. Čeprav Slovenci vanjo ne vstopajo kot favoriti, pa možnosti za zmago še zdaleč niso nične, meni odbojkarski trener Tine Sattler, ki podobno kot preostanek države z navdušenjem spremlja predstave naših odbojkarjev na šampionatu.

“Ne trdim, da se Italijanov ne da premagati, a so favoriti. Z zdajšnjo generacijo so začeli novo obdobje in morda lahko celo ponovijo uspehe zlate generacije z Bernardijem, Luceto … Mislim, da so resni kandidati za najvišja mesta. Tudi njihovi igralci imajo v klubih zelo resne vloge. Morda je tu izjema Yuri Romano, ki pa nas je v lanskem finalu evropskega prvenstva uničil,” Italijane visoko ceni Sattler.

Tine Sattler je s pohvalami zasul slovenske odbojkarje. Foto: Osebni arhiv

V Katovicah ne bo lahko ponoviti ambienta Stožic

Tudi zato meni, da bodo morali v slovenskem taboru prikazati vrhunsko predstavo, če želijo presenetiti zahodne sosede, ki so naše v zadnjem času redno premagovali. Tudi v letošnji ligi narodov in lanskem finalu evropskega prvenstva.

“Če bo našim igra stekla in bo bolj stabilna od tiste proti Ukrajini in Nemčiji, kjer so dopuščali določeno število napak, je možno vse. Pri Italijanih bo tega prostora manj. Poleg tega bodo lahko pritisk na naše sprejemalce vršili z več strani. Če je pri Italiji Simone Giannelli eden najboljših podajalcev, se mi na podaji še lovimo. Tekma bo obenem tudi velik izziv za naše blokerje, čeprav je ekipa doslej v bloku in obrambi blestela,” opozarja nekdanji selektor mladinske reprezentance, ki ga uvrstitev Slovenije v polfinale svetovnega prvenstva še zdaleč ni presenetila.

Foto: Aleš Fevžer

“Že pred prvenstvom sem dejal, da je ne glede na predstave v ligi narodov možno vse. Tudi priti do vrha, še posebej, če bodo igralci začutili utrip Stožic. Ta ambient nanje vpliva nenormalno. Tudi zato sem dejal, da dokler bodo igrali v Stožicah, ne bodo izgubili, kar se je tudi zgodilo. Za Katovice ne morem trditi istega, saj ne vem, ali se da prirediti podobno vzdušje. Mislim, da ne bo lahko,” ocenjuje odbojkarski strokovnjak, ki verjame, da verjetnost, da se aktualni evropski podprvaki s Poljske vrnejo z medaljo, še zdaleč niso majhne.

“Mislim, da so možnosti velike. Brazilija, Poljska in Italija že imajo medalje z največjih tekmovanj. Če bo danes Slovenija tekmo zgubila, mislim, da bo imela v obračunu za tretje mesto večji motiv. A tudi Italijane lahko premagamo, če se nam stvari sestavijo in bomo nanje znali pritisniti. Možno je prav vse. V polfinale ne vstopamo kot favoriti, a definitvno bomo mešali štrene in poskušali priti na vrh, če se bo le dalo,” razloži sogovornik in za konec nekaj besed nameni tudi selektorju Gheorgheju Cretuju.

Selektor vzpostavil režim dela in igre, ki ustreza igralcem

Romuna sicer zelo dobro pozna, saj se je proti njem pomeril že leta 2009, ko je kot trener Salonita igral pripravljalne tekme proti njegovemu Bassanu, nasproti pa sta si stala tudi v času, ko je bil Satler med letoma 2012 in 2015 selektor Katarja, Cretu pa trener Al Arabija.

Foto: Aleš Oblak

“Poznam ga kot človeka, ki se je moral kot Romun dokazovati in prilagajati na vsako kulturo in sredino. Njegove sposobnosti prilagoditve so morale biti veliko večje kot na primer italijanski trenerji. Zdaj že bivši selektor Mark Lebedew teh spretnosti ni imel, saj je drugačen tip trenerja. Verjamem, da je imel dobre zamisli, ki bodo v obzir prišli kasneje, a tega verjetno ni znal predstaviti ekipi in to z njo graditi. Cretu je šel na preverjeno varianto, ki je osvajala že prejšnje medalj. Znal je vzpostaviti režim dela in sistem igre, ki najbolj ugaja tudi igralcem. S tem je pridobil neko zaupanje,” je sklenil Sattler.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!