Srb na klopi Poljske: To je bila velika sramota

Odbojka 30. Avg 202218:24
Foto: FIVB

Igralni sistem na odbojkarskem svetovnem prvenstvu, ki favorizira oba organizatorja, še vedno buri duhove, možnega je kar nekaj manipuliranja, a poljski selektor Nikola Grbić je vsakršno preračunavanje odločno zavrnil.

V preteklosti smo že videli marsikaj, a če nepremišljen sistem to dovoljuje, se človek vpraša, zakaj tega ne bi izkoristil? Na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Italiji so se preračunavanja poslužili Brazilci, ki so se v zaključnih skupinah želeli izogniti odlični Kubi, v kateri je takrat blestel golobradi Wilfredo Leon.

Brazilci in Bolgari so se trudili izgubiti tekmo, vse skupaj je šlo tako daleč, da so gledalci po tekmi želeli povračilo denarja za vstopnico.

Nič spoštovanja do takih trenerjev

“To je bila velika sramota za odbojko. Nekateri ljudje so prepotovali na stotine kilometrov, da bi si ogledali to tekmo, videli prvake v akciji. O trenerjih, ki to dopustijo, nimam nobenega spoštovanja in nikoli ga ne bom imel,” je za poljsko spletno stran sport.interia.pl povedal nekdanji srbski odbojkar Nikola Grbić in potrdil, da bodo proti ZDA igrali na vso moč, četudi bi bilo celo bolje, da izgubijo in se v četrtfinalu izognejo Američanom.

Grbić ne bo pustil, da bi Poljaki preračunavali. Foto: FIVB

Da bi igralce prosil, da izgubijo?

“Trdo treniraš, da si na koncu uspešen, nato pa bi poklical svoje igralce in rekel: ‘Poglejte, morda bi bilo bolje, da izgubimo to tekmo.’ Poleg tega, da sem trener, sem tudi učitelj. Učiti moram igralce. Če želite zmagati na svetovnem prvenstvu, moraš premagati vse. V četrtfinalu proti ZDA, v polfinalu proti Braziliji in v finalu proti Franciji,” pravi Grbić.

Poljaki in Slovenci, če se uvrstijo v izločilne boje, bodo po skupinskem delu ne glede na to, koliko točk bodo imeli, 1. in 2. nosilci. V osmini finala se bosta pomerila z najslabšima ekipa, ki se bosta uvrstili v izločilne boje, za polfinale pa se bosta pomerila z ekipami med 7. in 10. mestom.

Komentari

Vaš komentar