V finalu lige narodov Francozi in Američani

Liga prvakov 23. Jul 202222:36 > 22:40 0 komentarjev
Eden zvezdnikov francoske reprezentance N'Gapeth. Foto: guliverimage

Američani in Francozi so finalisti letošnje odbojkarske lige narodov. V polfinalu zaključnega turnirja v Bologni so Američani 3:0 (22, 23, 13) premagali svetovne prvake, Poljake, olimpijski prvaki, Francozi, pa so bili prav tako s 3:0 (22, 20, 15) boljši od evropskih prvakov, Italijanov.

Prvi polfinalni dvoboj med ZDA in Poljsko je bil v prvih dveh nizih izenačen, oba pa so dobili Američani. V tretjem pa so Poljaki povsem popustili in osvojili vsega 13 točk. Predvsem tretji niz je poskrbel, da so bili Američani statistično boljši v vseh elementih.

Poljaki predvsem niso našli protiorožja za servise Američanov, pri katerih je blestel Torey Defalco, ki je dosegel kar šest asov, s 13 točkami pa je bil tudi najučinkovitejši igralec tekme. Pri Poljakih jih je Bartosz Kurek dosegel 11.

Podoben potek je imel tudi drugi polfinalni obračun. Prvi niz so po hudem boju dobili “trikolori”, po njem pa so povsem prevzeli nadzor nad tekmo in jo mirno pripeljali do konca.

V francoski vrsti je bil spet najbolj učinkovit Jean Patry, dosegel je 16 točk, točko manj je prispeval Trevor Clevenot, 14 točk pa je v statistiko vpisal Earvin Ngapeth, štiri z asi. Prav začetni udarci so bili tisti element, ki je tehtnico prevesil na stran olimpijskih prvakov, ki so skupaj dosegli 11 asov. Italijani posebej razpoloženega igralca niso imeli.

Američani bodo v ligi narodov, ki je bila prvič na sporedu leta 2018, igrali drugič, leta 2019 so v njem izgubili z Rusi, Francozi, lani so v boju za tretje mesto premagali Slovenijo, pa prvič.

Liga narodov, polfinale:

Sobota, 23. julij:

Poljska – ZDA 0:3 (-22, -23, -13)

Francija – Italija 3:0 (22, 20, 15)