Maščevanje proti Italijanom ni uspelo (VIDEO)

Odbojka 10. Sep 202222:25 > 22:49 0 komentarjev
Foto: FIVB

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v Katovicah na Poljskem v polfinalu izgubila proti reprezentanci Italije s 3:0 v nizih in se bo za bron pomerila z Brazilci. V finalu Italijane čakajo Poljaki.

Izbrancem Gheorgeja Cretuja tako ni uspelo maščevanje za tesen poraz v finalu lanskega evropskega prvenstva. Slovenci so naleteli na razpoloženega tekmeca, ki bi ga lahko premagali le tako, da bi ga s servisi oddaljili od mreže. A ga z izjemo nekaj trenutkov v tretjem nizu niso, zato so tekmeci, ki so bili že pred tekmo v vlogi favorita, zanesljivo zaključevali napade. Poleg tega so igrali tudi odlično obrambo.

Kako nemočni so bili Slovenci, pove dejstvo, da niso niti enkrat vodili. Italijani so ušli že na začetkih nizov, Slovenci so jih nato lovili, a samo nekajkrat na tekmi rezultat izenačili.

V malem finalu se bodo Slovenci v nedeljo pomerili z Brazilijo, ki je v napetem obračunu izgubila proti Poljski z 2:3.

Slovenija – Italija 0:3 (-21, -22, -21)

Tretji niz:

Zgodba srečanja se je nadaljevala v tretjem nizu. Italijani so bili boljši, skozi celoten niz so vodili, Slovenci pa so držali pritisk. Celo izenačili so, v prednost pa jim ponovno ni uspelo.

Italijani so tretji niz začeli z delnim rezultatom 5:0. Slovenci so se nato pobrali in približali. Prišli so celo do izenačenja na 16:16. Nato pa so svojo kvaliteto znova pokazali zahodni sosedje, ki so bili v zaključku bolj zbrani in tretji niz dobili s 25:21.

Drugi niz:

V drugem nizu podobna zgodba kot v prvem. Začetek je bil sicer veliko bolj izenačen, a po rezultatu 3:3 so Italijani znova pobegnili na tri točke prednosti. Niz je bil vseeno zelo izenačen. Italijani so povedli, Slovenci so se približali, a do prednosti jim je vedno malo zmanjkalo. Ta cikel pa se je nadaljeval skozi celoten set.

Italijani prednosti niso izpustili iz rok. Tako kot prvega so tudi drugi niz uspešno dobili, tokrat z rezultatom 25:22.

Prvi niz:

Italijani so držali pobudo čez celoten prvi niz. Hitro so povedli z nekaj točkami razlike, celo s 7:1. Slovenci so se nato pobrali in znižali rezultat na samo točko zaostanka. Gregor Ropret je dobro razigraval svoje soigralce, ki so po živčnih začetnih minutah ujeli pravi ritem. A tudi v nadaljevanju do prednosti niso uspeli priti.

Spet so sledile minute Italijanov. Po rezultatu 13:12 so naredili delni izid 7:2 in znova ušli na 20:14. Po treh zaporednih točkah slovenskih reprezentantov je bil čas za novo minuto odmora v italijanski vrsti. Naši zahodni sosedi so prvi niz vseeno uspeli dobiti s 25:21.

Slovenci in Italijani so se v Katovicah pomerili že pred letom dni, v finalu EuroVolleyja 2021. Slovenci so v rokah že držali zlato odličje, ko so vodili z 2:1 v nizih, nato pa so mladi Italijani stopili na plin in po petem nizu ugnali slovenske odbojkarje.

Poljaki po tretje zaporedno zlato

V dvorani Spodek je že bil odigran prvi polfinalni obračun. S 3:2 v nizih so ga dobili domačini Poljaki, ki v finalu čakajo na zmagovalca dvoboja Slovenija – Italija. Poljaki lovijo tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka in skupno že četrtega, s čimer bi zgodovinsko gledano prehiteli tako Italijo kot Brazilijo.

Foto: FIVB

Svetovno prvenstvo, polfinale:

Sobota, 10. september:
Poljska – Brazilija 3:2 (-23, 18, 20, -21, 12)

Slovenija – Italija 0:3 (-21, -22, -21)