1000 razlogov za priklon Kralju

Drugi športi 6. Maj 20218:59 > 9:16 0 komentarjev
Cal Sport Media via AP Images

Ko je leta 2005 še ne 18-letni Anže Kopitar odhajal na prizorišče nabora lige NHL v Ottawo, sem verjel, da imamo Slovenci hokejista, ki bo kot prvi zaigral v najmočnejši hokejski ligi na svetu. A ne samo to. Verjel sem, da lahko v ligi pusti neizbrisen pečat.

Avtor: Robbrt Riffel

Pridnost, predanost, delavnost in želja po napredku so fanta, ki je ob brezpogojni podpori svoje družine postajal in dneva v dan boljši, pripeljale k ekipi Los Angeles Kings, franšizi z bogato zgodovino, ki niti pod taktirko asov kova Gretzky, Dionne in Robitaille do takrat še ni osvojila naslova prvaka.

Anže je bil na naboru izbran kot št. 11, najvišje izmed vseh Evropejcev. Prvi izbor na draftu tega leta je bil Sidney Crosby. Kopitar se je navijačem kluba s krono na prsih takoj priljubil, le-ti so malodane zahtevali, da Anže nastopi že na prvi tekmi sezone 2006/07.

Pisal se je 6. 10. 2006, prizorišče premierne Anžetove tekme je bila dvorana Honda Center, kjer so se na derbiju Kingsi merili z Ducksi. Kingsi so sicer izgubili, ampak Anže je na debiju dosegel 2 gola. Kakšen ognjeni krst v NHL-u! Zanimivo, Kopitar je svojo prvo tekmo v ligi odigral proti moštvu, ki je v sezoni 2006/07 slavilo svoj prvi in edini naslov prvaka (Ducksi so v finalu premagali Ottawo).

V »rookie« sezoni je Anže dosegel 20 golov in 41 podaj in bil vse do konca v borbi za Calderjev pokal, ki ga prejme najboljši novinec lige. Slednjega je naposled osvojil Evgeni Malkin. To Anžeta ni zmedlo, kvečjemu še dodatno motiviralo, v naslednji sezoni je bil še učinkovitejši in zbral kar 32 golov in 45 podaj.

Kopitar je v sezoni 2009/10 prvič nastopil v končnici, takrat so Kingse v prvem krogu play-offa izločili Canucksi s 4:2 v zmagah. Sezono kasneje je Anže odigral 325. zaporedno tekmo v dresu Kingsov in popravil rekord člane hokejske hiše slavnih Marcela Dionna. Nekaj dni kasneje se je poškodoval in do konca sezoni ni več igral.

Sezona 2011/12 PRVI NASLOV PRVAKA

Lahko bi jo poimenoval kar sezona neprespanih noči. Veliko nas je pred odhodom v službo z veseljem tvegalo nekaj uric spanja za to, da smo na delu videli Kingse, ki so se na čelu s Kopijem uvrstili v končnico in se prebili vse do finala Stanleyjevega pokala. V finalu so jih čakali Devilsi na čelu z izjemnim Martinom Brodeurjem. Kingsi so osvojili svoj prvi Stanleyev pokal in ugnali New Jersey s 4:2 v zmagah. Anže je v končnici prispeval 8 golov in 12 podaj, enako kot kapetan Dustin Brown, MVP finala je postal odlični Jonathan Quick.

To je bilo obdobje, ko so imeli Kingsi sijajno ekipo, lačno zmag. Na ledu je ekipi dirigiral Kopitar, na mestu trenerja pa Darryl Sutter.

AP Photo/Jae C. Hong

Sezona 2013/14 DRUGI NASLOV PRVAKA

Ta sezona je bila znova kraljeva. Kopitar je že v rednem delu z 29 goli in 41 podajami ter sijajnim ratingom +/- 34 napovedal, da bi lahko Kingsi še enkrat dvignili »kanto«. Tokrat so jih v finalu pričakali Rangersi na čelu s še enim sijajnim vratarjem Henrikom Lundqvistom. Finalna serija je bila izredno napeta in atraktivna, zmago na šesti tekmi in drugi Stanleyev pokal je Kraljem z odločilnim zadetkom zagotovil branilec Alec Martinez. MVP finala je postal »Mr. Game 7« Justin Williams, a mnogi strokovnjaki so menili, da bi prestižno nagrado moral dobiti naš Kopi. Ampak to je že zgodba za kdaj drugič. Zanimivo, v končnici zmagovitih sezon 2010/11 kot tudi 2013/14 je bilo Anžetovo povprečje točno točka na tekmo! »Stanko« je še drugič prišel na potep v Slovenijo. Hrušica je dobila svoj »Kopiwood«, nekaj časa je v Sloveniji vladala prava »Stanleymanija«.

Zimske Olimpijske igre 2014 v Sočiju

Leto 2014 je bilo za Kopitarja, slovenski hokej in hokejske navdušence naravnost sanjsko. Slovenska reprezentanca je prvič v zgodovini nastopila na OI. V Sočiju so Risi osvojili izjemno 7. mesto, še vedno so živi spomini po zmagah nad Slovaško in Avstrijo, ki nikogar nista pustili ravnodušnega. Naši športniki so s svojimi uspehi in srčnostjo znova združili Slovenijo.

Guliverimages

V sezoni 2016/17 je Anže postal kapetan Kingsov in se z reprezentanco še drugič kvalificiral za nastop na zimskih OI. Drugič zapored. V tem obdobju velja omeniti vsaj še dva odmevna dosežka Kopitarja. Leta 2016 je na World Cup s »Team Europe« kot njen kapetan osvojil srebro, dišalo je celo po osvojitvi pokala. Kanada na čelu s Crosbyjem je bila na koncu vendarle boljša. Istega leta je Anže skupaj s Tomažem Razingarjem ustanovil Hokejsko akademijo, ki na Bledu vsako leto gosti mlade hokejske nadobudneže. Za prihodnost slovenskega hokeja se ni bati.

Na OI 2018 v Pyongchangu, kjer so naši še drugič nastopili na največjem športnem dogodku in kjer na žalost NHL-ovci niso smeli sodelovati, so Risi tudi brez svojega prvega zvezdnika odigrali sijajen turnir, med drugim na kolena spravili velesilo ZDA in osvojili 9. mesto.

V sezoni 2017/18 so Kingsi zadnjič nastopili v končnici, po številnih izjemnih sezonah je nastopilo obdobje zasičenosti v moštvu in jasno je bilo, da ekipa potrebuje osvežitve in da mora zapihati nov veter, tudi na trenerskem mestu. Kljub zadnjim ne prav uspešnim sezonam (neuvrstitev v končnico) je bil Anže vseskozi najboljši igralec Kingsov, nekdo, o katerem vsi govorijo z izbranimi besedami.

Graciozno se je Anže v 15. sezoni igranja v NHL-u prebil do mejnika, ki se je še pred 15 leti zdel nepojemljiv in nedosegljiv. 1000 točk v ligi NHL. 1000 razlogov za priklon Kralju. To je v vsej zgodovini lige do sedaj uspelo le 90 hokejistom. Od danes naprej je teh velemojstrov 91, Anže je novi član te elite. In kaj je za vse nas, ki imamo radi hokej, nadvse razveseljivo? Anže še zdaleč ni končal.

Lahko smo vzhičeni, da imamo takšnega športnika, šampiona, ki je vse, kar ima, dosegel s trdim delom, vseskozi pa je kljub izrednim uspehom v neizprosnem športnem okolju čez lužo ostal z nogami trdno na tleh. In to šteje. To je nekaj, kar še doda veličini izvrstnega hokejista, družinskega človeka, športnika, na katerega smo lahko zelo ponosni. Očitno je usoda hotela, da je pristal v LA-ju in postal kralj, Kralj Anže!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!