Olimpijske igre so lahko pet pred dvanajsto še odpovedane

Ostali sporti 20. Jul. 202116:34 > 16:36
Delite:
Tokio 2020, foto: Guliverimage.

V zadnjih 24 urah so v Tokiu odkrili deset novih športnikov oziroma sodelujočega osebja pozitivnih na covid-19, tako je število naraslo že na 68. Vodja organizacijskega komiteja olimpijskih iger Toshiro Muto je napovedal, da bi lahko bilo največje športno tekmovanje na svetu tik pred začetkom še odpovedano, poroča Reuters.

Naraščajoče število pozitivnih izvidov organizatorjem povzroča vse več preglavic. Dodatna težava je masovna odpoved nekaterih največjih pokroviteljev, ki so naznanili, da se ne bodo udeležili petkove otvoritve olimpijskih iger. Že pred tedni je bila sprejeta tudi odločitev, da bodo igre minile brez prisotnosti navijačev.

“Ne moremo predvideti, kaj se bo zgodilo s številom pozitivnih testov na covid-19. Še naprej bomo imeli odprt dialog v primeru, da število pozitivnih še naraste,” je dejal Toshiro Muto.

Muto je še opozoril, da ni izključena niti odpoved iger, v kolikor bi se položaj še poslabšal. Še naprej bodo podrobno spremljali število okuženih in se sproti odločali.

Kljub temu ostajajo organizatorji popolnoma osredotočeni na uspešno izvedbo iger, ki se začenjajo z enoletno zamudo. Tokio bi jih moral gostiti že lansko leto, a so jih zaradi globalne pandemije preložili za eno leto.

MOK: Za odpoved ni možnosti

“Da bi bile povsem odpovedane ni bilo nikdar možnosti,” je medtem dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach: “MOK svojih športnikov nikoli ne pusti na cedilu. Odpoved bi bila lažja pot, črpali bi zavarovalnine in se osredotočili na Pariz 2024. A za kaj takšnega nikoli ni bilo možnosti. Moramo najti pot iz te krize, ponuditi stabilnost, zgraditi zaupanje in ljudem dati upanje.”

Pred tremi dnevi so sicer prvi pozitivni test zabeležili tudi v olimpijski vasi. Pozitiven je bil nekdo od osebja, ki pomaga pri organizaciji. Dan kasneje sta bila v vasi pozitivna še dva južnoafriška nogometaša. En primer od desetih v zadnjih 24 urah je bil prav tako odkrit v olimpijski vasi.

Komentari

Vaš komentar