Čater o hudi izkušnji, ki ga je stala olimpijskih sanj

Foto: Leonhard Foeger - Reuters via Guliver

Medtem ko Boštjan Kline in Miha Hrobat vlivata upanje na uspešen nedeljski olimpijski smuk, pa njun reprezentančni sotekmovalec Martin Čater v domači postelji okreva po bolezni in že pogleduje proti zimskim olimpijskim igram 2026.

V noči na nedeljo si bo budilko nastavil malce pred 4. uro. Morda jo bo tudi prehitel, saj se ponoči še vedno zbuja. A Martin Čater nikakor ne bo želel izpustiti televizijskega prenosa moškega olimpijskega smuka. To je tekma, na kateri bi moral biti najmočnejši slovenski adut, zdaj pa bo iz domače dnevne sobe spremljal nastope Boštjana Klineta, Mihe Hrobata, Nejca Naraločnika in tuje konkurente.

Ob olimpijski nastop je 29-letnega Savinjčana, zadnjega slovenskega zmagovalca smukaške preizkušnje svetovnega pokala, spravila okužba z novim koronavirusom. V nepravem trenutku, na testiranju pred skorajšnjim poletom proti Kitajski.

A ni ostalo le pri pozitivnem testu. Čater je bil namreč deležen tudi hujših simptomov. Telesna temperatura 39,5 stopinj Celzija, vrtoglavica, boleče grlo … “Bil sem povsem brez moči. Komaj sem prehodil stopnice v stanovanju. Stalno sem kašljal. Danes se je situacija malenkostno popravila, tako da lahko vsaj nekaj malega pojem,” povzema specialist za hitri disciplini.

Izkušnja je bila tako negativna, da o izpuščenih olimpijskih igrah sprva niti ni prav veliko razmišljal. “Iskreno, prvi dan me je vse tako bolelo, da mi je bilo za vse skupaj vseeno. Nato pa … Jasno, razmišljal sem tudi o tem, da sem v zadnjem trenutku ostal brez olimpijskih iger. Razočaranje je veliko, a na to zdaj, žal, nimam vpliva. Če bi se pretirano obremenjeval s tem, bi me dodatno potolklo,” pripoveduje smučar, ki se je letos dvakrat zavihtel med deseterico.

Kje natančno se je okužil, ne ve. Trenutno je še vedno pozitiven. “Zdravniki so mi rekli, naj si vzamem čas. Vse skupaj bo trajalo,” pripoveduje in dodaja, da je bil v preteklosti večkrat v stiku z okuženo osebo. S sotekmovalcem, s katerim sta si delila sobo, trenerjem, serviserjem … A so bili njegovi testi vedno negativni.

Foto: Matevž Peršin

“Tako pač je,” zavzdihne Čater, ki ostaja v stiku z reprezentančnimi sotekmovalci, ki so odpotovali v Peking in tam spoznavajo povsem novo in atraktivno progo Skala, pod katero se je znova odpisal švicarski olimpionik Bernhard Russi. Drugi uradni trening, na katerem je bil Hrobat celo četrti, Kline pa trinajsti, obeta zanimivo nedeljo preizkušnjo.

“Želim jim uspešno nastopanje,” poudarja najboljši slovenski smukač sezone, prepričan o tem, da bo v smučarski karavani vztrajal še vsaj štiri leta, ob tem ponotranjil progo v Bormiu in nastopil na olimpijskih igrah 2026. Kratkoročni cilj pa je vrnitev na kondicijske treninge in postopna priprava za smučarsko vadbo. S pogledom proti Kvitfjellu, ki bo 5. marca prizorišče zadnjega smuka pred finalom svetovnega pokala v Meribelu.

Komentari

Vaš komentar