Peter Prevc: Zaradi Ceneta ni bilo nič lažje ali težje

Peking 2022 24. Feb. 202217:291 komentar
Delite:
Foto: Denis Sadiković/N1

Za Petrom Prevcem so najuspešnejše olimpijske igre v karieri. Z ekipnim zlatom in srebrom je v Pekingu presegel celo Soči 2014, ko je v Rusiji v posamični konkurenci osvojil srebrno in bronasto kolajno. Najuspešnejši slovenski smučarski skakalec v zgodovini kljub temu ostaja previden pri ciljih v nadaljevanju sezone in kariere.

Ko je zmagovalec svetovnega pokala iz sezone 2015/16 na posamični tekmi na srednji skakalnici na četrtem mestu le pol točke zaostal za bronasto kolajno, je v izjavah za medije kazal več čustev, kot smo od najstarejšega od bratov Prevc v zadnjih letih navajeni. Oči so se zdele solzne, tudi besed iz njegovih ust je bilo manj.

Ekipne tekme so prinesle olajšanje

Na to je v pogovoru za Sportklub opozorila tudi njegova teta Ana, zdaj pa smo s tem soočili še Petra. “Po posamični tekmi se mi je skoraj vse podrlo, saj sem se zavedal, da takšne priložnosti ne dobiš velikokrat v življenju. Po ekipnih tekmah je bilo pa veliko olajšanja, da nam je uspelo tisto, za kar smo bili tam. Česar smo bili sposobni,” pa je o zadoščenju in dveh kolajnah, s katerima je še dopolnil svojo olimpijsko zbirko, dejal 29-letnik.

“To je zelo težko primerjati. To sta bili dve različni obdobji, skoraj dve različni osebnosti, ki sta jih prejeli. Gre pa vse v isto linijo, težko je en tak uspeh več vreden kot drugi. Kakšne stvari so v življenju tudi izenačene,” pa je na vprašanje, kako bi kovini iz skakalnega centra Zhangjiakou v primerjavi s tistima izpred osmih let ovrednotil Peter Prevc.

Srebrno in bronasto kolajno je v Sočiju 2014 osvojil Peter Prevc.

Ne želi prehitevati

Po številnih težavah v preteklih letih, ko se je po dominaciji v sezoni 2015/16 znašel v začaranem krogu manj uspešnih nastopov – predvsem zaradi težav z gležnjem, opremo in nekonstantnostjo skokov – je najboljše v zadnjih sezonah prikazal prav na Kitajskem. Je to znak, da bo tudi na prihodnjih tekmah in v prihodnjih letih nevaren za vrh?

“Počakajmo, da se zgodijo kakšne tekme. Da vidim, na kakšnem nivoju bom, ko se tekmovalno vrnem na skakalnice. Ko bo kaj konkretnega za povedati, bomo več govorili,” ostaja previden dobitnik šestih kolajn s svetovnih prvenstev (treh na skakalnicah, treh na letalnicah).

Največji uspehi Petra Prevca v karieri:

– zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala (2015/16)

– zmagovalec seštevka v poletih (2013/14, 2014/15, 2015/2016)

– dobitnik zlate (Peking 2022, ekipna mešana), dveh srebrnih (Soči 2014, srednja skakalnica; Peking 2022, ekipna) in bronaste (Soči 2014, velika skakalnica) olimpijske kolajne

– dobitnik dveh srebrnih (Oslo 2011, ekipna; Predazzo 2013, velika skakalnica) in ene bronaste (Predazzo 2013, srednja skakalnica) kolajne na nordijskih svetovnih prvenstvih

– dobitnik zlate (Kulm 2016), srebrne (Oberstdorf 2018, ekipna) in bronaste (Harrachov 2014) kolajne na svetovnih prvenstvih v poletih

– zmagovalec novoletne turneje 2015/16

– 23 posamičnih zmag v svetovnem pokalu (skupno 55 stopničk), 11 ekipnih zmag v svetovnem pokalu (skupno 27 stopničk)

– slovenski rekorder (250 metrov)

Obeta se letalski zaključek

In prav boj za snežinke v poletih bo za skakalce eden od vrhuncev do izteka letošnje sezone. Od 10. do 13. marca jih bo gostil norveški Vikersund, kjer je leta 2012 svetovni prvak postal Robert Kranjec. Prevc je uspeh nekdanjega reprezentančnega kolega ponovil štiri leta kasneje na Kulmu.

To in zaključek v Planici je tisto, kar imajo slovenski skakalci še obkroženo na zgoščenem urniku.

“Norveška turneja žal še ni toliko časa v svetovnem pokalu, da bi lahko rekli, da gre za nek vrhunec sezone. Drugače je s s svetovnim prvenstvom v poletih v Vikersundu in zaključkom v Planici. To zadnje je pri slovenskih skakalcih stoodstotno eno najljubših prizorišč. Najljubše,” se popravi Prevc. Upa, da bodo trenutni ukrepi glede koronavirusa veljavni tudi čez mesec dni in bo v Planici čim več navijačev. “Da bo končno spet skakalni praznik,” še doda.

Tekme smučarskih skakalcev do konca sezone:

25. – 27. 2.: Lahti (Finska) – ekipna in dve posamični

3. 3.: Lillehammer (Norveška) – posamična (del Raw Air)

4. – 6. 3.: Oslo (Norveška) – mešana ekipna in dve posamični (del Raw Air)

10. – 13. 3.: Vikersund (Norveška) – svetovno prvenstvo v smučarskih poletih (posamična s štirimi serijami in ekipna tekma)

19. – 20. 3.: Oberstdorf (Nemčija) – dve posamični (smučarski poleti)

25. – 27. 3: Planica (Slovenija) – ekipna in dve posamični (smučarski poleti)

Recepta ni, tako se je zgodilo

Pogovor zaključimo z vprašanjem, kako na ekipno moško kolajno iz Pekinga gleda skozi prizmo, da je pri njej sodeloval tudi njegov mlajši brat Cene.

“Po pravici povedano, na prizorišču ni razlik. Ko se tekma začne in konča, ni nič drugače. Vsi vemo, zakaj smo tam, v prvi vrsti vsak skače zase in posebej, potem se naredi skupni seštevek štirih tekmovalcev. Odgovornost se porazdeli med četverico, a zaradi prisotnosti brata ni nič lažje ali težje, tudi nič manj ali bolj čustveno. Morda tudi zato, ker smo z nekaterimi sotekmovalci v svetovnem pokalu že dlje časa kot s Cenetom,” nam pojasni 23-kratni zmagovalec tekem za svetovni pokal.

Foto: Aleš Fevžer/OKS

Ko ga prosimo, naj nam razkrije še recept, zakaj je družina Prevc v skakalnem svetu tako uspešna (zmage v svetovnem pokalu ima tudi najmlajši brat Domen, vse bolj pa se v ženski konkurenci proti vrhu prebija tudi najmlajša Nika), nam Peter kratko in jedrnato odgovori: “Ne vem, tako je prišlo skupaj.”

Naj “pride skupaj” še čim večkrat.

Komentari

Vaš komentar