Kombinacijski naslov ostaja v rokah Švicarke

Peking 2022 17. Feb. 20227:28 > 9:011 komentar
Delite:
Foto: Guliverimage

Spored posamičnih tekem v alpskem smučanju se je v Pekingu končal z žensko alpsko kombinacijo. Naslova olimpijske prvakinje se znova veseli Švicarka Michelle Gisin, ki je bila po smukaškem delu na dvanajstem mestu. Srebro je pripadlo njeni rojakinji Wendy Holdener, bron pa Italijanki Federici Brignone. Edina Slovenka Maruša Ferk Saioni je po spodbudnem nastopu v smuku (šesto mesto) slabše nastopila v slalomu in končala na devetem mestu.

Švica se veseli dvojne kombinacijske zmage v Pekingu! Podobno kot pred štirimi leti v Pjongčangu je bila najboljša Michelle Gisin, ki po smuku sicer ni bila najbolj zadovoljna s svojim nastopom. Zasedala je šele 12. mesto, nato pa z izvrstnim slalomskim nastopom vse tekmice premagala za več kot sekundo. Drugo mesto je z 1,05 zaostanka dosegla njena rojakinja Wendy Holdener, za katero je to že pet kolajna na olimpijskih igrah. Več jih imata le Hrvatica Ivica Kostelić in Švedinja Anja Pärson. Tretje mesto je pripadlo Italijanki Federici Brignone (+1,85). Nehvaležno četrto mesto je pripadli Čehinji Ester Ledecki, sicer specialistki za hitri disciplini in olimpijski prvakinji v paralelnem deskanju na snegu. Do kolajne ji je osem desetink sekunde.

Po Beatu Feuzu (smuk), Marcu Odermattu (veleslalom), Corinne Suter (smuk) in Lari Gut Behrami (superveleslalom) je to za Švico že peta zlata kolajna na teh olimpijskih igrah v alpskem smučanju. Poleg tega ima ta alpska državica še tri bronaste kolajne (Lara Gut Behrami v veleslalomu, Michelle Gisin v superveleslalomu in Wendy Holdener v slalomu), zdaj pa še srebrno v kombinaciji. S tem so Švicarji daleč najuspešnejša država alpskega smučanja v Pekingu.

Ferkova dobro v smuku, a slabše v slalomu

Edina Slovenka na startu Maruša Ferk Saioni je po smuku zasedala šesto mesto, glede na zaostanke bi lahko posegla tudi po najvišjih mestih, a je v slalomu nastopila slabše. Za takrat vodilno Ledecko je zaostala 1,8 sekunde, kar je že takrat pomenilo četrto mesto. V ciljnem izteku je dejala “basta”, s čimer je namignila, da je to njen zadnji nastop na olimpijskih igrah. Na koncu je za zmagovalko zaostala 4,45 sekunde, kar je bilo dovolj za 9. mesto.

Foto: Guliverimage

“Moj cilj je bil, da smučam najboljše. In na zadnji tekmi sem pokazala tisto svoje najboljše na smuku. Slalom je bil težek, tak pravi slalom. Nekaj časa sem že malce zunaj slaloma, tako da je bilo kar težko. Vseeno pa sem na koncu dosegla svoj najboljši olimpijski rezultat. Na nek način sem si to tudi želela. Tudi javno sem to izpostavila. Sicer pa deveto mesto v kombinaciji, lahko bi bilo tudi višje glede na smuk, ampak sama pri sebi sem vedela, da na taki slalomski progi je nekaj smučark, ki so boljše od mene in si to zaslužijo,” je 33-letnica iz Blejske Dobrave dejala v izjavi za STA.

Poudarila je še, da je smučala v skladu s pričakovanji: “Pred mano so bile smučarke, ki so tudi v svetovnem pokalu pred mano in si to zaslužijo, saj so smučale bolje. Danes pa sem z njimi znova nastopila in jih nekaj premagala. Ne vem, zakaj, ampak na kombinacijskih smukih smučam bolje. Vesela sem, da sem se dokazala sama sebi ter da sem pokazala dobro vožnjo, da sem bila mirna s super linijo. Po smuku je bil rezultat lep, slalom pa je bil, kot sem omenila, pravi slalom, zahteven. Sem že izven forme, tako da je vse v skladu s pričakovanji.”

Za veliko razočaranje pa je spet poskrbela Mikaela Shiffrin. Podobno kot v obeh tehničnih disciplinah je že v zgornjem delu proge naredila veliko napako in odstopila. Američanka, ki je v Peking prišla s ciljem, da osvoji kolajno v vseh petih disciplinah, zdaj Kitajsko zapušča kot velika poraženka. Še najbolje se ji je izšlo v superveleslalomu, ko je zasedla deveto mesto.

Podrobni rezultati iz Pekinga. 

Komentari

Vaš komentar