Osnovni cilj je izpolnjen, a pred Zormanom je še veliko dela

Reprezentance 17. Okt 202210:40 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Za slovensko rokometno reprezentanco je uspešen teden. Na prvih dveh tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 je zbrala dve zmagi in je pri maksimalnih štirih točkah. Toda glede na videno proti Bosni in Hercegovini ter Kosovu ima izbrana vrsta še veliko rezerv.

Da uigranost in upoštevanje taktičnih zamisli selektorja Uroša Zormana še niso na najvišji ravni, je dokazal predvsem začetek sinočnje tekme na Kosovem. Slovenci so se namreč po zaspanem uvodu hitro znašli v zaostanku treh golov (6:9, 7:10, 9:12), a se po približno tretjini obračuna vendarle dvignili in po delnem izidu 5:0 na odmor odšli s prednostjo dveh zadetkov. To so v nadaljevanju povišali, največja razlika je bila v 55. minuti, ko so gostje – pred očmi pripadnikov Slovenske vojske na misiji na Kosovem – povedli z 28:21. Končalo se je z 29:24.

Meglen začetek, bolj jasen zaključek

“Ne glede na kakovost nasprotnika smo že pred tekmo vedeli, da bo težko. Začeli smo zelo megleno, tudi dvorana in vzdušje sta bila temu primerna. Pretok žoge je bil slab in prepočasen, enako je bilo s prehodom v napad. Potrebovali smo 20 minut, da smo se zbudili in rezultat obrnili v svojo korist. V drugem delu smo rutinirano nadzorovali tekmo. Vseeno imamo še veliko veliko za delati. Osnovni cilj sta bili dve zmagi in štiri točke in napredek v določenih stvareh. To nam je uspelo, zdaj pa verjamem, da bo vse lažje,” je bil po srečanju realen Zorman.

Še naprej preveč napak

S podobno oceno se je s selektorjem strinjal tudi Aleks Vlah. “Vedeli smo, kaj nas čaka, to se je tudi izkazalo. Najpomembneje je, da domov nesemo dve točki, a imamo veliko stvari za popraviti. Delamo preveč napak, vidi se še naša neuigranost. Je pa korak naprej glede na predstave v prejšnjih kvalifikacijah. Verjamem, da bomo v prihodnosti prikazali še boljše igre,” je dejal član aktualnih državnih prvakov iz Celja, ki je včeraj dosegel pet golov.

Foto: Jure Banfi

Vsak trening je bolje

Dva manj je ob slavju Slovenije sinoči prispeval Domen Makuc. “Ni bila takšna tekma, kot smo si predstavljali. Kosovo nas je presenetilo, povedlo za kar nekaj zadetkov. Potrebovali smo nekaj časa, da smo jih ujeli in ob polčasu povedli za dva gola. Na koncu sta pomembni dve točki, kar je bil naš cilj. Ciklus smo s štirimi točkami uspešno zaključili in gremo naprej. Še bolj smo se uigrali, pozna se vsak trening, vsak dan, ki ga preživimo skupaj,” je dodal rokometaš slovite Barcelone.

Najprej izziv svetovnega prvenstva

Rokometaši se zdaj vračajo h klubskim obveznostim, nadaljevanje kvalifikacij pa jih čaka v prvi polovici marca, ko se bodo dvakrat udarili s Črno goro. Konec aprila bodo igrali še z BiH v gosteh in s Kosovom doma. Na prvenstvo stare celine bosta napredovali najboljši dve ekipi iz skupine.

“To je še daleč. O tem bomo razmišljali kasneje. Najprej se bomo dobili na prvem treningu in trenirali ter delali do svetovnega prvenstva, nato pa naprej,” pravi Zorman, ki ga nova reprezentančna akcija čaka ob koncu decembra. Slovenci bodo v začetku novega leta igrali na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta od 12. do 29. januarja gostili Švedska in Poljska. V skupini B bodo moči merili s Francijo, Poljsko in Savdsko Arabijo.

Foto: Jure Banfi

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!