Suverena predstava Slovencev za uvod v prvenstvo

Reprezentance 12. Jan 202317:00 > 19:412 komentarja
Foto: IHF

Slovenska rokometna reprezentanca je svetovno prvenstvo odprla z zanesljivo zmago proti Savdski Arabiji. V Katovicah je bilo 33:19 za Slovence, ki so bili za nekaj razredov boljši nasprotnik. V skupini B so Francozi na uvodu v turnir po hudem boju strli odpor domače reprezentance Poljske.

Slovenija je pričakovano zagospodarila od prve minute tekme in ob anemični obrambi nasprotnika zlahka prihajala do odprtih strelov. Izid je bil izenačen je dvakrat, prvič pri začetnih 0:0 in drugič ter tudi zadnjič pri 1:1. V prvem delu so Slovenci največ vodili za 10 (15:5).

Sredi drugega polčasa so naši rokometaši ob vodstvu za devet nekoliko popustili, a je nezbranost v polju med vratnicama s fantastičnimi obrambami popravil Urban Lesjak, ki je preprečil, da bi se Savdijci približali na manj kot šest golov zaostanka. Nato so varovanci Uroša Zormana le znova povezali vrste in z delnim izidom 5:0 dokončno prelomili dvoboj v svoj prid. Razlika je do konca le še naraščala na končnih +14.

Med strelce se je vpisalo devet slovenskih rokometašev. Najuspešnejši je bil s šestimi goli Blaž Janc. Pet jih je dodal Rok Ovniček, po štiri Jure Dolenec, Tilen Kodrin in Aleks Vlah. Zorman je na uvodni tekmi na tribuni pustil izkušenega srednjega zunanjega igralca Deana Bombača, ki je v zadnjih dneh čutil manjše bolečine v hrbtu, in novinca na reprezentančni sceni Gašperja Horvata.

Foto: IHF

“V prvem polčasu smo prikazali dobro predstavo. Zbranost je bila vseskozi na visoki ravni, popustili smo v zadnjih dveh ali treh minutah prvega polčasa. V začetku druge polovice tekme smo močno padli, tako kot na nedavni tekmi proti Madžarom. V uvodnih desetih minutah smo bili preveč statični in Savdijcem dovolili, da so se razigrali. Na prvenstvo smo prišli s šestimi debitanti, tudi oni so morali občutiti turnir, zaradi tega je bilo nekaj nervoze v naši igri. V zadnjih dvajsetih minutah smo postavili zadeve na pravo mesto. Osvojili smo obe točki, a že čez dva dni nas čaka povsem drugačen tekmec. Za vse moje igralce bo nastop proti Poljakom v polni dvorani dodaten motiv, močno upam, da bomo naredili korak naprej v našem sistemu igre,” je po tekmi povedal slovenski selektor.

Ovniček pa je dodal: “Pomembno je, da smo s številnimi kadrovskimi rotacijami osvojili načrtovani točki in da se nihče od nas ni poškodoval. Vsi igralci so lahko začutili duh velikega tekmovanja, lahko rečem, da smo pripravljeni na Poljsko.”

Precej težje delo bodo imeli Slovenci v soboto, ko se bodo v večernem terminu pred polnimi tribunami torej pomerili z domačo Poljsko. Obračun s Francijo sledi v ponedeljek. Napredujejo tri najboljše reprezentance.

Foto: IHF

Francoska kvaliteta umirila poljsko evforijo

Svetovno prvenstvo sta v Katovicah odprli reprezentanci Poljske in Francije. Domača izbrana vrsta se je izvrstno upirala eni najboljših ekip sveta. Čeprav so Francozi vodili večji del tekme, Poljaki galskim petelinom nikakor niso dovolili, da jim pobegnejo.

Tekma se je prelomila približno deset minut pred koncem, ko so imeli Poljaki ob zaostanku zadetka na voljo 2 minuti z igralcem več, a so se v napadu zapletali in namesto izenačenja zaostanek povečali na tri zadetke. Od te točke naprej Francozi domačinom niso dovolili priključka.

Pri Francozih je s šestimi zadetki blestel član Barcelone Dika Mem, pol ducata zadetkov je za Poljake dosegel tudi rokometaš Kielc Arkadiuš Moryto.

Foto: Guliverimage

Svetovno prvenstvo v rokometu 2023, predtekmovanje:

Skupina B

Sreda, 11. januar

Poljska – Francija 24:26 (13:14)

Četrtek, 12. januar

Savdska Arabija – Slovenija 19:33 (8:16)

Standings provided by Sofascore

Skupina A (Krakov):

Čile – Iran 24:25 (11:13)
20.30 Španija – Črna gora

Lestvico zagotavlja Sofascore

Skupina C (Göteborg):

Zelenortski otoki – Urugvaj 33:25 (17:11)
20.30 Švedska – Brazilija

Lestvico zagotavlja Sofascore

Skupina D (Kristianstad):

Madžarska – Južna Koreja 35:27 (21:11)
20.30 Islandija – Portugalska

Lestvico zagotavlja Sofascore

Komentari

Vaš komentar