Norvežanke devetič na evropskem prestolu, Črnogorkam bron

Reprezentance 20. Nov 202221:55 > 21:58
Foto: Guliverimage

V finalu evropskega prvenstva v ženskem rokometu v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji so Norvežanke s 27:25 ugnale Danske in ubranile evropski naslov. To je zadnje že deveti evropski naslov, Danke ostajajo pri treh. V tekmi za bron smo spremljali pravo dramo, po podaljšku so Črnogorke strle Francozinje s 27:25.

Rokometašice iz Hamletove dežele so sijajno odprle obračun v Stožicah. V uvodnih 20 minutah so povsem zasenčile svoje tradicionalne tekmice in si v 19. minuti priigrale pet golov prednosti (9:4).

Visok zaostanek je le predramil uvodoma blede Norvežanke, ki so v nadaljevanju vzpostavile ravnotežje na igrišču in v 24. minuti več kot prepolovile visok primanjkljaj (9:11), na veliki odmor pa odšle z zaostankom treh zadetkov (12:15).

Danke, ki so v zadnji tekmi glavnega dela tekmovanja na kolena položile Norvežanke z 31:29, so tudi večji del druge polovice tekme imele v oblasti absolutne kraljice evropskih igrišč. Predvsem so onemogočile izjemno zunanjo norveško vrste – v njej sta tudi najbolj koristna igralka turnirja (MVP) Henny Reistad in najboljša strelka letošnjega turnirja Nora Mork (50) ter Stine Oftedal – ter si v 44. minuti priigrale štiri gole prednosti (22:18).

Foto: Profimedia

A nato je Norvežanke, kot že ničkolikokrat v preteklosti, iz mrtvih dvignila neuničljiva Katrina Lunde. Dvainštiridesetletna vratarka je nanizala nekaj bravurornih obramb, njene soigralke v polju pa so v 51. minuti izenačile na 22:22.

V prelomnih trenutkih dvoboja so Norvežanke zaigrale še boljše in po dveh golih Kristine Breistol v 54. minuti prvič na dvoboju povedle s 24:23. Od tedaj naprej več niso pogledale tekmicam v hrbet. Slabe dve minuti pred koncem so si po golih Henny Reistad priigrale prednost dveh golov (26:24), najvišjo prednost na tekmi pa tik pred zadnjim zvokom sirene (27:24).

Pri Norvežankah je bila na finalni tekmi najbolj učinkovita Nora Mork z osmimi goli, pri Dankah pa Louise Vinter Burgaard s šestimi zadetki.

Henny Reistad MVP evropskega rokometnega prvenstva

Norvežanko Henny Reistad so še pred finalom razglasili za najkoristnejšo igralko evropskega rokometnega EP. Norvežanko so za najboljšo igralko izbrali na podlagi glasov navijačev in posebne komisije strokovnjakov Evropske rokometne zveze (EHF).

Ti so izbrali tudi najboljše igralke na posameznih igralnih položajih. Najboljša vratarka je Francozinja Cleopatre Darleux, najboljše levo krilo Danka Emma Friis, najboljše desno krilo Črnogorka Jovanka Radičević, najboljša leva zunanja igralka Romunka Cristina Naegu, najboljša desna zunanja igralka Madžarka Katrin Klujber, najboljša organizatorka igre Norvežanka Stine Oftedal, najboljša krožna napadalka Francozinja Pauletta Foppa, najboljša obrambna igralka pa Danka Kathrine Heindahl.

Črnogorke na kolena položile favoritinje

Črnogorke so v malem finalu po izjemno dramatičnem dvoboju in desetminutnem podaljšku na kolena položile favorizirane Francozinje. Na poti do zmage nad lanskimi olimpijskimi prvakinjami iz Tokia jih je spodbujalo vsaj 1500 rojakov v osrednji slovenski dvorani v Stožicah.

Foto: Profimedia

Za izbranke črnogorske selektorice Bojane Popović je to druga kolajna na zaključnih turnirjih stare celine, pred desetimi leti so v Srbiji – pod vodstvom zdajšnjega selektorja slovenske ženske reprezentance Dragana Adžića – osvojile odličje zlatega leska.

Slovenija je prvenstvo sklenila na 7. mestu, ki si ga deli z Nemčijo. Obe reprezentanci sta v drugem skupinskem delu zasedli 4. mesto.

EP v rokometu, zaključni tekmi

Finale:
Nedelja, 20. november:
Danska – Norveška 25:27 (15:12)

Za 3. mesto:
Črna gora – Francija 27:25* (13:12, 9:10; 5:3)

*po podaljšku

Komentari

Vaš komentar