Slovenija danes proti Madžarom za SP in Vujovića

Rokomet ostalo 9. Jun 20189:50 > 10:00
RZS/Twitter

Pred slovensko moško člansko reprezentanco je prva kvalifikacijska tekma za nastop na SP 2019, ki bo v danes ob 20.00 v Kopru. Nasprotnik bo Madžarska povratna tekma pa sledi v sredo, 13. junija, v Veszpremu.

Izbranci črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Veselina Vujovića so prvi del priprav opravili v svoji tradicionalni pripravljalni bazi v Zrečah, od torka naprej pa so na Obali, kjer pilijo zadnje podrobnosti za pomembna dvoboja z vzhodnimi sosedi. Delo je bilo zaradi klubskih obveznosti Vida Kavtičnika, Marka Bezjaka, Blaža Janca, Mihe Zarabca in Igorja Žabiča sprva malce okrnjeno, od srede naprej pa vadijo v polnem številu.

Obstoječi slovenski rokometni kader je že dolgo časa skupaj in razmeroma dobro uglašen, v primerjavi z letošnjim evropskim prvenstvom na Hrvaškem pa tudi močnejši za tri pomembna može – Jureta Dolenca, Mateja Gabra in Nika Medveda.

V slovenskem taboru se zavedajo pomembnosti bližnjih tekem in so trdno odločeni, da nadaljujejo kontinuiteto nastopov na svetovnih prvenstvih. Na lanskem mundialu v Franciji so zasijali v polnem sijaju in osvojili odličje bronastega leska, pred tem pa so še sedemkrat nastopili na svetovnih prvenstvih. Na premiernem na Islandiji 1995 so zasedli 18., v Franciji 2001 17., na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Nemčiji 2007 10., v Španiji 2013 četrto in v Katarju 2015 osmo mesto.

Slovenska izbrana vrsta je doslej z Madžarsko odigrala 25 tekem. Na njih je dosegla 12 zmag, dve tekmi sta se končali z neodločenima izidoma, enajstkrat pa je izgubila. Reprezentanci sta se na velikem turnirju nazadnje pomerili na evropskem prvenstvu v Srbiji 2012, ko je Slovenija v Novem Sadu zmagala z 32:30. V kvalifikacijah za SP na Švedskem 2011 je bila boljša Madžarska, ki je tesno zmagala s skupnim izidom s 53:52, v kvalifikacijah za SP v Katarju 2015 pa je Slovenija slavila s skupnim izidom 52:51.
“Moji izbranci imajo veliko izkušenj s tovrstnimi tekmami, tudi pod mojim selektorskim mandatom so jih odigrali kar nekaj in verjamem v njihove sposobnosti. Kakovost naših igralcev je znana, prav tako naši cilji. Prvi korak za uresničitev naših načrtov imamo že v soboto v Bonifiki, končna odločitev pa bo padla v Veszpremu. O tej tekmi bomo razmišljali šele po prvem dvoboju, naš primarni cilj je zmaga v Kopru,” je pred tekmo dejal nesrečni Veselin Vujović, ki ga je pred kratkim doletela osebna tragedija, a bo danes kljub vsemu sedel na selektorskem stolčku.
V prvem delu včerajšnje novinarske konference v 700 let stari Pretorski palači v Kopru so prvi mož Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac, predsednik uprave Športne loterije dr. Edvard Kolar ter član uprave Tomo Šeme podpisali izjemno pomembno sponzorsko pogodbo o štiriletnem sodelovanju.