Na rokometnem EP tokrat cela bivša "Juga"!

RSCG

Po Evropi se zaključujejo kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu v rokometu, z zmago Bosne in Hercegovine proti Češki pa je postalo jasno, da bodo na EURU 2020 nastopile vse republike bivše skupne države! Slovenija je bila v skupini 4 na prvem mestu.

Črna gora v dvorani Moraća ostaja neporažena, danes so bili “sokoli” s 27:21 boljši od Ukrajine in se tako prebili na turnir najboljših reprezentanc stare celine, ki ga bodo prvič gostile kar tri države. Januarja 2020 se bo “plesalo” na Švedskem, Norveškem ter v Avstriji.

Črnogorci so kvalifikacije sicer začeli obupno, remizirali proti Ferskim otokom in izgubili v Ukrajini, nato pa šokirali olimpijske in svetovne prvake Dance, kar so nadgradili z zmagami na vseh preostalih tekmah z izjemo tiste na Danskem.

Hrvati so premagali Belgijo (28:19) in le še potrdili uvrstitev na EP, iz iste skupine napreduje tudi Srbija, ki je doma za gol premagala Švico, kar je dovolj za tretje mesto, a so izbranci Nenada Peruničića ena izmed štirih najboljših ekip na 3. mestu, zato jim EURO ne uide.

BiH je kot gost presenetila Češko, jo premagala s 24:23 in v skupini 5 prišla do tretjega mesta in svoje sploh prve uvrstitve na veliko tekmovanje v rokometu. Tudi Češka in Belorusija sta v tej skupini zbrali enako število točk, tako da na EP potujejo vsi trije.

Severna Makedonija je Grčijo ugnala s 27:23, kar je bilo v skupini 3 dovolj celo za prvo mesto pred Islandijo. Manjkalo je samo še to, da se na januarski EP prebije Kosovo, pa bi bil “jugoslovanski” rokometni zemljevid izpolnjen do konca. No, tej ekipi do elite manjka kar precej, kvalifikacije so končali na zadnjem mestu skupine 1.