Slovenke z zmago proti Kongu sklenile SP

RZS/Twitter

Slovenska ženska članska reprezentanca je nastope na svetovnem prvenstvu na Japonskem sklenila na 19. mestu. Na zadnji tekmi so izbranke Uroša Bregarja tekmice iz Konga odpravile z 29:27.

Slovenske rokometašice so letošnji zaključni turnir v deželi vzhajajočega sonca končale z zmago nad tekmicami iz Konga. V Kumamotu so prikazale številne obraze. Najlepšega zagotovo na uvodni tekmi, ko so na kolena položile imenitne Nizozemke z 32:26. V skupinskem delu so ukanile še Kubanke s 39:26, izgubile pa proti Norvežankam z 20:36, Angolkam s 24:33 in Srbkinjam s 27:29.

Na nedeljski prvi tekmi za razvrstitev od 17. do 20. mesta so izgubile proti Brazilkam, sicer svetovnim prvakinjam iz Srbije 2013, v ponedeljkovem obračunu za končno 19. mesto pa z določenimi težavami ukanile afriške predstavnice iz Demokratične republike Kongo.

Izbranke slovenskega selektorja Bregarja so izjemno slabo odprle svojo zadnjo tekmo na svetovnem prvenstvu. V odsotnosti Ane Gros, Polone Barič, Aneje Beganović in Nine Žabjek so jim Afričanke uvodoma povzročale kar veliko preglavic in v deveti minuti ušle na tri gole (3:6).

Slovenke so bile v škripcih do 23. minute, po zaostanku z 8:12 pa so vendarle strnile svoje vrste in v končnici prve polovice tekme Afričanke pahnile v podrejen položaj.

Na veliki odmor so se odpravile z najmanjšim možnim vodstvom (14:13), v drugem pa navkljub ne najbolj prepričljivi predstavi – svetla izjema je bila Tjaša Stanko, ki je tekmicam nasula 13 golov golov – dosegla zmago.

Še v 50. minuti je bila tekma povsem odprta (24:24), v prelomnih trenutkih dvoboja pa so Slovenke vendarle uveljavile svojo taktično in tehnično znanje ter strle odpor tekmic iz črne celine, ki so jim do zadnjega zvoka sirene dihale za ovratnik.

Uroš Bregar, selektor slovenske ženske reprezentance:
Na tem svetovnem prvenstvu se je videlo, da nam primanjkuje večje število kakovostnih igralk. Izkazalo se je, da lahko na začetku tekmovanja kažemo dobre predstave, potem pa nam moči kopnijo. Proti Kongu smo nastopili brez Ane Gros, Nine Žabjek, Aneje Beganović in Polone Barič, ki so sicer pomembni členi naše ekipe. Pohvalil bi ostala dekleta, ki so se borila vse do konca. Izredno sem vesel, da smo obračun z manj atraktivnim Kongom dobili. Že v marcu nas čakata dve zahtevni kvalifikacijski tekmi z Nemčijo za nastop na evropskem prvenstvu, nato pa še obračuna s Kosovom in Belorusijo. Naslednji cilj je, da se ženska reprezentanca uvrsti na evropsko prvenstvo.”

Teja Ferfolja, slovenska reprezentantka:
Po zadnjih dveh porazih na tem svetovnem prvenstvu se je bilo psihično zelo težko pobrati. Vesele smo, da smo zmagale zadnjo tekmo, četudi so bile tekmice iz Konga, ki ne slovijo ravno kot rokometna velesila.”

(vir: rokometna-zveza.si)