Ko sanjaš Rutenko in Kokšarova, je vsak trening lažji

Rokomet 23. Sep 202113:40 > 13:47 0 komentarjev

Od leta 2014, ko je dobil priložnost v prvi ekipi RK Celje Pivovarne Laško, se ni več oziral nazaj. Tilen Kodrin je z igranjem v celjskem dresu uresničil svoje rokometne sanje, svojo zgodbo pa že nekaj let piše tudi v slovenski reprezentanci. Levo krilo pivovarjev napoveduje zanimivo sezono domačega prvenstva, po sedmih golih na tekmi s Šmartnim pa je Tilen Kodrin postal najboljši posameznik 2. koga slovenske rokometne lige.

RK Celje Pivovarna Laško je konec letošnjega poletja vstopil v precej nenavadno sezono. Prvič po tekmovalnem obdobju 2011/2102 pivovarji v pripravljalnem delu sezone niso razmišljali o ligi prvakov, ampak o kvalifikacijah za EHF evropsko ligo. Kroglice so se poigrale z najbolj trofejnim slovenskim rokometnim klubom, zvezdniški danski GoG je celjsko evropsko sezono zaključil že v začetku septembra.

Tilen Kodrin ni bil niti rojen, ko Celjani nazadnje niso igrali evropske rokometne jeseni. Ta podatek zelo nazorno opiše, kako zelo posebna bo letošnja sezona celjskih rokometašev. Pivovarji so lahko zdaj popolnoma osredotočeni na domače prvenstvo, ki so ga začeli z dvema zmagama, domačo proti Mariboru (32:25) in gostujočo pri Šmartnem (39:27). 7 golov je za zmago proti novincu v ligi prispeval Kodrin, ki je bil izbran za najboljšega posameznika 2. kroga slovenske rokometne lige.

“Prvi meseci nove sezone so pozitivni, dobro smo oddelali pripravljalni del. Žal pa smo nato v kvalifikacijah za evropsko ligo naleteli na GoG, jih z zelo dobro predstavo v Celju premagali, na Danskem pa padli v njihov “mlin” hitrega tempa. Seveda smo bili zelo razočarani, ker si želimo igrati v Evropi, po drugi strani pa smo lahko zdaj popolnoma osredotočeni na domače prvenstvo. Letošnja sezona bo specifična, po dolgih letih bomo imeli med sezono več treningov kot tekem, ” uvodoma razmišlja levo krilo RK Celje Pivovarna Laško.

Tilen Kodrin

Starost: 27 let

Pozicija: Levo krilo

Višina: 190 cm

Nastopi / goli za slovensko reprezentanco: 50 / 72

Prejšnji klubi: RK Maribor Branik (posoja)

Vsak nasprotnik je v svoji dvorani neugoden tekmec

Vodenje Celjanov je pred sezono prevzel nekdanji dolgoletni rokometaš tega kluba (2007-2013) Alem Toskić. “Mislim da smo fantje dobro osvojili način dela novega trenerja in njegov sistem. Trener je bil zelo potrpežljiv, vzel si je čas za detajle. Časa imamo letos dovolj in rasli bomo iz tekme v tekmo. Manjka nam še nekaj sproščenosti in rutine, da nam bo igra še lažje stekla, ampak to bodo prinesle naslednje tekme.”

Celjani ne bežijo od vloge favorita za letošnji državni naslov, a se zavedajo, da bodo imeli pri tem kar nekaj izzivalcev. “Vsaka ekipa v prvenstvu je lahko neugodna, še posebej doma. Tudi prejšnje sezone so dokazale, da je lahko vsako gostovanje težko in da se lahko hitro opečeš, če nisi stoodstoten. Osredotočenost in maksimum na vsaki tekmi sta predpogoja za uspeh,” je prepričan produkt celjske rokometne šole, ki je član prve ekipe od leta 2015.

Gonilo izjemne rokometne šole je bogata tradicija

Celjska rokometna šola že vrsto let velja za eno izmed najboljših v Evropi. EHF je RK Celje Pivovarna Laško v lanskem letu označil kot najboljše okolje za razvoj mladih igralcev na stari celini. Kaj je tisto, kar celjsko rokometno akademijo dela tako posebno?

“Zanimivo vprašanje. Težko izpostavim eno samo stvar. Veliko k uspešnosti rokometne šole pripomore tradicija. Vsi smo kot otroci sanjali, da bomo takšni rokometaši, kot sta bila Edvard Kokšarov in Sergej Rutenka. Ves čas me je gnala želja, da zaigram na celjskem parketu in tega cilja nikoli nisem umaknil izpred oči. Bil sem odločen in vesel sem, da mi je uspelo.”

RK Celje zaradi serijskih domačih uspehov in evropskega lokalnega rivalstva pogosto primerjamo z Zagrebčani. Prejšnji teden smo se pogovarjali z najboljšim igralcem 1. kroga slovenske rokometne lige Rudolfom Šafrankom (Dobova), ki je produkt zagrebške akademije, skozi debato pa je razkril, da se je v Zagrebu praktično nemogoče iz mladinske šole prebiti v člansko ekipo. V Celju je drugače, pivovarji stavijo ravno na adute iz mladinskega pogona.

“Po mojem mnenju je naš model zelo uspešen. Vsako sezono v članski ekipi igra veliko domačih rokometašev, po drugi strani pa tudi na posojah pri drugih prvoligaših nabirajo izkušnje naši mladi igralci in čakajo na svojo priložnost v Celju. To je po mojem mnenju zelo primeren recept,” priznava Tilen Kodrin, ki je tudi sam pred uveljavitvijo v prvi ekipi RK Celje Pivovarna Laško eno sezono preživel na posoji v RK Maribor Branik.

Pred slabimi petimi leti je Kodrin debitiral tudi v članski slovenski reprezentanci in z njo leta 2017 osvojil bron na nepozabnem svetovnem prvenstvu v Franciji. Pri 27 letih je že dolgo zvest domačemu klubu, a ne skriva ambicij, da se želi v prihodnosti preizkusiti tudi v tujini. “Seveda razmišljam o tujini. Po koncu sezone mi poteče pogodba v Celju in videli bomo, kaj se bo dogajalo skozi sezono. Je pa moj cilj in želja, da se preizkusim tudi v tuji ligi. Ampak trenutno sem osredotočen na sezono v domačem prvenstvu, slovenska liga je prioriteta in vse moči bomo usmerili v to, da lovorike vrnemo tja, kamor spadajo,” pogovor zaključuje najboljši posameznik 2. kroga rokometne lige NLB.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!