Trstenjakova diskvalificirana, na koncu 5.

SK Fight 28. Avg 201910:35 > 10:47
Getty Images

Zlata iz zadnjih OI v Rio de Janeiru Tina Trstenjak se je uvrstila med najboljše štiri na SP v judu na Japonskem v kategoriji do 63 kg, a je bila najprej v polfinalu proti domačinki Miku Taširo diskvalificirana, po kasnejšem pregledu pa so se sodniki odločili, da se ne bo borila niti za 3. mesto.

Tina Trstenjak, aktualna olimpijska zmagovalka v kategoriji do 63 kilogramov, je v polfinalu izgubila proti domačinki Miku Taširo, Japonka pa je tako dobila vseh devet dosedanjih medsebojnih dvobojev. Borbo so sodniki po dobri minuti prekinili, po pregledu posnetka pa Trstenjakovo izločili zaradi nepravilnega prijema. Zaradi diskvalifikacije, ki je bila označena kot poskus poškodovanja tekmice, je bila Slovenka diskvalificirana tudi za naslednjo borbo za bronasto odličje.

Začetek dober, nadaljevanje do polfinala odlično

Svoje nastope je Trstenjakova na Japonskem začela odlično in brez večjih težav uganala svojo prvo tekmico Cristino Perez Cabana. Trstenjakova je dominirala skozi celotno borbo, najprej ji je uspel vazari, ki ni obveljal, a je naša šampionka nadaljevala s pritiskom, na koncu pa slavila po predaji španske judoistke. 

V neposrednem prenosu na Sportklubu smo potem videli precej bolj izenačeno borbo z britansko tekmovalko Lucy Renshall, ki je že dosegala uspehe na takšnem nivoju, saj je bila lani tretja na EP. Varovanka Marjana Fabjana je slavila z vazarijem tik pred koncem boja in jasno je bilo, da je Trstenjakova prišla med najboljših osem. 

Mongolka Ganhajč Bold je bila naslednja ovira, a jo je slovenska borka suvereno uspela že na polovici boja s končnim prijemom izločiti in se uvrstiti med najbolše štiri na Japonskem.